UVCulturaUV Logo del portal

LA BLANCA. UNA DÈCADA DE PATRIMONI PER AL DESENVOLUPAMENT

Horari

 

 

 

Una exposició, al Rector Peset, revisa deu anys de patrimoni cultural per al desenvolupament a Guatemala.

La Sala de la Muralla del Col•legi Major Rector Peset acull, del 8 al 22 de setembre de 2014 l’exposició ‘LA BLANCA. Una dècada de Patrimoni per al Desenvolupament’, que exhibeix les principals troballes fetes pel Projecte Arqueològic La Blanca a l’àrea maia guatemalenca des de l’any 2004. L’acte inaugural serà dilluns, 8 de setembre, a les 20 hores.

La mostra, composta per 20 plafons, dóna compte del treball realitzat a la ciutat maia de La Blanca, des del 2004, per un equip multidisciplinari de les universitats de València, Politècnica de València i San Carlos de Guatemala.

Des del 2004, l’equip de Vidal i Muñoz treballa a la zona de La Blanca per a recuperar l’antiga ciutat maia, que ha romàs abandonada i soterrada per més d’un miler d’anys dins de la selva subtropical guatemalenca. Com a part dels reconeixements arqueològics a la conca del riu Salsipuedes, l’any 2009 escomençaren les recerques en un segon assentament proper, conegut com Chilonché, una acròpolis on s’han trobat edificis amb excepcionals escultures i pintures murals que ara es podran observar reproduïdes a l’exposició.

 

 

La Blanca és un assentament maia que es troba al departament de Petén, Guatemala. Gaudeix d’una ubicació privilegiada, al peu d’una regió muntanyenca que arriba als 490 metres d’altura, des d’on es domina l’extensa vall formada per la conca dels rius Mopán i Salsipuedes.

Antigament, en aquesta regió van conviure nombroses entitats polítiques que, encara que van compartir similars trets culturals, exhibeixen marcades diferències en el nivell d’integració i de relació amb altres llocs de l’entorn. Malgrat la mida reduïda d’aquests llocs, alguns presenten una arquitectura d’una qualitat i unes dimensions espectaculars. I La Blanca n’és un.

La mostra que s’inaugura el proper dilluns ha estat patrocinada per la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, que gestiona el Patronat Sud-Nord; Es tracta d’una iniciativa de sensibilització en cooperació coordinada per la professora de la Universitat de València Cristina Vidal, i amb la col.laboració del professor de la Universitat Politècnica de València Gaspar Muñoz, directors del Projecte de Cooperació al Desenvolupament sobre ‘Recuperació del patrimoni cultural a La Blanca, Guatemala’. L’objectiu és donar compte a la societat de resultats d’aquest projecte de cooperació i posar de relleu la importància de la cultura en l’empoderament de comunitats empobrides.