Igualtat
CCOO Universitat de València

CCOO convoca vaga general en educació el pròxim 8 de març de 2019Des de CCOO donem suport i ens sumem als objectius i reivindicacions de la vaga general feminista, de 24 hores, perquè des de la nostra organització combatem, aquest 8M i sempre, la desigualtat, la discriminació, la precarietat i la violència contra les dones.


 • Combatem la desigualtat i la discriminació. Volem una educació laica, inclusiva i igualitària; la dignificació laboral de tasques i sectors; igualtat de reconeixement i paritat en la representació i polítiques de coresponsabilitat i conciliació.
 • Combatem la precarietat. Volem polítiques d'ocupació amb perspectiva de gènere (accés, atur, contractació, promoció); acabar amb la segregació ocupacional i laboral; una renda mínima garantida; igualtat retributiva i sistemes de protecció social igualitaris.
 • Combatem les violències contra les dones. És imperatiu acabar amb totes les manifestacions de la violència contra les dones, encara massa inserides en la societat, que suposen el major atac als drets humans i l'expressió més brutal de les situacions de discriminació.

I de manera especial, en aquest moment, combatem el rearmament misogin d'una ultradreta que qüestiona els drets de les dones, les polítiques de lluita contra la violència de gènere i els avanços en igualtat, amb greu risc d'involució.

8 de Marc 2018: Dia Internacional de les Dones


CCOO PV crida a la vaga general parcial de dues hores per torn


CCOO convoca vaga laboral de 2 hores el 8 de Març del 2018. Amb el lema 'Si nosaltres parem, el Món se para', la convocatòria té els següents objectius:

 • Increments salarials en tots els convenis. Cal apujar més els salaris més baixos.
 • Plans d"igualtat a totes les empreses per evitar la bretxa salarial i totes les discriminacions.
 • Treball estable contra l'ús fraudulent de la contractació a temps parcial, la temporalitat injustificada i les hores extres no pagades. Pla d"intervenció de la Inspecció de Treball.
 • Ratificació, per part del Govern, del Conveni 189 de l"OIT, que regula els drets i les condicions laborals de les treballadores de la llar.
 • Una Llei d"igualtat salarial.
 • Augment del poder adquisitiu de les pensions.
 • Pressupostos per a polítiques de benestar: dependència, salut, educació, criança…
 • Protocols contra l"assetjament i la violència de gènere en el treball

Participa en les mobilitzacions!

Convoquem vaga laboral de 2 h el 8 de Març.

 

25 Novembre: Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones


"N'hi ha prou de violències! Ens volem vives, lliures i rebels.Juntes som més fortes!"Les violències masclistes són una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de més de la meitat de la població a la nostra societat. Aquestes violències es legitimen i perpetuen a partir de diversos sistemes i espais com són les violències institucionals, la feminització de la pobresa, precarietat laboral, la imposició de normes estètiques, els racismes... Des de CCOO treballem per una vida lliure de violències.

Publicacions de CCOO:8 de Març Dia Internacional de les Dones, l’ocupació i la igualtat centren les reivindicacions.


CCOO PV denuncia el desmantellament de les polítiques d’igualtat i l’augment de la violència sobre les dones en tan sols un període legislatiu. Un any més, la discriminació en l’ocupació fa que les dones perden en tots els indicadors laborals i socials.El sindicat denuncia el retrocés en els drets humans i la igualtat de les dones al nostre país. L’esperança d’aconseguir un avanç cap a la igualtat efectiva de les dones s’ha vist truncada per les polítiques de retallades de la despesa pública i les reformes laborals adoptades pel Govern durant els últims cinc anys.


Les dades així ho reflecteixen. La taxa d’ocupació femenina se situa en el 42,59 %, 11 punts de bretxa respecte als homes, i el salari mitjà femení és un 76,75 % del masculí. Tots els indicadors d’activitat, de precarietat, de temporalitat, de prestacions, juguen en contra de les dones.


CCOO PV exigeix l’adopció de polítiques adequades per part del Govern que atallen aquesta situació de discriminació que pateixen les dones i l’eliminen. Entre aquestes, l’impuls del diàleg social i la negociació col·lectiva per a adoptar mesures d’igualtat, que eliminen totes les bretxes de gènere i la violència contra les dones. Revertir les regressives reformes i retallades i adoptar-ne de noves, com un Pacte d’Estat contra la violència de gènere i la posada en marxa d’una Llei d’igualtat salarial. El sindicat insisteix, a més, a avançar en polítiques de conciliació i coresponsabilitat entre dones i homes, de manera que el cost de les cures de menors i majors no recaiga exclusivament sobre elles.


