Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Observatori d'Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL)

L’Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL) té per objectiu ajudar en la inserció laboral a tots l´estudiantat, titulats i titulades de la Universitat de València i millorar-ne les possibilitats professionals.

Les activitats més destacades de l’OPAL durant l’any 2018 són aquestes:

Canvi de denominació de l’OPAL, que s’anomenarà UVocupació 

  • Nova web amb l’entorn de la Universitat de València.
  • Organització del Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria de la Universitat de València, amb la noveat de la realització de manera específica per facultats i comptant amb la col·laboració dels diferents centres.
  • Inserció de 188 persones inscrites en la borsa de treball de l’OPAL.
  • Realització de 22 cursos sobre competències i eines per a la cerca d’ocupació i autoocupació.
  • Realització d’un curs associat al pràcticum “Tres passos cap a la teua inserció professional” en 39 titulacions de la Universitat de València a través de l’Aula Virtual.  
  • Publicació del II Estudi d’inserció laboral dels màsters oficials i inici del VI Estudi d’Inserció de Titulats i Titulades i III de Graduats i Graduades de la Universitat de València (longitudinal i transversal).

L’any 2018, l’OPAL ha du a terme l’adaptació del sistema de gestió de la qualitat (certificat segons la norma ISO 9001:2008) als requeriments de la nova versió de la norma ISO (ISO 9001:2015), renovant el certificat de qualitat segons la norma ISO 9001:2015 per a les activitats següents: estudis d’inserció professional i de la demanda d’ocupadors i servei d’assessorament laboral a estudiants i titulats de la Universitat de València.

Activitats

 

Indicadors generals d´utilització dels serveis

A continuació presentem un quadre resum amb el nombre d’estudiants, estudiantes, titulats i titulades que han sol·licitat informació o han acudit a l’OPAL per a utilitzar els seus serveis.
 

Període 2018
Usuaris registrats 2.549
Telefonades rebudes 2.392
Correus electrònics rebuts 3.767
Consultes d'internet des de l'OPAL 581
Consultes centre documentació presencial 548

 

Orientació professional i laboral

Els membres de la Universitat de València disposen d’un servei d’orientació professional i laboral. Aquest servei pot ser prestat a través de diverses modalitats: presencial, en línia (per videoconferència) i per mig de la pàgina web de l’OPAL. Els resultats l’any 2018 han sigut aquests:

  • Orientació presencial: pot ser individual o col·lectiva. S’han realitzat 1.423 sessions individuals, de les quals 107 han sigut en línia i 274 de persones amb discapacitat. Així mateix, s’han atès 452 consultes telefòniques. Quant a les sessions d’assessorament col·lectiu, se n’han realitzat 15 amb 308 assistents. 
  • Orientació a través de la web de l’OPAL: les entrades a la secció de recursos d’ocupació de la pàgina web de l’OPAL van ser 399 i les consultes realitzades pels usuaris via correu electrònic van ser 628.

Formació. Cursos organitzats

Un dels objectius de l’OPAL per a facilitar la inserció laboral de l´estudiantat és suggerir i divulgar itineraris formatius, a més de promoure la realització de cursos que servisquen per a completar la seua formació en l’àmbit de les competències per a la inserció laboral. 

Durant 2018 és important esmentar el curs de nova creació “Marca personal i cerca d’ocupació en les xarxes socials”, reconegut amb un crèdit de participació universitària. En total, s’han fet 22 cursos sobre emprenedoria, habilitats de comunicació, cerca d´ocupació i competències professionals, on s’han matriculat 682 persones. 

Així mateix, el curs en línia a través de l’Aula Virtual associat al pràcticum de les distintes titulacions, “Tres passos cap a la teua inserció professional”, ha ampliat l’oferta a 39 titulacions.

Formació a través del web. Tutorials

L’OPAL posa a la disposició dels membres de la Universitat de València una sèrie de tutorials a fi de proporcionar-los eines que els ajuden en el procés de cerca o de millora del lloc de treball. L’accés està disponible en l´Àrea de Formació ´Aprèn i millora la teua ocupabilitat´ de la pàgina web de l’OPAL.

L´any 2018 s´ha començat a treballar amb el Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa per millorar i actualitzar els tutorials amb la incorporació de les noves tecnologies. El primer tutorial a adaptat serà el de currículum. A continuació mostrem el nombre de visites a cada curs.
 

Tutorial 2018
Elaboració CV 4.464
Elaboració de cartes de presentació 2.453
Emprendre a la Universitat 550
L'entrevista de treball 616
I després de la Universitat, posa't en marxa amb una cooperativa 258

 

Àrea d´ocupació: borsa de treball

Tracta de connectar les ofertes de feina de les empreses amb les demandes d’ocupació dels titulats i titulades de la Universitat de València. 

Així mateix, els membres de la Universitat de València poden conèixer periòdicament, a través de la pàgina web de l’OPAL, per correu electrònic i per xarxes socials, les ofertes d’ocupació i altres convocatòries publicades en diferents mitjans de comunicació. 

