Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UPD)

La Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UPD) és un servei de la Universitat de València, constituït per un equip multidisciplinari, orientat a proporcionar a tota la comunitat universitària atenció, assessorament i suport en matèria de discapacitat. L’eix central de les actuacions d´aquesta Unitat és afavorir la igualtat d’oportunitats i alhora potenciar la inclusió i la no discriminació de les persones amb discapacitat.

Pel que fa a l’estudiantat amb discapacitat matriculat, la Universitat de València ocupa, des que existeix un cens al respecte, el primer lloc entre les universitats espanyoles amb formació presencial. En 2018 són 1.104 el total de persones amb discapacitat matriculades.

La Universitat de València ha estat pionera a Espanya en l’elaboració de normatives (aprovades des de 2007) per a afavorir la integració del personal docent i investigador amb discapacitat. En l’any 2018, 93 PDI i 19 PAS amb discapacitat foren atesos en la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat.

D’altra banda, també es manté contacte amb diverses associacions i entitats de l’àmbit de la discapacitat que col·laboren amb aquesta Unitat a través de convenis específics per a atendre les necessitats dels usuaris. A més, hi ha un grup d’estudiantat de la Universitat de València compost pel voluntariat.

La trajectòria de la Universitat de València, pel que fa a l’atenció de les persones amb discapacitat, ha estat reconeguda per diverses entitats. D’aquests reconeixements, destaquen: Menció Honorífica per la Defensora de les Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (2011); Premi ´Solidaritat´, de la Fundació Asindown (2011); Premi Ability Awards de Telefónica (2012); Premi CERMI (2013); Premi COCEMFE (2014); Premi Solidari ONCE de la Comunitat Valenciana (2015) i Premi ASINDOWN (2017).

Des de l’any 2005, la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat compta amb la Certificació de Qualitat ISO 9001, i posteriorment, en 2006, el Segell d’Excel·lència Or. Igualment, per indicació del Pla Estratègic de la Universitat de València de 2008/2011, des de 2011 la UPD té una Carta de Serveis, amb una segona edició aprovada en 2015 a l’abast en quatre versions (tríptic, reduïda, extensa i accessible) i en tres idiomes: castellà, valencià i anglés.

La Unitat s’organitza davall cinc programes que desenvolupen distintes accions per a donar resposta al ventall de necessitats de la comunitat universitària amb discapacitat. Aquests programes es detallen a continuació:

Activitats

 

Usuaris del servei

La UPD atén principalment l’estudiantat i el professorat amb discapacitat. Ambdós col·lectius són els principals usuaris del servei. No obstant això, també es pot considerar beneficiària del servei la comunitat universitària en general, ja que qualsevol membre de la Universitat pot sol·licitar informació, assessorament o rebre formació en matèria de discapacitat.

A més, el voluntariat de la UPD (compost per estudiants de la Universitat) rep formació específica en matèria de discapacitat segons les tasques a realitzar. Les accions poden anar des de l’adaptació de material, l’acompanyament, fins al suport acadèmic als usuaris. 

La UPD, manté una col·laboració intensa amb associacions i entitats relacionades amb la discapacitat, mitjançant convenis específics per a atendre les necessitats dels usuaris.

2018 Homes Dones Total
Estudiants amb discapacitat 489 615 1.104
PDI amb discapacitat 51 42 93
PAS amb discapacitat 1 18 19
Voluntariat amb discapacitat 20 99 119

Assessorament Psicoeducatiu (ASES)

Els objectius principals del programa són: informar i assessorar quant a recursos, normativa i adaptacions curriculars, així com avaluar les necessitats de l’estudiantat amb diversitat funcional per poder oferir-los l’assessorament acadèmic i vocacional adequat.

Les accions més nombroses són les d´Assessorament i Informació (831). També, en 2018 s´han donat d´alta 171 expedients.

Es realitzen dos enviaments de transmissió d´informació al professorat (un en cada quadrimestre) per aquest motiu el nombre d´informes és de 344.

Programa d´Equiparació d´Oportunitats

L´objectiu principal d´aquest programa és garantir la igualtat d´oportunitats de les persones amb discapacitat a través de la gestió de recursos tècnics (suport tècnic) i personals (suport personal).

908 accions corresponen tant a accions de gestió com de transcripció d´exàmens. Seguidament les accions de suport personal amb 769 (suports diaris) i el servei d´ILS són 653, que es proporciona en totes les classes i tutories sol·licitades per l’estudiantat al llarg del curs acadèmic.

Programa de Sensibilització, Formació i Voluntariat

L’objectiu d’aquest programa és la informació, l’assessorament, la formació i la divulgació de material que té a veure amb la diversitat funcional, tot adreçat al conjunt de la comunitat universitària i a institucions externes a la Universitat de València. Entre els seus propòsits, destaquen el de conscienciar sobre el món de la discapacitat i afavorir-ne la inclusió social.

En 2018 les accions de sensibilització han estat les més nombroses (593), seguides de les accions de voluntariat (418), en elles s´inclouen les activitats de formació específica i l´organització de les funcions de l’estudiantat participant en el programa de voluntariat.

Programa d´Atenció al PDI i PAS

L’objectiu bàsic d’aquest programa és afavorir mesures per a garantir l’equiparació d’oportunitats del personal docent i investigador amb discapacitat de la Universitat de València. Per a aquesta comesa, des de la UPD es duen a terme diverses accions dirigides a facilitar l’atenció d’aquestes necessitats i a gestionar-ne la resolució.

L´acció més destacada ha estat l´assessorament individualitzat (110), seguit de sol·licituds rebudes (67) i les accions d´avaluació (64). S´han obert nous expedients (19) i s´han fet informes tècnics (7).

Programa Accessibilitat Universal

El Programa d´Accessibilitat Universal, amb l´objecte de facilitar la interacció de qualsevol usuari -amb o sense discapacitat- en l´entorn de la Universitat, atén tres àrees principals: física, electrònica i de comunicació.

Destaquen en aquest programa les accions d´avaluació (296), gestió (86), assessorament (79) i d´informació (22).