University of Valencia logo Logo Digitalisation and Politics (DIGIPOL) Logo del portal

Guillem Ninyoles defensa la seva Tesi Doctoral

  • January 20th, 2025
Guillem Ninoyles, el tribunal i els directors

L’acte s’ha celebrat a la Universitat de València el dilluns 20 de gener de 2025

El passat 20 de gener 2025, a les 11 del matí, la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València (UV) ha acollit la defensa de la tesi doctoral de Guillem Ninyoles, titulada “L'impacte polític de la Gran Recessió a nivell regional. Estudi comparat de nou casos de l'Europa Llatina", dirigida per Rafael Castelló i Oscar Barberà de la Universitat de València (UV).

La tesi doctoral analitza les transformacions derivades de la Gran Recessió en nou regions de tres països de l’Europa Llatina (França, Espanya, Itàlia). Amb aquesta finalitat, es comparen nou regions de l’Europa Llatina. L’impacte s’estudia en l’àmbit dels sistemes de partits, les formacions governamentals i les estructures regionals (territori i autogovern), i a curt, mitjà i llarg termini.

El corpus teòric de la recerca pivota al voltant de dos pilars: la literatura relacionada amb les regions, i aquella altra dedicada a les crisis. S’elabora una tipologia de regions amb tres categories diferents segons la distància de les regions que les integren amb respecte del centre. La distància s’entén en termes geogràfics i de pertinença. Les regions centrals són les regions ubicades al centre i les que hi són més properes, les regions perifèriques 1 les que resten a una distància mitjana del centre, i les regions perifèriques 2 les que més s’hi distancien.

S’usa com a eina analítica el seguiment de processos comparat basat en la narració. L’anàlisi empírica consta de dues etapes, una dins el cas i l’altra entre casos. En la primera d’aquestes s’hi reconstrueix i s’hi analitzen els resultats polítics de la recessió en cada cas (regió), mentre que en la segona es comparen aquells resultats. La comparació és doble: primer s’estableix entre regions del mateix estat, i després entre regions de la mateixa categoria. S’identifiquen patrons semblants entre els resultats de les regions centrals, i també entre el de les perifèriques 2. Per contra, els resultats de les regions perifèriques 1 són els menys coherents en termes de conjunt.

La principal conclusió de la recerca és que els resultats polítics de la Gran Recessió tingueren una distinta traducció segons adoptem una perspectiva estatal o regional. Identificar resultats polítics semblants entre regions integrades a diferents estats demostra la utilitat de superar els enfocaments analítics estato-cèntrics.

El tribunal avaluador ha estat format per destacats acadèmics: Juan Rodríguez Teruel (UV), Gemma Ubasart (UdG) i Patricia Correa (Aston University, UK). El tribunal ha decidit atorgar a Guillem Ninyoles la qualificació d’excel·lent, destacant la rellevància i l’originalitat del seu treball.

Referència

Ninyoles, G. (2025) L'impacte polític de la Gran Recessió a nivell regional. Estudi comparat de nou casos de l'Europa Llatina. València: Universitat de València (Tesi Doctoral).