Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

ART, DOLOR I COMPROMÍS
Dones en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia

EXPOSICIÓ ITINERANT

 

 

 

 

 

 

 

Aquesta mostra pretén, segons expliquen els seus comissaris, Rafael Gil i Mariángeles Pérez, “posar en valor el quefer de les dones artistes les obres de les quals integren la col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. Moltes d’elles són dones que van desenvolupar la seua labor en un context sociopolític que feia molt difícil la seua autonomia com a creadores. I, no obstant això, van aconseguir subvertir els paràmetres del poder que les subjugava. Unes altres, d’èpoques més recents, han gaudit d’un major prestigi en el seu moment, però encara hui la majoria d’artistes dones continuen reivindicant el seu lloc en un sistema artístic marcadament androcèntric”.

 

Així, algunes de les artistes representades en la mostra són, entre unes altres, Carmen GrauIsabel Oliver Carmen Calvo , guanyadora de la  1a Biennal Martínez Guerricabeitia 1990.

 

D’altra banda, i d’acord amb els comissaris, “exemple de la consideració i de l’entorn moltes vegades hostil en el qual van expressar la seua creativitat sobretot durant el franquisme és la representació femenina que apareix en moltes obres de la col·lecció realitzades per altres autors”, com ara Artur Heras, Rogelio López Cuenca i Josep Renau. “Unes imatges -sostenen- que mostren els estereotips presents en l’art contemporani patriarcal, que van ser el manteniment sobre el qual van traçar les seues trajectòries les artistes que malgrat l’adversitat van aconseguir expressar el seu compromís i lluita mitjançant l’art”.

 

Organitzen l’exposició la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, la Col·lecció Martínez Guerricabeitia i la Fundació General UV, l’Ajuntament de Sagunt i la Fundación Bancaja, amb la col·laboració de la Diputacio de València i Saggas.

 

 

Artistes participants

Manuela Ballester

Paolo Baratella

Natividad Bermejo

Martín Caballero

Carmen Calvo

Victoria Cano

María Carbonell

Salomé Cuesta / Bárbaro Miyares

Juan Delcampo

Erró

Mavi Escamilla

Ana García Pan

Jacinta Gil Roncalés

Carmen Grau

Artur Heras

Rogelio López Cuenca

Estefanía Martín Sáenz

Isabel Oliver

Ana Teresa Ortega

Paloma Pájaro

Josep Renau

Juan Ripollés

Mª Antonia Sánchez Escalona

Sergio Sarri

Giangiacomo Spadari

Rosa Torres

Alicia Vela