Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

El documental Resistents roda pel territori

cartell 3

La Universitat de València ha produït, en col·laboració amb Ambra projectes culturals, aquest documental sobre dones que han patit la DANA del 29O i com malden per superar la situació.

La Universitat de València, a través del programa Unisocietat, va presentar el 7 de març el documental Resistents: Dones després de la DANA, una producció dirigida per la periodista Elena Morales que recull huit històries de dones que han viscut, viuen o estan relacionades amb la DANA que va afectar diverses comarques de la província de València el 29 d'octubre de 2024, especialment l'Horta Sud.

RESISTENTS. Dones després de la DANA.

RESISTENTS. Dones després de la DANA. (amb subtítols en castellà)

Tràiler del documental RESISTENTS

 

Les entitats i poblacions interessades a projectar el documental RESISTENTS en les seues instal·lacions poden contactar-nos al correu societat@uv.es per tal de gestionar-ho. Fins ara les projeccions previstes són aquestes:

- CM Rector Peset, estrena, 7 de març de 2025, 12h

- Bétera, Castell de Bétera, 30 d'abril, 18h

- Riba-roja de Túria, sala d'exposicions "El Molí", 29 de maig de 2025, 18h

- Paterna, Teatre Capri, 19 de juny de 2025, 18h

- Albuixech, data per confirmar (estiu 25)

- Sagunt, data per confirmar (octubre 25)

 

RESISTENTS:

El documental Dones després de la DANA ens permet escoltar la veu de dones com Cristina Guzmán Traver, artista ceramista; Arantxa Carceller i Eva Vázquez, llibreteres de la llibreria La Moixeranga de Paiporta; Merche Peris, nadadora olímpica; Inmaculada García Peris; Eva Alepuz Prat, professora; Marisa Vázquez de Ágredos Pascual, del Patrimoni de la Universitat de València; Ana García Forner, directora del Museu de Ciències Naturals de la UV; María Rosa Gabaldón, veïna d'Utiel; i Virginia Sanchis Carpe, de l'associació Alanna.

La DANA del 29 d'octubre de 2024 va tindre un impacte devastador a les comarques valencianes properes a la ciutat, amb precipitacions que van superar els 700 l/m² en alguns punts, com els 771,8 l/m² registrats a Turís en 24 hores. Aquestes pluges torrencials van provocar inundacions catastròfiques que van afectar més de 300.000 persones i una vintena de municipis valencians, causant la mort de 230 persones i deixant tres desapareguts.

Aquest desastre va tindre un impacte especialment dur sobre les dones, que en molts casos van patir una doble vulnerabilitat. A banda de la pèrdua de llars i negocis, moltes d'elles es van enfrontar a majors dificultats per accedir a recursos i ajudes, ja que en moltes famílies la cura de persones dependents va recaure sobre elles. Així mateix, sectors econòmics amb una alta presència femenina, com el comerç local i la cultura, van ser especialment colpejats per les destrosses i la interrupció de l'activitat. En els refugis i centres d'acollida habilitats, també es van registrar situacions de vulnerabilitat afegida per a les dones, que en alguns casos van patir inseguretat i falta de mesures adaptades a les seues necessitats.

En resposta a aquesta tragèdia, la Universitat de València, juntament amb altres institucions, va posar en marxa la iniciativa Salvem les fotos, destinada a recuperar i restaurar fotografies familiars danyades per la DANA. Aquest projecte busca preservar la memòria històrica i emocional de les famílies afectades, considerant que aquestes imatges són objectes molt valuosos i insubstituïbles.

Amb aquest documental i les activitats programades, la Universitat de València pretén visibilitzar les històries de resiliència i superació de les dones davant les adversitats, així com conscienciar sobre la importància de la memòria col·lectiva i la solidaritat en moments de crisi.