Aula Astronomia Aula d'Astronomia
Universitat de València


46100 Burjassot (València) Spain
Tel: (34)-96-354-3069
Fax: (34)-96-354-3084

L'observació de l'eclipsi parcial de Sol

29 de març 2006

L'eclipsi Fotos Animacions Premsa Altres llocs Castellano

 

L'observació de l'eclipsi parcial va ser un èxit, malgrat els núvols que van anar apareixent al cel de València i que impediren contemplar la part final del fenomen. Desenes de persones es van apropar al Campus de Burjassot, on el Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València havia preparat diverses activitats per contemplar l'eclipsi a l’Aula d’Astronomia, situada a l’edifici Jeroni Muñoz.

Aquesta vegada es van utilitzar tres telescopis per a veure l’esdeveniment: un solar projectava la imatge del Sol sobre una pantalla translúcida a l’aula docent i un altre òptic projectava la imatge del Sol sobre una pantalla en la cúpula de l’estació d’observació . Una webcam captava aquesta última imatge i la posava a la disposició de tothom en internet en la pàgina web de l’Aula. El radiotelescopi de l'Aula feia un seguiment del fenomen en ràdio.

11:20

11:47

12:15

12:42

            A més, els estudiants de l'Associació Astronòmica de la Universitat de València van posar els seus telescopis a l’abast del personal del Campus i del públic en general. Van instal·lar els seus telescopis distribuïts entre els diferents edificis del Campus.

            Aquesta vegada l'eclipsi era parcial per a nosaltres. Però era total per altres zones del món. Per això, es van habilitar dues sales multimèdia per veure l’eclipsi total en directe a través de la xarxa informàtica de la Universitat. Una era el Saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques amb capacitat per a 90 persones i l’altra l'aula docent de l'Aula d'Astronomia.

    Cap a les 10:45 posarem en marxa tots els telescopis i la transmissió per internet. Tal com estava previst, a les 11:15 la Lluna no va faltar a la seua cita amb el Sol. Imperceptible al principi, més evident a mesura que passava el temps, el Sol anava mostrant a poc a poc un creixent mos fosc.

    Cap a les 12:15 es produí el màxim de l'encontre còsmic. La Lluna, que havia anat tapant la part inferior del Sol arribà a cobrir el 32% de l’àrea solar.

    Mentrestant a les aules multimèdia el públic es preparava per al moment decisiu, l'eclipsi total observat i retransmés per les expedicions científiques desplaçades a la banda de totalitat. Primerament la gent va observar l'eclipsi total des de la població de As Sallum en Egipte des d'on un equip del departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona retransmetia el fenomen. Espectacular. Com que l'eclipsi avançava de sud-oest a nord-est, uns pocs minuts més tard van poder tornar a observar-lo des de Side a Turquia on un equip de l'Exploratorium de San Francisco el retransmetia. Aquesta vegada va ser molt més espectacular donat el sistema de transmissió contínu utilitzat.    

     A Burjassot, les condicions meteorològiques eren bones al principi per a l'observació, però els núvols van dificultar la visió de la part intermèdia, per acabar tapant completament el Sol a última hora. Així que quan l'eclipsi acabà, cap a les 13:16, ja feia temps que els núvols havien guanyat la partida. Va ser aleshores que apagarem els nostres telescopis i desmuntarem tots els nostres dispositius.

Aquesta vegada la xarxa de la Universitat no va patir cap sobrecàrrega. La parcialitat de l'eclipsi no era tan atraient però, així i tot, les dades del Servei d'Informàtica de la Universitat de València mostren que la pàgina que servia l'eclipsi en directe va ser la 8èna pàgina més visitada del mes amb unes 123729 entrades durant les 2 hores de durada de l'eclipsi.

La gent ja era conscient que la seguretat és un element essencial en l’observació de l’esdeveniment i la millor manera de gaudir de l’eclipsi. Per tant, els visitants van portat i usar les seues ulleres d'eclipsi per veure-ho directament. També se'n van repartir unes poques que ens quedaven de la vegada anterior als que se'ls havia oblidat.

 

Eclipse total de Sol des de Side, Turquia. 29 de març 2006. Cortesia de José Paredes Zubeldia. Tots els drets reservats.

 

Aquesta observació popular no haguera estat possible sense l’ajuda del Departament d’Astronomia i Astrofísica, la Facultat de Matemàtiques,  la Facultat de Física i l'Associació Astronòmica de la Universitat de València.

Crèdits de les fotografies: Enric Marco. Tots els drets reservats.

 

Tornar a la pàgina anterior