La central sindical tindrà tots aquests aspectes en compte en la negociació col·lectiva del seu quefer quotidià, així com la defensa dels drets humans i laborals. CCOO PV atén, assessora i acompanya en les situacions de vulneració dels drets de treballadores i treballadors en relació amb la igualtat de gènere i la conciliació de la vida laboral i familiar.


CCOO PV denuncia el greu impacte que significa la falta d’activitat política per a eradicar la violència contra les dones, així com la desigualtat i discriminació que pateixen en l’ocupació. Per tant, fa una crida a la participació de tota la ciutadania en els diferents actes i manifestacions que se celebren amb motiu del 8 de Març.


Mirant cap al #8març 2016


Agenda d'actes organitzats per CCOO PV arreu del País Valencià amb motiu del Dia internacional de les dones, assemblees, tallers, concentraciones, jornades, debats, manifestacions...

CONCENTRACIÓ de 5 minuts a les 11 hores en l'escala de Serveis Centrals (edifici de Rectorat)

 

 • MANIFESTACIÓ a València, dimarts 8 de març a les 19.30h des del Parterre.Altres esdeveniments:

2 d'otubre de 2015Participa amb CCOO PV en la Marxa estatal contra les violències masclistes


El sindicat col·labora en l'organització d'aquesta gran cita convocada pel moviment feminista, el pròxim 7 de novembre a Madrid. Els tiquets d'autobús estaran disponibles a partir de la setmana que ve en diferents seus de CCOO PV.

 

El sindicat noliejarà autobusos des de diferents punts del País Valencià per a participar en la manifestació, que pretén visibilitzar la indignació davant el degoteig incessant d'assassinats de dones i els efectes devastadors de la violència masclista. CCOO, juntament amb organitzacions feministes de totes les comunitats autònomes, reclamarem al Govern que el terrorisme masclista siga considerat una qüestió d'Estat.

mes info
La igualtat real entre dones i homes, centre de les reivindicacions del 8 de Març

 

8 de Març, Dia Internacional de les Dones Treballadores. Manifestacions a València, Alacant i Elx i concentració a Castelló.


CCOO  posa l’accent en el retrocés de la igualtat de tractament i oportunitats entre dones i homes, que es torna a visualitzar en tots els indicadors socials i laborals. Davant de la total absència de polítiques d’igualtat per part del Govern, el sindicat exigeix l’enfortiment dels serveis públics i mesures de corresponsabilitat familiar i laboral.


CCOO  denuncia el greu retrocés en la igualtat de tractament i oportunitats entre dones i homes. La contínua deixadesa del Govern en la implementació de polítiques correctores i les retallades en serveis públics, com sanitat, educació o atenció a la dependència, s’han convertit en factors de desigualtat.


 més
En el treball, no silencies el teu orgull


28 de Juny. Dia Internacional de l’Orgull LGTB


CCOO  celebra el Dia Internacional del Orgull LGTB i anima a totes les persones que patisquen discriminació laboral per diversitat sexual o de gènere a denunciar aquesta situació.


"En el treball, no silencies el teu orgull". Sota aquest lema, CCOO anima tota la ciutadania a participar en les activitats, concentracions i manifestacions que tindran lloc amb motiu de la celebració del 28 de Juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBQI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, queer i intersexuals).


A València, la manifestació convocada el dia 28 pel Col·lectiu Lamda, començarà a les 19.30 a la plaça del Parterre.


Per a CCOO, les situacions de discriminació en el treball per a les persones LGTBQI són una realitat, però es pot canviar. De fet, en ocasions es produeix en el moment de l’accés al lloc de treball. El sindicat anima totes les persones que patisquen discriminació laboral per raons de diversitat sexual o de gènere perquè acudisquen als Serveis Jurídics del sindicat, o bé a la seua organització LGTB més propera, i denuncien. El silenci és còmplice de les discriminacions en els llocs de treball i CCOO desitja trencar aquest cercle perquè cap discriminació en els llocs de treball quede impune.


El sindicat vigilarà que la diversitat sexual i de gènere siga tinguda en consideració a l’hora de negociar convenis col·lectius en les empreses, de manera que es puguen incloure-hi clàusules específiques que impedisquen situacions discriminatòries. És responsabilitat dels departaments de personal en les empreses adoptar mesures per a construir entorns segurs i favorables per a la diversitat sexual i de gènere. CCOO també vetllarà perquè l’Informe Lunacek i les directives europees sobre igualtat de tractament en l’ocupació siguen una realitat.
 

