Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

La Universitat d'Hivern de Requena aborda, en la seua primera edició, la viticultura sota el prisma de la innovació i el protagonisme de la dona

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • February 19th, 2020
Image de la noticia

Requena s'incorpora a la xarxa d'universitats estacionals promoguda per la Universitat de València, per a analitzar la viticultura com a element singular del seu territori, sota el prisma de la innovació i abordant el protagonisme que han anat adquirint les dones en aquesta cultura mil·lenària. Les jornades, gratuïtes i obertes al públic, se celebraran la vesprada de dijous, 20 de febrer, i el matí del 21 en l'Espai Cultural Feliciano A. Yeves d'aquesta localitat.

L'alcalde de Requena, Mario Sánchez González; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València (UV), Jorge Hermosilla Pla; el coordinador de la Universitat d'Hivern de Requena (UNIRE), Ángel E. Morales Rubio; i el director de l'oficina de Requena en Caixa Popular CCV, Ricardo Ruiz Carrascosa, inauguraran demà, 20 de febrer, a les 16:00 h, la primera edició de la Universitat d'Hivern de Requena, que enguany se suma a la xarxa d'universitats estacionals de la Universitat de València.

La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori, ha organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Requena i amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, aquesta acció acadèmica, lligada a la formació, la investigació i la transferència de coneixement, que pretén consolidar-se en aquesta localitat i la seua comarca com un punt de trobada d'especialistes de diferents àmbits amb ciutadans de totes les edats.

Sota el títol ‘Viticultura: Innovació, cultura, dona i societat’, al llarg de la vesprada de demà i el matí del divendres, l'Espai Cultural Feliciano A. Yeves (Av. Arrabal, 9) es convertirà en un punt de trobada en el qual docents de la UV, experts del sector vitivinícola de la comarca, professionals compromesos amb la cultura del vi, estudiants i tots els ciutadans que desitgen participar, podran analitzar i debatre sobre els aspectes socioculturals i econòmics que defineixen l'essència històrica de Requena.

Durant aquestes dues sessions s'abordarà la cultura del vi des de diferents perspectives i s'analitzarà, d'una manera especial, el protagonisme que ha anat adquirint la dona en aquesta activitat durant segles.

Demà, després de l'acte inaugural, Juan Piqueras, del Departament de Geografia de la UV, parlarà de la ‘Evolució de la cultura del vi des de l'antiguitat fins als nostres dies’. A continuació, se celebrarà una taula redona sobre ‘La dona en la cultura del vi’, moderada per Ángel Morales, coordinador d'aquesta universitat estacional, i per Isabel García Hernández, regidora delegada de Serveis Educatius i Igualtat de l'Ajuntament de Requena. En ella intervindran Albertina Torres Broseta, comunicadora i fotògrafa; Noemí Arroyo Pérez, enòloga de la Bodega Noemí Wines; Rosalía Molina Cano, enòloga de Bodegas Altolandón; i Beatriz García Amorós, agricultora.

La jornada del divendres començarà amb una conferència, a les 9:30 h, sobre ‘Innovació en el sector vitivinícola de Requena-Utiel’, a càrrec de Francisco Higón Tamarit, del Departament d'Economia Aplicada de la UV.

Després de celebrarà una taula redona sobre ‘Societat i cultura del vi’, moderada per David Quixal, coordinador de la UNIRE, i Jorge Miguel Sáez Cebrián, regidor delegat del Servei de Medi Ambient i Agricultura de l'Ajuntament de Requena. Comptarà amb la participació de Consuelo Mata Parreño, del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV; José Miguel Medina Pedrón, president de la DO Utiel-Requena i de Bodegas Coviñas Cooperativa Vitivinícola; Ana Carlota Suria Mateu, presidenta de la Ruta del Vino i Gerent de la Bodega Pago de Tharsys; i Pedro Navarro Martínez, director de l'Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez de Requena.

La primera edició de la Universitat d'Hivern de Requena es clausurarà a les 13.00 h.

Sobre les universitats estacionals

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

Les universitats estacionals estan distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada, a més de per Requena (cultura del vi), per Alzira (Medi ambient); Xátiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademuz (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Buñol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Enguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i l'Eliana (Smart city).

Links: