Huellas
L'esperit que l'encoratja és la interdisciplinarietat, donant cabuda a enfocaments que inclouen l'antropologia, la literatura, els estudis culturals i visuals, l'arqueologia, la història, la història de l'art, la sociologia, la filosofia i la teoria política. Tot això amb el propòsit de reconéixer les històries subalternes i abordar el passat tal com reverbera en el present. Des d'aquest punt de vista, a més, la revista dona cabuda a l'anàlisi de casos empírics o de formacions conceptuals amb la finalitat d'analitzar críticament com els esquemes de percepció i les biopolítiques -o necropolítiques- propis del passat perviuen en el nostre present més immediat i possibiliten la projecció de “altres” futurs.
Línies i interessos de la revista
- Fonaments epistemològics del pensament anticolonial i decolonial: passat, present i futura
Anàlisi dels fonaments epistemològics del pensament anticolonial, decolonial i postcolonial, des dels seus orígens, debats actuals i projectes de futur
- Estudis visuals: esclavitud i (anti)colonialisme
Anàlisi de la construcció de la visualitat del subjecte esclavitzat i del colonitzat -incloses les seues formes de agenciamiento i resistències- des de la iagen.
Fotografia institucional i amateur. La imatge en l'època de la postmemoria.
- Estudis literaris: esclavitud i (anti)colonialisme
Anàlisi i interpretació de la representació literària del subjecte esclavitzat i del colonitzat en obres produïdes en el context i/o període colonial.
Anàlisi dels processos d'apropiació, actualització i tractament de la figura del subjecte esclavitzat i del colonitzat en obres literàries contemporànies.
- Estudis culturals: el colonialisme i els seus llegats contemporanis
Estudi dels llegats contemporanis de l'esclavitud, i del treball semiesclavo en el context de postabolición i en el context colonial.
- Reparació i restitució
Museus, arxius, col·leccions públiques i privades i (de)colonialidad.
Nous productes culturals que revisitan l'esclavitud, el colonialisme i el seu llegats.
- Memòria i postmemoria
Memòria afiliativa i nexes de memòria i postmemoria associats als processos històrics de l'esclavitud, el colonialisme i els seus llegats dins especialment en el context hispanófono.
Periodicitat i estructura
De caràcter anual, tots els articles passaran per un procés de revisió i avaluació per parells cecs.
Cada número de la revista contindrà un dossier temàtic, sent un/a editor/a convidat/a el/la responsable de la seua coordinació. A aquesta secció li l'ha anomenada EN EL FOCUS. Amb almenys sis mesos d'antelació, es donarà a conéixer la temàtica del dossier per a facilitat la seua preparació i el envio de manuscrits.
A més, la revista té oberta de manera permanent una miscalanea a la qual se li ha anomenat TRACES. En ella es publicaran un màxim de 10 articles d'interés temàtica per a la revista seleccionats sobre la base de la seua excel·lència en el procés de revisió per parells.
Finalment, en la revista es dedica un espai a les ressenyes de llibres titulat NOVES LLETRES. Les propostes de llibres a ressenyar són sempre benvingudes, sent el Consell de Redacció l'encarregat de determinar el seu interés per als objectius de la revista.
Les persones interessades a coordinar un dossier han de #posar en contacte amb l'adreça de la revista i enviar un document en el qual es presente el projecte i es justifique el seu interés i objectius. La proposta serà avaluada pel Consell de Redacció que donarà resposta en un termini de sis mesos.