Els malnoms valencians, objecte d’estudi en unes jornades a la Universitat

  • Press Office
  • February 26th, 2025
 
Façana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació acull els dies 27 i 28 de febrer la presentació del projecte de recollida i estudi dels malnoms valencians (1800-2020). La Jornada ‘Malnoms’ reunirà estudiosos i estudioses en aquest camp a la Universitat de València.

Les jornades, que se celebraran de vesprada, començaran dijous a les 16:15 amb la inauguració, i a continuació, Francesc Hernàndez (IES L’Om, Picassent) i Vicent Garcia Perales (Universitat Cardenal  Herrera CEU) presentaran el projecte i parlaran sobre l’abast, els objectius, la metodologia, el corpus, el sistema informàtic i la publicació. Després, a les 18 hores,  Vicent Terol  (Arxiu Municipal d’Ontinyent) parlarà sobre ‘Els malnoms en la documentació valenciana’. A les 18:30 hores, Josep Sanchis (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA)), tractarà ‘Els nous malnoms d’Ontinyent’. Seguidament, Maite Álvaro (Universitat Jaume I de Castelló) se centrarà en  ‘L'aprofitament escolar dels malnoms’. Les dos últimes intervencions de la vesprada seran les de Jordi Oviedo (Universitat de València) que parlarà sobre ‘Els malnoms com la fusta d’una barana: Antroponímia en l’obra de Vicent Andrés Estellés’; i Joaquim Martí (Universitat de València), que s’ocuparà de ‘La recepció dels malnoms procedents dels sainets’. La jornada acabarà de 20:30 a 21 hores amb un debat.

L’última sessió serà el divendres dia 28. A les 16 hores, Eva Montilla i Elisa Pastor (de la Biblioteca Joan Reglà de la Universitat de València) tractaran el tema ‘Mapa i bibliografia actual sobre els malnoms’; a continuació, Vicent Beltran (Universitat d’Alacant), parlarà sobre ‘Els reculls dels malnoms i el lèxic popular valencià’. A les 17 hores, Andreu Beltran (Universitat Jaume I) exposarà ‘Els malnoms del nord de Castelló’; i a les 17:30 hores, Maria Martínez (Universitat de València) se centrarà en ‘Els malnoms dels Pobles del Nord (València)'. A continuació, Eloína Hernández Dòria (Ajuntament de Picassent) i Héctor Tronchoni (Universitat de València) parlaran sobre ‘Cultura popular i malnoms a Picassent’. A les 18:30, el catedràtic de la Universitat de València Emili Casanova presentarà ‘Els malnoms, font de creació de topònims locals, en especial al segle XIX i primeries del XX’. L’última intervenció de la jornada serà la d’Antoni Garcia Osuna (Universitat de València) que parlarà sobre ‘Els malnoms de la zona aragonesaparlant’. A les 19:30 es realitzarà un debat, i la jornada acabarà amb la presentació amb exemples de la base de dades del projecte i un debat amb la participació de les persones inscrites en el projecte.

Organitzada pel Projecte Toponímia de l’Arc Mediterrani -Toponomasticon Hispaniae, compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Departament de Filologia Catalana de la Universitat.