L’any 2018 s’han enviat 1.045 ofertes de treball i altres convocatòries a les persones usuàries actives en la base de dades de l’OPAL. El nombre de visites a les ofertes del tauler ha sigut de 20.156. A continuació es mostren alguns indicadors de la borsa en 2018:
 

Indicadors borsa de treball
Estudiants/titulats inscrits 2.533
Usuaris contractats 188
Empreses registrades 252
Ofertes publicades 780
Llocs de treball ofertats 1.645

 

Uniemprem

La plataforma Uniempren, primer portal de micromecenatge per al foment de l´emprenedoria entre estudiantat universitari, es va inaugurar en 2013.

En 2018, la plataforma va rebre sis sol·licituds de projectes: una que sol·licitava micromecenatge, quatre que necessitaven socis i una col·laboradors. Els projectes han presentat activitats molt variades: una app que ofereix productes i experiències per a parelles; una plataforma per a l’intercanvi de productes (donacions) a canvi d’idees per a construir una millor integració europea; una app per a la supervisió de dispositius mòbils orientada al control parental i de cura de persones majors; una turmellera per a accelerar la recuperació del turmell; un portal web de cerca i opinió d’esdeveniments esportius i un projecte de fitnes per a aconseguir la millor versió física amb el pes corporal. 

Uniempren està present en les xarxes socials: Facebook, amb 621 fans, i Twitter, amb 929 seguidors. 

Organització del Fòrum d´Ocupació de la Universitat de València

L’any 2018 es va dur a terme una nova edició del Fòrum d’Ocupació de la Universitat de València. En aquesta ocasió s’ha posat en marxa un nou model de l’esdeveniment, més específic per a cada facultat, on la col·laboració és conjunta amb cada centre que així ho sol·licite. Així doncs, l’any 2018 es va realitzar el Fòrum als centres següents:

  • Facultat de Geografia i Història. 25 d’octubre. Hi van assistir 18 empreses.
  • Facultat de Farmàcia. 5 de novembre. Hi van assistir 17 empreses.


Així mateix, la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero, juntament amb la nova directora d’OPAL, Marisa Quintanilla, han mantingut reunions amb els degans i les deganes dels diferents centres de la Universitat de València, per informar-los sobre el model de fòrum i la conveniència de realitzar-lo als seus centres.

Projecte ´Talent i Capacitat a la Universitat´ per a persones amb diversitat funcional

La Fundació General de la Universitat de València, a través de l’OPAL, i la Fundació Adecco han renovat el projecte ´Talent i Capacitat a la Universitat´ iniciat l’any 2017, amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa. El projecte està destinat a persones amb discapacitat igual o superior al 33%.

L´objectiu era incrementar la incorporació al món laboral d’aquest col·lectiu, fomentar-ne l’ocupació de qualitat a través de sessions d’orientació laboral i altres activitats de millora de la seua ocupabilitat, així com en emprenedoria.

En 2018 es van atendre un total de 196 persones, les quals van rebre unes 900 accions d’orientació entre entrevistes i consultes. Es va aconseguir la inserció de 38 persones, xifra que supera àmpliament els objectius del programa.

Estudis d´inserció laboral

  • Inici de la primera onada del VI Estudi d’inserció laboral de titulats i titulades i tercer de graduats i graduades amb la recollida de dades (transversal i longitudinal).
  • Publicació del II Estudi d’inserció laboral dels màsters oficials.
  • Finalització de l’avaluació de l’impacte del projecte “Erasmus Scene Network”.
  • Inici d’activitats del projecte de l’ANECA per a la creació d’una guia d’autoavaluació en matèria d’ocupació i ocupabilitat. La Universitat de València ha sigut nomenada coordinadora del subgrup de treball i l’Àrea d’Estudis del OPAL és la responsable de dur-ho a terme.
  • Disseny i implementació del mòdul de grau i màster oficial de l’aplicació apRIL.
  • Suport tècnic al procés de renovació de l’acreditació de diferents títols de màster oficial.
  • Resolució de diferents peticions internes i externes de dades i assessorament referides als estudis realitzats per l’OPAL.

Accions divulgatives

L’OPAL ha participat en diversos actes encaminats a difondre els seus serveis i els resultats dels seus estudis i activitats entre la comunitat universitària, el món empresarial i en altres àmbits relacionats amb la inserció laboral i professional, com ara:

  • Ha adaptat la pàgina web al mateix entorn de la Universitat de València per facilitar el accés i la interconnexió amb l’estudiantat i titulats i titulades.
  • Ha canviat la seua denominació de l’OPAL, per la marca UVocupació.
  • Ha organitzat el Fòrum d´Ocupació de la Universitat de València 2018.
  • El portal d’eixides professionals ha rebut un total d’11.164 visites.
  • S’ha realitzat un vídeo amb la materialització d’un projecte emprenedor dins del projecte Talent i Capacitat a la Universitat.
  • S’han enviat correus electrònics amb informació de l’OPAL a l´estudiantat de la Universitat de València.
  • S’han fet contactes (861) amb empreses, de forma presencial (124) i telefònica.
  • Ha impartit cursos sobre competències i inserció professional.
  • S’han realitzat presentacions de l’OPAL (31) a la Universitat de València.
  • S’han realitzat publicacions en premsa dels seus serveis i activitats.
  • Publicació i difusió a través de xarxes socials: Facebook (5.405 fans), Twitter (1.938 seguidors) i Linkedin (604 seguidors). En total s’han publicat 26 notícies i 972 apunts.