Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Estudis visuals sobre Memòria de l'Esclavitud, el Colonialisme i els seus Llegats (GEVMECYL) Logo del portal

Huellas. Spanish Journal on Slavery, Colonialism, Resistances and Legacies

La revista "Huellas. Spanish Journal on Slavery, Colonialism, Resistances and Legacies" naix amb el propòsit de publicar articles acadèmics originals i inèdits sobre l'esclavitud i el colonialisme en els seus múltiples aspectes, els moviments de resistència i d'emancipació, que van portar a la constitució de nous subjectes històrics, així com els seus llegats culturals, socials i polítics contemporanis en les seues dimensions materials i/o simbòliques, en espanyol i anglés.
Acrònim

Huellas

Descripció

L'esperit que l'encoratja és la interdisciplinarietat, donant cabuda a enfocaments que inclouen l'antropologia, la literatura, els estudis culturals i visuals, l'arqueologia, la història, la història de l'art, la sociologia, la filosofia i la teoria política. Tot això amb el propòsit de reconéixer les històries subalternes i abordar el passat tal com reverbera en el present. Des d'aquest punt de vista, a més, la revista dona cabuda a l'anàlisi de casos empírics o de formacions conceptuals amb la finalitat d'analitzar críticament com els esquemes de percepció i les biopolítiques -o necropolítiques- propis del passat perviuen en el nostre present més immediat i possibiliten la projecció de “altres” futurs.

Línies i interessos de la revista 

  • Fonaments epistemològics del pensament anticolonial i decolonial: passat, present i futura

Anàlisi dels fonaments epistemològics del pensament anticolonial, decolonial i postcolonial, des dels seus orígens, debats actuals i projectes de futur

  • Estudis visuals: esclavitud i (anti)colonialisme

Anàlisi de la construcció de la visualitat del subjecte esclavitzat i del colonitzat -incloses les seues formes de agenciamiento i resistències- des de la iagen.

Fotografia institucional i amateur. La imatge en l'època de la postmemoria.

  • Estudis literaris: esclavitud i (anti)colonialisme

Anàlisi i interpretació de la representació literària del subjecte esclavitzat i del colonitzat en obres produïdes en el context i/o període colonial.

Anàlisi dels processos d'apropiació, actualització i tractament de la figura del subjecte esclavitzat i del colonitzat en obres literàries contemporànies.

  • Estudis culturals: el colonialisme i els seus llegats contemporanis

Estudi dels llegats contemporanis de l'esclavitud, i del treball semiesclavo en el context de postabolición i en el context colonial.

  • Reparació i restitució

Museus, arxius, col·leccions públiques i privades i (de)colonialidad.

Nous productes culturals que revisitan l'esclavitud, el colonialisme i el seu llegats.

  • Memòria i postmemoria

Memòria afiliativa i nexes de memòria i postmemoria associats als processos històrics de l'esclavitud, el colonialisme i els seus llegats dins especialment en el   context hispanófono.

Periodicitat i estructura

De caràcter anual, tots els articles passaran per un procés de revisió i avaluació per parells cecs.

Cada número de la revista contindrà un dossier temàtic, sent un/a editor/a convidat/a el/la responsable de la seua coordinació. A aquesta secció li l'ha anomenada EN EL FOCUS. Amb almenys sis mesos d'antelació, es donarà a conéixer la temàtica del dossier per a facilitat la seua preparació i el envio de manuscrits.

A més, la revista té oberta de manera permanent una miscalanea a la qual se li ha anomenat TRACES. En ella es publicaran un màxim de 10 articles d'interés temàtica per a la revista seleccionats sobre la base de la seua excel·lència en el procés de revisió per parells.

Finalment, en la revista es dedica un espai a les ressenyes de llibres titulat NOVES LLETRES. Les propostes de llibres a ressenyar són sempre benvingudes, sent el Consell de Redacció l'encarregat de determinar el seu interés per als objectius de la revista.

Les persones interessades a coordinar un dossier han de #posar en contacte amb l'adreça de la revista i enviar un document en el qual es presente el projecte i es justifique el seu interés i objectius. La proposta serà avaluada pel Consell de Redacció que donarà resposta en un termini de sis mesos.

Desenvolupa el projecte
Institut Universitari de la Creativitat i Innovacions Educatives
Data d'inici
2023 Abril
Data de finalització
2023 Desembre