UVCulturaUV Logo del portal

Presentació del Centre Cultural La Nau

Aquest edifici històric, declarat Bé d’Interès Cultural en 1981, és el més antic i emblemàtic de la Universitat de València. Ha sigut seu principal des de la seua fundació a finals del s. XV fins a meitat del s. XX.

En 1488, el Consell general de la ciutat va acordar l’agrupació de tots els estudis superiors de la ciutat en un Estudi General i va impulsar elevar-los a rang universitari. Va adquirir per a això una sèrie de cases i solars que s’alçaven en els voltants del carrer La Nau i va encarregar a Pere Compte la seua remodelació. En 1499, Els Jurats o representants de la ciutat van redactar els primers estatuts de la nova institució que va obrir les seues portes en 1500. La butlla papal (Alexandre VI) i el privilegi reial (Ferran II el Catòlic) que donaven rang d’universitat als estudis van arribar en 1501 i 1502.

L’edifici és un exemple d’arquitectura neoclàssica valenciana, especialment en les seues fatxades i claustre. La seua configuració arquitectònica actual és fruit d’una successió d’intervencions que han anat adaptant l’edifici a les seues diferents funcions i necessitats al llarg de més de cinc segles, des del primer disseny encarregat a Pere Compte fins a les més recents intervencions (1999 i 2012) que han actualitzat la seua funcionalitat i posat al dia les seues infraestructures per a fer d’aquest edifici històric un centre cultural de referència en al ciutat de València.

El creixement i expansió de la Universitat de València a partir dels anys 60 en els campus de Blasco Ibáñez, Campus dels Tarongers, campus de Burjassot-Paterna, va minorar les funcions acadèmiques de La Nau que s’ha convertit en el referent de l’activitat cultural i institucional de la Universitat de València.

En l’actualitat, La Nau a més de constituir la seu institucional del Rectorat i del Vicerectorat de Cultura i Esport, acull, com Centre Cultural, una part important de les activitats culturals de la Universitat de València (exposicions, teatre i música) i és un espai de trobada i debat (conferències i congressos). Dins de la programació pròpia, els festivals de música i cinema com Serenates i La Cabina són ja un referent a la ciutat de València.

La Nau és també la seu de la Biblioteca Històrica i acull les dependències de diversos serveis universitaris, entre ells els vinculats a l’àrea de cultura i patrimoni i la Unitat d’Igualtat.

Portada Guia d’espais patrimonials i culturals