Finalitza la programació d’arts escèniques del 2020
- UV General Foundation
- December 18th, 2020

Amb direcció dels coreògrafs Yoshua Cienfuegos i Maynor Chaves, el Grup de Dansa de la Universitat de València va donar el tret d’eixida, el passat 19 d'octubre, a la programació d’arts escèniques del primer quadrimestre del curs 2020-21, que es va reprendre a la Sala Matilde Salvador de La Nau després de la pandèmia. Des d’octubre fins a desembre, es va succeir una quinzena d’espectacles que van incloure homenatges, el Festival Dansa València i el cicle ‘Teatre de la Memòria’ d’Escalante.
Amb el títol ‘Partitures’, el Grup de Dansa de la Universitat de València, dirigit pels coreògrafs Yoshua Cienfuegos i Maynor Chaves, portà a escena, els dies 19 i 20 d’octubre, la revisió de grans clàssics del ballet sota la mirada contemporània de la dansa. Va ser l’estrena absoluta d’un muntatge que conjuminava l’espectacularitat del directe i l’efectisme de la tecnologia digital amb la projecció de vídeos preregistrats, i que també es pot veure al Canal YouTube del Centre Cultural La Nau amb accés gratuït.
D’altra banda, els dies 28 i 29, Fil d’Arena representà ‘Cos a cos (E-111)’, una crítica àcida a la burocràcia com a eina de violència institucional contra les persones migrants en situació de vulnerabilitat.
Memòria i Festival Dansa València
Novembre arrancà amb l’homenatge especial d'A Tiro Hecho a Mario Benedetti. Carla Chillida va dirigir ‘No te salves’, una obra didàctica i divertida, construïda exclusivament amb textos del poeta, que es representà els dies 4 i 5.
I, de nou, la programació de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València va acollir el Festival Dansa València. Va ocórrer en la segona setmana del mes: els dies 10 i 11, es va veure una mostra del ‘Laboratori IVC’, dirigit per Vicente Arlandis i Ángela Verdugo, respectivament; el dia 12, ‘Outdated’, per Inka Romaní; i el dia 13, ‘I+G’, per Columpiant la Dansa. Els dos últims espectacles es completaren amb una conversa entre artistes i públic.
‘Querella de Lope y las mujeres’, una obra de Yolanda Pallín que tractava de com pot el pas del temps alterar la realitat, va ser representada per Calema Producciones els dies 18 i 19, amb direcció d’Ernesto Arias; i acabà el mes el cicle ‘Teatre de la Memòria’, un homenatge d’Escalante Centre Teatral a les víctimes de la guerra civil espanyola, amb les representacions de ‘Estos días azules’, per Cocinando Danza (dia 23); ‘Y los huesos hablaron’, per Societat Dr. Alonso (dia 24); ‘Homenaje a una desconocida’, per Teatro de la Catrina (dia 26); i ‘Vidas enterradas’, amb la intervenció de les companyies teatrals Micomicón, Temple, Corsario i L’Om Imprebís (dia 27).
Desembre i la idea d’Europa
Triangle Teatre va obrir el programa de desembre, els dies 2 i 3, amb una obra per al públic més jove, ‘Licantropia’. Amb text i direcció de Borja López Collado, l’entreteniment d’un grup de joves amics passava per reunir-se una nit per a evadir-se en una festa on tot semblava transcórrer amb normalitat, llevat que hi havia lluna plena…
La resta de la programació es dedicà a la idea d’Europa. D’una banda, amb el nou espectacle d’Escena Erasmus de la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació per a la Gira 2020 de ‘Les Europes Menudes’: ‘El show del nou món’, representat el dia 3 al claustre de La Nau. Escrit pel dramaturg Daniel Tormo i dirigit per Anna Marí, ens mostrà, en clau d’humor i de revista, la nova Europa generada després de la crisi sanitària i les conseqüències que ja comencen a percebre’s a conseqüència del canvi climàtic.
D’una altra, Òscar Intente va cloure la programació els dies 16 i 17 amb l’adaptació teatral de la conferència de l’humanista francés George Steiner ‘La idea d’Europa’ que va oferir al Nexxus Instituut de Tilburg, a Holanda, una reflexió sobre l’ésser humà europeu contemporani que intenta donar resposta a la pregunta de què és Europa.
More information:
File in: Cultura , Arts escèniques , Dansa , Fundació General UV , Teatre