University of Valencia logo Logo Research Group on Environmental Engineering (GI2AM) Logo del portal

El grup GI2AM finalitza les seues activitats científiques en el projecte BIOREACT amb el desenvolupament d'un bioprocés innovador de reciclat de residus de midó termoplàstic en àcid làctic

  • June 7th, 2023
El grup GI2AM finalitza les seues activitats científiques en el projecte BIOREACT amb el desenvolupament d'un bioprocés innovador de reciclat de residus de midó termoplàstic en àcid làctic

El Grup d'Investigació en Enginyeria ambiental (GI2AM), gràcies al finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finalitza el projecte "Reciclat biològic de residus de midó mitjançant la seua fermentació a àcid làctic (INNEST/2021/16)" (BIOREACT), executat en el període comprés entre juliol 2021 i juny 2023.

En el projecte ha participat el grup GI2AM, de la Universitat de València, liderat per Carmen Gabaldón, amb el suport dels investigadors Javier Álvarez, Pau San Valero, Alejo Valles i Mario García, al costat de les entitats AIMPLAS, PICDA i VIROMII.

El grup GI2AM ha desenvolupat un nou procés que combina el reciclat químic del midó termoplàstic seguit de la seva conversió fermentativa a àcid làctic. Mitjançant intensificació de processos, s'ha assolit un sistema de baix consum energètic i elevada productivitat, apropant costos als de processos convencionals de síntesi d'àcid làctic. Al seu torn, GI2AM ha col·laborat en l'escalat a planta pilot implementat per AIMPLAS al costat de la resta de socis industrials.

Entre les fites assolides, es destaca l' aprofitament complet del midó present en el bioplàstic i l'obtenció d'àcid làctic L(+) d' elevada puresa amb una conversió superior al 90%. L'àcid làctic L(+) és un compost d'alt valor afegit amb diverses aplicacions en sectors com la indústria alimentària, farmacèutica o com a precursor del plàstic biodegradable PLA. D'aquesta manera, el grup GI2AM contribueix amb el seu coneixement cientificotècnic al desenvolupament de l'economia circular a la Comunitat Valenciana.