Revista Trabajadora nº 49. Febrer de 2014


ENGUANY es compleixen 30 anys de Treballadora.

 

La revista compleix 30 anys de feminisme i sindicalisme, 30 anys de periodisme en igualtat. I la sensació avui és d'incredulitat, perquè han sigut tres dècades reclamant per a les dones el dret a decidir quant a la seua maternitat.


Sembla que encara caldrà seguir denunciant, com fa 30 anys com si no haguera passat el temps, encara que el Govern del PP s'obstine en retrotraure a les dones a èpoques de tutela masculina i mancada  de drets de ciutadania.

 

Llegir revista


 

NOVA GUIA SINDICAL SOBRE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES


La Secretaria de la Dona de CCOO ha editat una guia sobre la violència contra les dones amb l’objectiu de promoure la difusió dels drets arreplegats en la llei, referits a l’àmbit laboral i de la funció pública, prestacions de la Seguretat Social i drets econòmics, dirigits a la població treballadora i especialment a les dones, així com al conjunt de delegades i delegats sindicals, Gabinets Jurídics i persones implicades en els processos de negociació col·lectiva.accedir a la guia

29 d'octubre de 2013

 

Aprovat el II Pla d’Igualtat a la Universitat de València, que combatrà les asimetries entre homes i dones

 

El Consell de Govern ha aprovat  en la seua reunió del 29 d’octubre, el II Pla d’Igualtat de la Universitat de València, que compta amb 74 accions a desenvolupar en cinc anys (2013-2017). L’objectiu de la iniciativa és garantir la igualtat real i efectiva entre dones i homes en la institució acadèmica.


El document ha sigut negociat en Mesa Negociadora, i aprovat, per unanimitat, en la Comissió de Polítiques d’Igualtat de la Universitat.

II plan d'igualtat


 

CCOO participa en els actes de celebració del Dia d'acció global per la Despenalització de l'Avortament


El sindicat participa en l'organització de dues jornades de reflexió i debat sobre el dret de les dones a interrompre l'embaràs, davant la reforma de la llei anunciada pel ministre de Justícia. Les jornades se celebren a Alacant i a València.


 • A Alacant, dia 25 de setembre , 18:30. Saló d'Actes de CCOO, avgda. Salamanca, 33.
 • A València, dia 28 de setembre, en el Palau de Pineda, plaça del Carmen, 4.

CCOO  participa activament en l'organització d'actes amb motiu de la celebració del Dia d'acció global per la Despenalització de l'Avortament, que tindrà lloc aquest dissabte dia 28 de setembre.Entre ells, dues jornades d'anàlisis entorn del dret a decidir de les dones sobre la seua maternitat.


La Coordinadora Feminista pel Dret a Decidir de València organitza la jornada ‘El poder de decidir és nostre. Informades, rearmades, preparades’. Serà el dissabte dia 28 de setembre. L'objectiu de la mateixa és analitzar el context actual i generar xarxes amb vista a frenar la reforma anunciada pel Govern. Així mateix, durant la jornada es tractarà de marcar una agenda d'accions per aconseguir aquest objectiu.


Per participar en aquesta jornada és necessari inscriure's en l'adreça: jornadadretadecidir@gmail.com. Places limitades fins a completar l'aforament.Guia sindical "Dones, treballs i salut"


 La guia sindical, "Dones, treballs i salut", editada per l'Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (ISTAS), amb l'autoria de Susana Brunel, Montse López i Neus Moreno; la col·laboració i aportacions de Teresa Castellà, María Menéndez i Dolores Romano i la revisió d'Isabel Dudziñski.

En aquesta publicació arrepleguem la nostra experiència per a seguir avançant en la defensa de millors condicions de treball i salut de les dones i en la garantia dels drets laborals i la igualtat d'oportunitats i de tracte entre dones i homes. I també des del convenciment que, quan actuem sobre els col·lectius que presenten una major desigualtat, estem actuant sobre la millora de les condicions de treball i salut del conjunt de la població treballadora. PDFLa mostra ‘Dones, sindicalistes i feministes’ arriba a la seu de CCOO PV

 

El dia 3 d’octubre de 2012 s’inaugura l’exposició, que inclou el llibre i el documental ‘Mamá ha trabajado’. Aquest treball, promogut per la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals de CCOO PV (FEIS), pretén retre un homenatge a totes les dones que van rompre barreres durant la dictadura.


