La gestió del risc, clau davant els esdeveniments extrems del canvi climàtic

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • February 5th, 2025
 

Sota el nom ‘Esdeveniments extrems i gestió integral del risc’, es va abordar els riscos que registra el litoral mediterrani espanyol i pels quals té un major impacte el canvi climàtic.

A més es va parlar de la “mediterranització” del canvi climàtic, en el litoral meditarrani espanyol, a causa de la major freqüència de processos de reajustament energètic que generen més esdeveniments extrems i, el calfament de les aigües de la mar Mediterrània, que té efectes en les temperatures i les precipitacions.

En aquest sentit, la reducció del risc en el litoral requereix una gestió integral de diferents elements del risc que són la perillositat, la vulnerabilitat i l’exposició. Per a això, s’han analitzat les cinc qüestions bàsiques en la gestió integral del risc de desastres. Aquestes estan relacionades amb els canvis ocorreguts en l’estudi de la perillositat natural, els canvis en la concepció de les obres d’infraestructura hidràulica, la importància de la part humana en el risc -com és l’increment de la població o d’activitats econòmiques-, els canvis en la planificació de les emergències i el sistema d’assegurances que és una peça bàsica del sistema de gestió integral.

La taula redona va concloure amb 22 propostes operatives dirigides a l’Estat, les Comunitats Autònomes i els municipis, mitjançant les quals es pot fer una gestió integral, perquè hi haja una reducció efectiva del risc. Entre elles es troba la paralització dels projectes urbanístics en tramitació que contemplen la seua edificació en zones amb el risc d’inundació; l’elaboració de plans d’adaptació al canvi climàtic per als diferents sectors econòmics, especialment els que presenten una major exposició a l’efecte del canvi climàtic, com són l’agricultura i el turisme; la preparació d’una cartografia síntesi (estatal i regional) de zones de molt alt risc davant inundació i davant onatges, que permeta establir mesures específiques de protecció, o, si és el cas, de desallotjament d’immobles on córrega risc la vida de persones; o, la creació d’una Plataforma Nacional per a la reducció del Risc de Desastres.

En aquesta taula van participar: Jorge Olcina, Sofía González, María Jesús Perles, Francisco Espejo i Juan Pedro Martín Vide. Contingut complet de la conferència en aquest vídeo.

More information: