UVCulturaUV Logo del portal

REHOGAR. Solucions per a l’hàbitat a partir de residus

  •  

 

Imatge de l'exposició

Rehogar 2012

 

 

 

 

Vista de l'exposició en què es mostra un sofà de cartró. Prestatgeries fetes amb caixes per al transport de fruita.

 

 

 

 

 

Introducció


Ens trobem en un moment de la història en el qual la població mundial produeix una quantitat incontrolada de residus. La tan actual obsolescència induïda dels productes en general, i dels objectes de l’hàbitat en particular està produint un desaprofitament dels recursos dels quals disposem al nostre planeta. Cada dia centenars d’usuaris decideixen que la vida útil d’un objecte ha acabat i ho tiren sense plantejar-se què ocorre després amb els seus residus. Aquesta realitat evidencia la necessitat de plantejar els projectes no només des d’una perspectiva econòmica sinó també des d’una consciència social i ecològica. El paper dels dissenyadors en aquest procés és aportar la seva creativitat i saber fer tècnic. Partim de la premissa que el disseny és capaç de transmetre idees, conceptes i actituds. Disseny per solucionar problemes. Disseny per canviar. Disseny per reflexionar. Disseny per qüestionar la realitat i proposar alternatives. Quin paper exerceixen els dissenyadors en aquest món de superproducció? Es pot incidir en la societat a través del disseny? Podem crear objectes capaços de fer pensar? Per què produir més del que ja hi ha tant? Té sentit produir nous objectes? Com han de ser aquests?

 

 

 

 

 

Diversos gots fets a partir d'ampolles velles.

 

 

 

 

L’exposició


REHOGAR és una exposició, organitzada per Makea Tu Vida, que vol posar de relleu el potencial del Disney per a aprofitar els residus com a matèria primera de nous productes i, a més a més, demostrar que un altre disseny és possible. L’exposició proposa un recorregut per un hàbitat en el qual tots els objectes parteixen dels residus per a la seua construcció: des de la reutilització de materials, l’ús de materials reciclats i reciclables, fins a objectes que ens animen a reutilitzar i reciclar.


REHOGAR s’inicia amb una convocatòria en la qual es convida a dissenyadors, arquitectes, artistes, estudiants, amateurs, etc. a que presenten les seues propostes de mobiliari i accessoris per a l’hàbitat a partir de residus. A través d’un muntatge col·lectiu, es transforma l’espai expositiu en una casa en la qual tots els objectes parteixen del residu per a la seua construcció: des de la reutilització de materials, l’ús de materials reciclats i reciclables, fins a objectes que ens animen a reutilitzar i reciclar. Repensar la nostra llar i els nostres estils de vida, proposar solucions pràctiques que ens parlin del quotidià, accessibles a qualsevol persona, reproduïbles i sobretot respectuoses amb el medi ambient. Aquesta tercera edició REHOGAR 2012 s’enmarca dins de l’encontre Disechos’12, que sota el títol “Del Disseny al Fet”, planteja conferències, tallers, exposicions, diàlegs i afterworks, al voltant del disseny que experimenta amb la reutilització, l’autonomia, la transdisciplinarietat i les comunitats creatives per a projectar d’una forma creativa i activa nous espais per a habitar.


En aquesta edició de REHOGAR 2012 estaran presents les propostes i treballs d’Atelier Melis, System Design Studio, Arquitectura Se Mueve, Duasenzatre, Proyecto Asilo, Naranja Sureste, Forniture, Equipo Nómada, Empalm&2, Recicla2, Victoria Navarro, Alba Gil, 1Unik, Lucia Martinez Arts&Crafts, David Recalde, Paco Contreras, Franco Reyes, Laura Donate, Silvia Bolumar, Tomas Gorria, Equipo Ah!, Mercedes Moreno, Pedro Luis Carretero, Giorgio Ceste, Pilar Monteagudo, Foundcrelamps, Reutilizarte, Madre in Spain, Ana Escalante, Guido Puccioni, Maria Fiter, Cota 2.85, Las Rómulas, Taller Re, RV Disseny, Alvaro Navarro, Proyect @3, Konvertible, Alicia Fernandez, Arquiroflexia, Marisa Stinga, OOOMydesign, Vicente Pinarello, Spook Toys, La Col, ReFarm the City, entre d’altres…

 

 

 

 

 

Vista de l'exposició Vista de la inauguració de l'exposició.
 

 

 

REHOGAR és una exposició que cada any es reinventa a través d’un procés obert de participació.


REHOGAR s’inicia amb una convocatòria en la qual es convida a dissenyadors, arquitectes, artistes, estudiants i amateurs del do-it-yourself a que presenten les seues propostes de mobiliari i accessoris per a l’hàbitat a partir de residus. Amb les propostes rebudes, Makea Tu Vida realitza una selecció de peces i projectes, amb els quals posteriorment dissenya i construeix la “casa” que constitueix l’exposició. En aquest format expositiu es crea un escenari (una casa) en el qual les peces queden exhibides en un context possible per al qual van ser ideades.

 

 

 

 

Utilitat de l'interior d'una porta de nevera com a expositor de llibres

 

 

 

 

Makea Tu Vida és una associació cultural sense ànim de lucre que de caràcter social, artístic i educatiu de foment de la reutilització creativa, i que treballa per la sensibilització mediamebiental sobre la problemàtica dels residus a la nostra societat. Les nostres línies de treball s’articulen al voltant del disseny, la reutilització i la comunicació. Makea Tu Vida es desenvolupa en base a les següents línies d’investigació:


Desenvolupament d’estratègies de participación col·lectiva e interdisciplinar per a la concienciació de la nostra societat.


Creació de pospostes per a l’hàbitat i la investigación en nous materials a través de l’experimentació amb materials de residu.


Creació de nous mètodes de treball que generen manuals de montatge de nous productes.


El disseny con a eina creativa, no com a estètica ni com a valor afegit, sinò com el procès mateix de creació d’un objecte. Però sempre des d’un prisma ecològic, des d’un disseny per al recilatge i la reutilització, per a l’utilització de productes no tòxics i contaminants.


Apostem per un disseny participatiu i ecológic front al dissenyador com a “maquillador de formes”.


Volem moure a la reflexió, i sobre tot a l’acció. L’humor, el joc i la creativitat per a plantejar alternatives imaginatives i funcionals a la cultura consumista de “l’usar i llençar”. Des del seu començament, Makea Tu Vida ha desenvolupat diferents activitst sempre relacionades amb el disseny i els residus: conferències i xerrades, tallers pràctics, campanyes de comunicació, desenvolupament d’estratègies que fomenten la reutilització, organització d’encontres, etc.

 

 

 

 

Cortina feta amb plàstics units amb filferros d'enquadernar Seient fet amb "palets" de fusta

 
Teranyina-mesita-de-noche. Victoria Navarro
Teranyina-mesita-de-noche. Victoria Navarro
 
Cortina feta amb plàstics units per filferros d'enquadernar (detall)
 
Làmpara de cartró