La Universitat se plena d’Orgull

  • Office of the Vice-principal for Equality, Diversity and and Inclusive Policies
  • July 2nd, 2020
 
Cartell campanya sensibilització
Cartell campanya sensibilització "2020, Dones LTB: Sororitat i Feminisme"

El 28 de juny se celebra el Dia internacional de l'Orgull LGTBI. Amb motiu d’aquesta celebració i per primera vegada, diferents universitats han organitzat una programació conjunta i online.

El Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, a través de Diversitats, ha impulsat el “Orgullo Universitario”, el primer programa d’activitats organitzat pel Grup de treball estatal de Diversitat LGTBI en les Universitats, que va arrancar en maig passat, i que ha coordinat la Universitat de València junt amb les Universitats de Granada, Salamanca, Oviedo i la Complutense de Madrid.

Com destaca la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, “les universitats no han volgut deixar passar la oportunitat de commemorar la celebració de l’Orgull tot i les circumstàncies, i han aprofitat el fet que totes les activitats siguen online per a organitzar una programació conjunta interuniversitària”. Com explica la vicerectora, la programació va arrancar el passat dilluns 22 de juny, quan la Universitat va lluir la bandera multicolor als seus edificis emblemàtics i col·lectivament es va llançar la campanya de sensibilització “SOMOS HETERO(GÉNEAS)”, fent-se ressò del lema de la FELGTB "2020, Dones LTB: Sororitat i Feminisme". Pots seguir la campanya en xarxes socials utilitzant les etiquetes #orgullouniversitario, #somosheterogeneas i #mujeresLTB.

El programa interuniversitari incloïa activitats virtuals de matí (taules redones) i vesprada (diàlegs), que s’emetien en directe des del canal de Youtube de Diversitats de la Universitat, on es pot trobar un repositori amb les gravacions de tots els debats. Així, a les taules redones es varen presentar els resultats del projecte europeu ADIM sobre diversitat LGBTI en l'àmbit laboral i universitari (UCM, USAL); projectes d’investigació en curs en l’àmbit de l’educació (UVEG, UAB), el turisme (UPO), la infància (UdG) o l’arxiu queer (UB); màsters i programes de doctorat de diferents universitats espanyoles en matèria de diversitat LGBI (UAB, USAL, UCM, UMH) i, finalment, les línies de treball i reptes plantejats pel Grup de Diversitat en les Universitats, on va participar Ruth Mestre, cap d’iniciatives de Diversitat de la Universitat de València junt amb els responsables de la UGR i la USAL.

Ruth Mestre, cap d’iniciatives de Diversitat de la UVEG comenta: “La taula redona amb els companys de la UGR i la USAL va ser molt interessant, perquè aquesta primera conversa va posar de manifest reptes, estratègies i preocupacions comunes. Tot i que ja ho intuíem, va quedar clar que la via de la cooperació és molt pertinent i ens ajudarà a construir i consolidar el dret a l’educació universitària sense discriminació cap a les persones LGTBIQ+ a les universitats públiques. Crec que és molt bona notícia que la UVEG hi participe de manera rellevant des de l’inici i que estem liderant part dels projectes que a escala estatal estan emergent. L’Orgull Universitari ens ha demostrat que hi ha necessitat de treballar en xarxa, clar, però també moltes possibilitats, moltes ganes i moltes sinergies.”

A les vesprades, i en el format de diàlegs, la programació proposava converses sobre el dret, els drets i els estudis jurídics; les persones LGBTI a les disciplines STEM; la representació de la comunitat LGTBIQ+ als audiovisuals o quins reptes hi trobem encara als esports i l’educació física. Un dels temes analitzats per Marina Echebarría Sáenz de la UVA i Toni Duran de la USAL va ser el polèmic argumentari del PSOE, coincidint ambdues en la necessitat d’aprovar una legislació específica i despatologitzant, que garantisca els drets de les persones trans i de la resta del col·lectiu LGTBI. Al Diàleg STEM, Juani Bermejo, de la URG i Nuria de las Heras, de Girls4STEM, van parlar des de la seua vivència personal com a científiques LGTBI i de la importància de tindre referents. Aquesta també va ser una qüestió abordada entre altres als diàlegs sobre l’Audiovisual i l’Esport arran la recent eixida de l’armari de Pablo Alborán, on van participar activistes com Mario de la Torre de la UGR,  Lucía Vázquez de la UCM,  Javier Gil de la UVEG, i Liván Soto de la UGR.

La celebració del “Orgull Universitario” es va organitzar la setmana passada per tal de no solapar-se amb l’agenda oficial de l’Orgull 2020 de la FELGTB, que enguany comptarà amb una amplia programació de directes, tours virtuals, concursos, seminaris i jornades educatives, entre altres activitats, i que finalitza el 4 de juny amb una gran manifestació online.

Finalment, i pensant que les circumstàncies del pròxim curs seran especials i complexes per als qui estan ara a les portes de la EBAU, des de la coordinació del “Orgullo Universitario” es va decidir organitzar un Diàleg interuniversitari de bones pràctiques en serveis que les universitats han ficat en marxa per acollir la diversitat. El diàleg serà el 15 de juliol a les 17:00 hores, finalitzades les proves de la EBAU, en directe des del canal de Youtube de Diversitats de la Universitat. La idea és mostrar al futur estudiantat que les universitats són acollidores  i estan obertes al col·lectiu LGBTI; que hi trobaran diferents recursos que els faran la vida més fàcil. Entre altres, es parlarà de l'existència dels procediments de canvi de nom per a l'estudiantat trans; els protocols contra les violències masclistes i assetjaments discriminatoris; l'existència de banys inclusius o les vies de participació en la vida universitària. El Diàleg compta amb la participació de col·lectius d'estudiants i altres membres de la comunitat universitària de diferents universitats públiques espanyoles.

- Programa del Orgullo Universitario (PDF)

- Més informació: www.uv.es/diversitats / diversitats@uv.es