
La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat amb el suport de la Generalitat Valenciana, ha llançat el nou Pla de Formació Contínua en Cinema i Audiovisual (PECA) per a 2025, compost per dos itineraris d’especialització, amb certificació de microcredencial universitària, en producció i direcció cinematogràfica. Junt a aquests itineraris, s’impartirà, entre els mesos de juny i juliol, una formació adreçada específicament a l’accessibilitat en el sector cultural.
En aquesta darrera línia, que tindrà certificació del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV, s’inclouen tres cursos organitzats, d’acord amb l’Aula de Cinema UV, gestora de la formació, “per la rellevància i prioritat de la formació dels professionals del sector cultural en matèria d’accessibilitat i inclusió”. L’objectiu d’aquesta primera part del Pla és “l’actualització de competències de professionals en actiu així com la formació de nous talents, contribuint al desenvolupament i la sostenibilitat de l’audiovisual a la Comunitat Valenciana”.
El primer curs, de l’11 al 20 de juny, porta per títol ‘L’audiodescripció en l’art’ i la seua finalitat és la formació en competències digitals (metodologies, tecnologies i normatives) per a l’accés universal de persones amb discapacitat visual en l’àmbit artístic i cultural. En finalitzar el curs, l’alumnat haurà desenvolupat competències com ara la creació d’audiodescripcions eficaces, l’ús de tecnologies accessibles, sensibilització cultural, aplicació normativa i tracte adequat a persones amb discapacitat visual.
Del 25 de juny al 4 de juliol, s’oferirà el curs ‘Audiodescripció i subtitulat accessible’ sobre competències digitals i sostenibilitat en la creació de continguts. Entre els temes a tractar, destaquen la creació de subtítols i audiodescripcions accessibles, el maneig de programari especialitzat, l’aplicació de la normativa, i l’avaluació i adaptació de continguts audiovisuals.
Aquesta primera part del PECA sobre accessibilitat clourà amb un curs sobre ‘Inclusió en el mitjà audiovisual’, del 7 al 18 de juliol, on es treballaran eines i coneixements per a promoure l’accés i la igualtat en cinema, televisió i plataformes d’streaming. S’abordarà la capacitat d’anàlisi i avaluació, el maneig d’eines digitals per a garantir l’accessibilitat, i l’adaptació i creació de continguts inclusius.
Els cursos integrats en la línia d’accessibilitat en el sector cultural seran impartits per l’expert en cinema inclusiu Miguel Ángel Font, formador en accessibilitat i inclusió cultural de mitjans audiovisuals i assessor d’associacions i entitats, públiques i privades, d’àmbit nacional i internacional.
Ha escrit i dirigit més de 200 produccions, sobretot formats de ficció i fantasia, amb estilismes “impossibles”, efectes especials i una important postproducció digital. Va col·laborar en la redacció del Llibre Blanc de Públics de la Cultura 2020 i, com ell mateix sosté, el seu “repte” és “crear formats audiovisuals dissenyats per a totes les persones”.
Microcredencials universitàries en producció i direcció
L’especialització en producció cinematogràfica per a l’any 2025 consta dels cursos ‘El paper del productor cinematogràfic: de la idea al pitching’ (del 8 al 19 de setembre), que s’endinsarà en el rol clau del productor i del productor executiu des de la fase zero de detecció d’idees fins a la cerca de talent creatiu i de finançament; i ‘De la direcció de producció al rodatge’ (del 6 al 17 d’octubre) sobre finançament i organització en cinema.
Quant a l’itinerari d’especialització en direcció cinematogràfica, aquest començarà amb el curs ‘Guió cinematogràfic de projectes de ficció’ (del 22 de setembre al 3 d’octubre) que aprofundirà en tècniques avançades per a l’elaboració de guions; i continuarà amb una formació en ‘Narratives documentals i tècniques de recerca cinematogràfiques’ (del 20 al 31 d’octubre) per al desenvolupament i realització de projectes documentals que requereixen d’una tasca prèvia d’investigació.
Amb la finalitat d’afavorir la interacció directa entre estudiantat i personal docent, així com de facilitar l’aprenentatge pràctic a través de tallers i laboratoris especialitzats, les formacions tindran un caràcter eminentment presencial al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
L’accés a tots els cursos és amb matrícula reduïda (30 € per curs) i sense requisits d’entrada per tal de promoure la inclusió i la participació de perfils professionals multidisciplinaris.
La inscripció als itineraris especialitzats s’obrirà el pròxim mes de juliol.
Llista d'enllaços: