Isabel Abánades, investigadora de l’ICMol, guanya una Beca Leonardo per al desenvolupament de MOFs aplicats a la remediació d'aigües
- Science Park
- April 7th, 2025

Isabel Abánades Lázaro, investigadora Ramón y Cajal i líder del grup DREAM (‘Defect Engineering of Responsive Advanced Materials’) en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, ha sigut una de les deu persones seleccionades en la categoria de Física i Química en la convocatòria extraordinària de les Beques Leonardo a Investigadors, de la Fundació BBVA.
El seu projecte -Multivariate Modulated MOFs for Nitrate Water Remediation- se centra en el desenvolupament de materials reticulars avançats (MOFs) dissenyats específicament per a l'eliminació eficient de nitrats en aigües contaminades, una problemàtica ambiental de gran rellevància.
Les Beques Leonardo estan destinades a secundar directament el treball d'investigadors en fases intermèdies de la seua carrera que es caracteritzen per una alta i innovadora producció científica. En aquesta edició s'han rebut un total de 493 sol·licituds, de les quals només 10 han sigut seleccionades en l'àrea de Física i Química.
Cada beca està dotada amb un import brut màxim de 50.000 euros i permet una gran flexibilitat per a adaptar-se a les necessitats específiques de cada projecte, amb una duració d'entre 12 i 18 mesos.
Des del seu grup DREAM, Isabel Abánades impulsa una línia d'investigació centrada en el disseny i modulació de materials reticulars avançats amb aplicacions en salut i medi ambient. El grup és pioner en l'ús de la Multivariate Modulation (MTVM), una tècnica sintètica innovadora que permet introduir funcionalitats específiques mitjançant enginyeria de defectes i heterogeneïtat. Aquesta aproximació facilita l’obtenció d’estructures amb porus més grans i complexos, millorant propietats clau com ara la reactivitat i la porositat sense comprometre l'estabilitat estructural. A més, el grup estudia processos d'autoacoblament i cristal·lització in situ per a adaptar les propietats dels materials a aplicacions concretes com la filtració de contaminants de l'aigua, la generació d'energia mitjançant fotocatàlisi i l'alliberament controlat de fàrmacs.
D'altra banda, Alfonso García Soto, investigador del CSIC en l'Institut de Física Corpuscular –centre mixt de la Universitat de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques– ha obtingut també la beca Leonardo per al desenvolupament d'un projecte pioner sobre l'origen del neutrí més energètic mai abans detectat.
File in: Física , Química , Ciencias Tecnológicas