El Claustre no aprova la reforma dels Estatuts de la Universitat

  • Office of the Principal
  • July 18th, 2025
 
votació al claustre

El Claustre de la Universitat, reunit en sessió ordinària aquest dijous 17 de juliol, ha votat la proposta de reforma d’Estatuts per a la seua adaptació a la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU). La seua aprovació requeria de la majoria absoluta del Claustre (136 vots) que no s’ha assolit amb els 121 vots favorables obtinguts (87,68% dels vots emesos), en una sessió marcada per una baixa participació (138 de les i els 271 membres d’aquest òrgan de govern de la UV).

L’aprovació de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) requeria de la modificació dels Estatuts de la Universitat per tal d’adaptar-se al nou marc normatiu.

Aquesta reforma està prevista en l’article 245 del redactat dels Estatuts actuals, de manera que, per a la seua modificació, es requereix de la votació favorable de la majoria absoluta del Claustre, açò és, 136 vots favorables, de les i els 138 membres que estaven presents en la reunió d’aquest òrgan de govern universitari.

Les votacions d’aquest punt de l’ordre del dia han estat 121 vots a favor, 4 en contra i 13 vots en blanc.

Així, tot i que la reforma d’Estatuts presentada ha comptat amb un 87,68% dels vots emesos, aquests no han estat suficients per assolir la majoria absoluta del total del Claustre, que implica un vot favorable del 98,55% de les i els membres presents en la reunió d’aquest dijous 17 de juliol.

El procediment de reforma, presentat per la presidenta de la Comissió d’Estatus

En el tercer punt de l’ordre del dia de la sessió del Claustre, s’ha abordat la reforma dels Estatuts, presentat per la presidenta de la Comissió d’Estatuts de la Universitat, la professora Lourdes Ferrando, qui ha indicat l’objectiu limitant de la reforma estatutària a l’adaptació a la nova llei d’universitats.

En la seua intervenció, la Dra. Ferrando ha informat que ha estat una comissió tècnica la que ha treballat durant dos anys, dividida en subcomissions en funció de les àrees afectades per la LOSU (estudis, governança i comunitat universitària), la que ha treballat la proposta de reforma, assessorada per membres de l’equip de govern de la UV i expertes i experts universitaris, en funció de les temàtiques tractades.

Finalment, en sessió plenària, la Comissió d’Estatuts va realitzar una revisió global del text, sotmès a exposició pública durant vint dies naturals, d’acord amb allò que disposa l’article 245 dels Estatuts.

La presidenta de la Comissió d’Estatuts ha informat que més del 54% de les esmenes presentades es corresponien a qüestions de fons, un 15,55% a una millora de la redacció, un 22,22% tenien un caràcter terminològic, i un 4,44% eren de caràcter tècnic. Les esmenes realitzades foren revisades per la Comissió d’Estatuts

Intervencions en aquest punt de l’ordre del dia

En el torn d’intervencions el vicedegà de la Facultat de Dret, Javier Guardiola, ha expressat la posició de l’equip deganal d’aquesta Facultat, ha agraït el treball realitzat per la Comissió d’Estatuts i ha expressat la seua crítica sobre el procés de reforma, explicant que no votarien en favor de la proposta de reforma per dues raons: el sistema d’elecció de deganats i direcció de centres i la minva de la representació dels centres grans en els òrgans col·legials.

La Dra. Ferrando, presidenta de la Comissió d’Estatuts, ha contestat que, respecte del procediment d’elecció de deganats i direcció de centres, la Comissió d’Estatuts ha optat, conscientment, i atenent a informes favorables en el marc del redactat actual de la LOSU, per mantenir el sistema d’elecció actual front a una elecció per sufragi universitat ponderat de totes les persones que integren el centre.

També ha indicat que la incorporació de totes i tots els degans i directors de centre en el Consell de Govern efectivament redueix el pres dels centres grans, mentre que la proposta de reducció de la discrecionalitat de designació de membres per part del rector o rectora considerada en el text de reforma estatutari permet corregit eixe efecte.

La professora Marcela Jabazz ha intervingut agraint el treball de la Comissió d’Estatuts i comentant que un conjunt de professors i professores havien presentat 28 esmenes centrades en la perspectiva de gènere, de les quals 6 han estat aprovades. La Dra. Jabazz també ha assenyalat la importància que els Estatuts recullen el canvi de temps en què ens trobem.

En resposta a aquesta intervenció, la presidenta de la Comissió d’Estatuts ha assenyalat la importància del desplegament normatiu intern a la UV posterior a l’aprovació dels Estatuts.

També ha destacat que, superades les incerteses que encara genera l’aplicació de la LOSU, que encara està desplegant-se, serà necessari fer una revisió del text global dels Estatuts.

Retirat el punt 4 de l’ordre del dia: la renovació del Claustre

En no haver-se aprovat al reforma estatutària, la mesa del Claustre ha retirat el quart punt de l’ordre del dia, que era la convocatòria d’eleccions al Claustre Universitari per a la seua renovació total després de l’aprovació de la reforma dels Estatuts.

El Consell de Govern debatrà la nova reunió de Claustre de reforma dels Estatuts

La secretària general de la Universitat, la Dra. Maria Elena Olmos, ha informat que en una propera reunió del Consell de govern s’informarà d’aquest resultat i es procedirà a abordar la convocatòria d’una nova sessió del Claustre per debatre la reforma estatutària, preceptiva d’acord amb la disposició final quarta de la LOSU, que estableix un termini de dos anys des de 2023 per a l’adaptació dels Estatuts de les universitats al nou marc legal.

File in: Claustre