UVCulturaUV Logo del portal

I BIENNAL DE PINTURA ISABEL COMENGE

Nelo Vinuesa Vila, <em>Vent du nord</em>, 2016. Primer premi. Foto Eduardo Alapont
Nelo Vinuesa Vila, Vent du nord, 2016. Primer premi. Foto Eduardo Alapont

 

 
Els patrons que conformen la Fundació Juan José Castellano Comenge, patrocinadora de la I Bienal de pintura Mª Isabel Comenge, i gràcies als qual ha estat possible, són les següents persones:

President
Juan José Castellano Comenge
Vicepresident
Enrique Vázquez Alcover
Patrons
José Barber Rubio
Lorenzo Valero Rubio
María Dolores Sancho Cerdá
Encarna Folgado Tárrega
Luis Herrero Aparicio
Javier García del Moral Betzen
Mª Paz Zúñica Ramajo
Elena Gandía Guijarro
Juan Manuel Lalanne Castellano
 
 
El jurat, que concedeix els premis de la I Biennal de pintura Mª Isabel Comenge, està compost per les següents persones:
 
ANTONIO ARIÑO VILLARROYA
Vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València 
JOSÉ LUIS CUETO LOMINCHAR
Vicerector d'Alumnat, Cultura i Esport de la Universitat Politècnica de València
JOSÉ LUIS PÉREZ PONT
Director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
HORACIO SILVA SEBASTIÁN
Catedràtic de Belles Arts i pintor
ELENA GANDÍA  GUIJARRO
Patrona de la Fundació JJCC
JUAN JOSÉ CASTELLANO COMENGE
President de la Fundació JJCC

 

La Fundació Juan José Castellano Comenge (JJCC) es va constituir al novembre de 2016 amb dos objectius principals: d'una banda, l'assistència a les persones que per qualsevol circumstància patisquen marginació social i, d’una altra, la promoció i el foment de pintors emergents valencians o residents a València.
 
És per tant, una fundació molt jove; tot i  això, ha començat amb pas ràpid i ferm. En l'exercici 2017 va complir amb escreix amb el primer objectiu, ajudant i col·laborant econòmicament amb diverses institucions i associacions privades de caràcter benèfic, i així tornarà a fer-ho en el present 2018.
 
Pel que fa al segon objectiu, la Fundació, amb sols 18 mesos d'existència, ha promogut la I Biennal de pintura M.ª Isabel Comenge  per a ajudar i difondre les creacions i les activitats dels pintors emergents valencians, amb la més important dotació econòmica per a un premi de pintura a la Comunitat Valenciana.
 
I la Fundació JJCC, ha volgut ser diligent i ràpida en aquest segon objectiu de fomentar i promocionar els pintors valencians, ja que pense fermament que la pintura és art i que l'art és cultura i que la cultura és educació, saviesa i riquesa, sobretot, espiritual, claus per a conformar el patrimoni d'un poble i, en definitiva, un món millor i més pacífic.
 
Vull donar l'enhorabona als pintors que han sigut seleccionats en aquesta I Biennal i als qui no ho han sigut, animar-los perquè no desistisquen, sinó, ben al contrari, que siguen persis-tents i que recorden que el 2020 la Fundació JJCC ja té programada la seua II Biennal.
 
El President de la Fundació
 
 
 
 
Juan Olivares Luque, J'aime l'émotion qui corrige la règle III, 2017. Segon premi. Foto Eduardo Alapont
 
 
 
 
 
El jurat de la primera Biennal María Isabel Comenge ha tingut en compte la qualitat de les obres  presentades, formalment i conceptualment, i també els llenguatges innovadors que poden aportar complexitat i qüestionament dels discursos pictòrics contemporanis. A pesar que la convocatòria es dirigeix a artistes emergents, i també precisament per això, s'ha tingut en compte la maduresa dels treballs així com també que les apostes siguen sòlides, pròpies d'actituds en procés de cerca i elaboració d'itineraris propis de consciència i convicció.
 
Encara que s'ha presentat una sola obra per artista, el jurat ha tingut en compte aquestes idees i ha deliberat entorn de cada treball, conscients de la sempre relativa conclusió que resulta d'un judici en relació amb una obra d'art i a temptatives artístiques subjectives i respectables per igual. Potser per això es denomina en castellà fallo el resultat que emet un tribunal o jurat en qualsevol disciplina. Per aquest motiu des d'aquestes línies felicitem i agraïm la participació de tots els autors i els animem a tots a continuar compromesos amb la pràctica pictòrica, amb tota la complexitat i l'exigència que requereix. Deia Eduardo Arroyo que “ser pintor, és continuar sent-ho” i en aqueixa frase es concreta, de manera explícita i molt gràfica, el compromís i la insistència que requereix la pràctica artística i també la vigília i l'atenció de la mirada artística.
 
Entenem que tots els seleccionats són “premiats”, ja que els seus treballs tindran l'oportunitat de ser vists en l'exposició que tindrà lloc a la Sala Estudi General  del Centre Cultural La Nau i completar així l'aspiració de tota obra d'art, que conclou amb la contemplació i la participació dels espectadors. En aqueixa litúrgia, que inclou comunicació i gaudi, cobra sentit tot el procés i el treball de cada artista que, amb cada temptativa, intenta descriure o presentar una part o un aspecte del món i fer-lo visible exposant-lo al consens. En aquest cas, la diversitat de les obres seleccionades resulta un bon reflex d'un panorama contemporani eclèctic, polièdric i dinàmic com el context de la societat i el moment vital del nostre entorn cultural i social.
 
Finalment, cal ressenyar ací l'agraïment a la Fundació María Isabel Comenge per aquesta iniciativa de mecenatge que fa possible aquesta Biennal tan oportuna i necessària per al foment i l'estímul de les arts i també a la Universitat de València per acollir l'exposició de les obres seleccionades, alhora que desitgem un llarg camí a aquesta biennal que naix amb tan bons auguris i que de ben segur es consolidarà com una cita puntual entorn de la pintura en la dimensió més viva i intemporal.
 
 
José Luis Cueto Lominchar
Vicerector d'Alumnat, Cultura i Esport
Universitat Politècnica de València