Els experts avalen la necessitat d’implementar la sostenibilitat en el currículum superior
Amb el títol ‘L'arquitectura del currículum sostenible en l'educació superior’, el dimecres 10 d’abril es va celebrar el V edició dels Diàlegs per la Responsabilitat Social en la UV a la Facultat de Magisteri. La jornada es va emmarcar dins del II Congrés sobre sostenibilitat curricular i ODS en la formació universitària, que en aquesta ocasió va portar per títol “Educació per al decreixement”.
La present edició dels Diàlegs va comptar amb la participació de Javier Oliver, director general de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP); Raquel Herrera, vicerectora adjunta de Qualitat de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid; i Antonio Gomera, director de Política Ambiental de la Universidad de Córdoba i coordinador del grup de treball de sostenibilitat curricular de la sectorial de Sostenibilitat de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).
Els Diàlegs van ser inaugurats per la vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, Pilar Serra, qui va posar de rellevància "la importància de la Universitat en la formació dels futurs líders que són els que hauran de garantir que la perspectiva de la sostenibilitat permeabilitze a la societat. Per tant, és extremadament important i urgent, incorporar aquesta perspectiva als curricula universitaris".
La jornada va abordar alguns dels aspectes més rellevants dels últims canvis normatius en matèria de sostenibilitat curricular com el Reial Decret 822/2021 del 28 de setembre, pel qual s’estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seua qualitat; o la més recent Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) aprovada enguany.
Javier Oliver va parlar sobre com les agències d’avaluació han d’adaptar-se per assegurar que els curricula de les diferents titulacions apliquen aquests canvis normatius, “però també assegurar-nos que aquestes noves competències són correctament adquirides per l’alumnat”. Per la seua banda, Antonio Gomera va parlar sobre els diferents materials, guies i directrius que s’estan desenvolupant des de CRUE sostenibilitat perquè el professorat puga incorporar la sostenibilitat a les seues classes. “Moltes vegades el PDI es confon i es pensa que han de modificar per complet tots els seus ensenyaments i no és així. Hem d’assegurar l’aprenentatge de competències en sostenibilitat i això moltes vegades ja es fa, sols calen uns xicotets canvis perquè s’ajuste a la normativa actual”, va asseverar Gomera. Finalment, la vicerectora adjunta Raquel Herrera va explicar com a la seua institució acadèmica s’està treballant en un marc normatiu que garantisca la incorporació de competències en sostenibilitat en tots els graus de la Universidad Rey Juan Carlos I.
La sala on es va celebrar els Diàlegs estava repleta d’alumnat de diferents graus que van expressar les seues inquietuds, com l’anomenada “eco-ansietat” de la coneguda com Generació Z, que senten que el seu paper en el canvi de model social i econòmic per lluitar contra el canvi climàtic no és suficient. A tots ells i elles, des del Vicerectorat se’ls va animar a participar i unir-se en els diferents grups, associacions i activitats que s’organitzen a la Universitat per poder actuar i aplicar la sostenibilitat en el seu cercle d’influència.
File in: Sostenibilitat