L'acte d'inauguració es realitzarà en la Sala d'Actes de CCOO PV a les 11.00h. A continuació tindrà lloc la presentació del documental ‘Mamá ha trabajado’ i del llibre ‘Dones, sindicalistes, feministes’. L'acte contarà amb la presència de la secretària de la Dona de CCOO, Carmen Bravo; del secretari general de CCOO PV, Paco Molina i d'algunes protagonistes del llibre


Guia d'ús per a un llenguatge igualitari.

Universitat de València


La Universitat de València, en compliment del I Pla d'Igualtat, presenta la "Guia d'ús per a un llenguatge igualitari (valencià)" i la "Guía de uso para un lenguaje igualitario (castellano)", dos documents imprescindibles amb recursos i estratègies per fer un ús no sexista del llenguatge en l'àmbit universitari.
28 de febrer de 2012


Aprovat al claustre del 28 de febrer del "Protocol d'actuació enfront de l'assetjament sexual i de l'assetjament per raó de sexe en l'ambit de la Universitat de València". +Construint la igualtat per a previndre la violència cap a les dones.


Si la violència exercida contra les dones és un comportament que s'aprén, eixe mateix aprenentatge es pot modificar, es pot eradicar, inculcant a homes i dones un altre sistema de valors basat en l'equitat i el respecte.


Des de la Federació d'ensenyament del Pais Valencià de CCOO considerem prioritàries per a avançar en la lluita contra la violència de gènere diverses propostes realitzades pel nostre sindicat:


Que es proporcionen als centres educatius les condicions que permeten portar a la pràctica programes eficaços per a previndre la violència contra les dones (plans d'igualtat, creació de comissions d'igualtat, recursos econòmics i materials i humans…)


El desenvolupament d'iniciatives que fomenten l'ocupació per a les dones víctimes de violència de gènere, especialment en estos temps de crisi.


La prevenció de l'assetjament sexual i per raó de sexe en l'àmbit laboral.


Un esforç comú, per part de totes les administracions i organismes socials implicats, per a difondre la informació sobre mesures i drets de la Llei Integral contra la Violència de Gènere, així com per a garantir plenament l'ús, per part de les treballadores víctimes de violència, d'eixos drets.


La Federació d'ensenyament del País Valencià manifesta la seua clara voluntat de comprometre's i col·laborar, des dels àmbits d'actuació que li són propis, en l'eradicació de tota forma de violència contra les dones. Creiem que el paper que l'educació pot i ha d'exercir en eixe objectiu és crucial i la coeducació és un mecanisme de primer orde per a aconseguir-ho.


Cridem a la participació activa de dones i homes, en els actes i mobilitzacions que les organitzacions de dones, socials i sindicals convoquen el 25 de novembre.22 de novembre de 2011

 

CCOO edita la guia "L'acció sindical front a l'assetjament sexual"


La Secretaria de la Dona de CCOO ha elaborat aquesta guia com a un element de consulta i ajuda en la recerca de solucions per combatre el fenomen de l'assetjament sexual en l'àmbit laboral, una forma de discriminació per raó de sexe i una manifestació de la violència de gènere que posa de manifest la persistent desigualtat entre dones i homes en la nostra societat.


Campanya del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat per a la prevenció de la violència de gènere sota el lema "No et saltes els senyals. Elegeix viure".


 


L'objectiu d'aquesta nova campanya és que tant les víctimes com als seus entorns sàpiguen detectar les distintes manifestacions d'aquest tipus de violència i actuen.


La prevenció a través de la sensibilització constitueix una de les clavecins en la lluita contra la violència de gènere i en aquest marc d'acció es presenta aquesta campanya, en la qual es busca la complicitat de tota la societat per eradicar la violència contra les dones, informar les víctimes dels seus drets i dels instruments previstos per a la seua protecció, i aconseguir el rebuig social cap alsmaltratadoresRevista Trabajadora. Juny 2016

Les últimes lleis educatives, LOE i LOU juntament amb l’ aprovació de la llei d'igualtat, l'Estatut de l'empleat públic, i la Llei contra la violència de gènere, marquen mesures que -malgrat que des de CCOO les considerem encara insuficients en alguns aspectes- han de comportar per a l'organització, nous instruments per a l'impuls i l'exigència envers les administracions per tal de fer efectiu el principi d'igualtat entre dones i homes.

Conciliació i corresponsabilitat


Drets laborals i prestacions de la seguretat social


         


Telèfon d'atenció a les víctimes • Atenció gratuïta i professional

 • Atenció les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, en 51 idiome