L'objectiu principal d'aquest grup és desenvolupar investigacions interdisciplinàries sobre memòria de l'esclavitud, el colonialisme en els seus múltiples aspectes i llegats contemporanis. Es prestarà una atenció especial a les imatges generades i els seus diversos usos com a fil conductor per a escrutar la pervivència de les formes actuals de racisme i racialisme. El context geogràfic en què es desenvoluparà la investigació serà principalment l'espanyol, abastant un període de temps que va des de l'aparició dels mitjans mecànics de producció i reproducció d'imatges, fins al nostre present.
Des d'aquesta òptica, aquesta perspectiva històrica analitzarà les representacions visuals que des de la fotografia i el cinema han servit per a representar aquests fenòmens i divulgar-los entre la població en general. Tot això amb la finalitat d'analitzar-los críticament i revelar la seua presència contemporània en la fotografia, la publicitat, els llibres de text, el cinema, els programes de televisió o la xarxa. La nostra intenció és pensar estratègies acadèmiques, educatives i museístiques que, des de l'estètica, l'antropologia, la filosofia, els estudis culturals i les pràctiques artístiques, possibiliten el reconeixement de les històries subalternes i la restitució simbòlica d'un passat mal conegut.
En aquest sentit, el marc teòric d'aquest grup d'investigació són els estudis visuals i culturals des d'una perspectiva anticolonial. També els estudis sobre memòria i postmemòria, en la mesura en què la investigació integra tant les imatges que són el suport icònic de la memòria dels colons, com la memòria filiativa.