Els emprenedors apunten a la sostenibilitat com a motor de creixement
- Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
- December 15th, 2023

Sota el títol ‘Emprenedoria sostenible: forjant un futur responsable des de l'ecosistema emprenedor’, el passat dijous, 30 de novembre, es van celebrar els IV Diàlegs per la Responsabilitat Social en la UV organitzats pel Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable a la seu de la Fundació ADEIT. L’acte es va englobar dins de la Setmana de l’Emprenedoria de la Universitat de València.
Els Diàlegs abordaren la importància de desenvolupar nous models de negoci que incorporen la sostenibilitat en la seua raó de ser a través de tres casos d'èxit d'emprenedoria sostenible com van ser els ponents participants. Així, intervingueren Àngel Troncoso, de Miivo Mobility; Antón Buitrón García, de Suc de Lluna; i Mónica Bernal, d’Inuit.
Segons s’assenyala des de l’ONU, l’emprenedoria sostenible es aquella que se sustenta en tres pilars: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient. No hi ha una única cerca del benefici econòmic, com passa en moltes altres empreses, sinó també un benefici social i mediambiental. n’
Al debat, els tres emprenedors coincidiren en afirmar que apostar per la sostenibilitat des del naixement de les seues empreses, en lloc de dificultar el creixement i consolidació dels negocis, va ser un motor d’impuls, ja que cada vegada més consumidors aposten per la sostenibilitat en els seus hàbits de consum i estil de vida.
Un altre punt en comú va ser la petició de més controls i certificacions sostenibles per a poder diferenciar-se de la competència i posar en valor la seua aposta per la responsabilitat social. Tots estigueren d’acord en apuntar la duresa de l’emprenedoria, però que el creure en el projecte i tindre la sostenibilitat interioritzada en la seua raó de vida i negoci va ser clau per no decaure i seguir lluitant per l’emprenedoria sostenible.
L’acte va ser inaugurat per la vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la Universitat de València, Pilar Serra, qui va destacar “la importància de traslladar la sostenibilitat a l’estudiantat de la Universitat, ja que a les universitats tenim els futurs emprenedors i emprenedores i hem de ser capaços de inculcar-los valors ètics i sostenibles que siguen el seu motor i referent en el desenvolupament de les seues iniciatives laborals i de recerca que puguen engegar”. “Necessitem que estiguen conscienciats i puguen veure més enllà del guany immediat, que pensen en el benestar a llarg termini del planeta i les comunitats”, va ressaltar la vicerectora.
La jornada va concloure amb el lliurament de la IV edició dels premis de Treball de Final de Grau (TFG), Treball de Final de Màster (TFM) i Tesi Doctoral de l’eix de persones dels ODS de las Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la UV, atorgats per la vicerectora Pilar Serra i el director de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, Sergio Belda.