University of Valencia logo Logo Inter-university network for innovative teaching in Pharmacology Logo del portal

Activitats

Les activitats de la Xarxa es planifiquen per a la consecució dels objectius esmentats i inclouen:

  1. Reunions anuals en les quals es comparteixen i avaluen les experiències de transformació docent prèviament implementades pels membres de la Xarxa (Objectiu 1 de la Xarxa: Compartir i avaluar experiències prèviament implementades pels membres de la xarxa a través de reunions anuals). S'han realitzat reunions de la Xarxa, en format presencial (anys 2016-2019), virtual (2020-2021) o híbrid (2022-a l'actualitat).
  2. Projectes d'innovació docent, que es plantegen com un espai de cooperació en la preparació de material docent d'ús compartit en el repositori creat en xarxa (Objectiu 2 de la Xarxa: Desenvolupar projectes d'innovació docent que impliquen l'elaboració de material docent en xarxa amb una finalitat determinada, en funció de necessitats específiques). La participació en un projecte d'innovació implica l'aportació de material docent en formats pre-establits. Els projectes es van iniciar en el curs 2015-16, són anuals, i fins a l'actualitat, han sigut finançats pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ús de la Universitat de València.
  3. Organització d'un repositori de recursos docents compartits. Inclou material docent protegit per llicència Creative Commons (BY-NC-SA) i aportat pels membres de la Xarxa (Objectiu 3 de la Xarxa: Crear un repositori de recursos docents compartits). L'accés al material contingut en aquest repositori requereix registre previ en la web. El repositori se subdivideix en quatre apartats:
  • Temari de Farmacologia per a l'aprenentatge actiu. Inclou presentacions per a les classes magistrals i es complementa amb material per a l'aprenentatge actiu que pot ser utilitzat per a docència presencial, virtual i híbrida. Aquest enfocament segueix les recomanacions de l'OMS respecte a l'ensenyament de la Farmacologia, es va iniciar en el curs 2021-22 i continua fins a l'actualitat. El material es classifica en Mòduls, amb una estructura que correspon a un programa bàsic de Farmacologia que puga ser impartit en els diferents Graus de Ciències de la Salut. Dins de cada mòdul s'organitzen els temes seguint un format comú, que inclou la classe magistral i/o el material complementari per a l'aprenentatge actiu, i inclou:
    • Idees Clau, que arrepleguen l'essencial de cada tema
    • Comprova, que inclou preguntes d'opció múltiple útils per a l'avaluació continuada
    • Aplica, inclou casos farmacoterapèutics-clínics o problemes farmacològics relacionats amb el tema​​​​​​
  • Casos de Simulació clínica basats en pacients reals. Els casos preparats aprofundeixen en totes les possibilitats que ofereix aquesta metodologia, amb especial recalcament en el treball interdisciplinari i en equip. Per a això, seguint un format comú, es desenvolupen casos-problemes basats en pacients reals aportats pels estudiants. Sobre ells, es desenvolupa un format docent útil en tutories, seminaris o pràctiques, que inclou instruccions per a una activitat de Role playing, l'esquema a seguir durant el Debrifieng, i les rúbriques i preguntes d'opció múltiple que s'utilitzaran en l'avaluació.
  • Recursos docents específics, aportats pels integrants de la xarxa basant-se en experiències prèvies d'innovació docent aplicables en àmbits específics (Infermeria, Farmàcia, Medicina, Odontologia, Veterinària…) i en diferents modalitats docents (seminaris, tutories, pràctiques, avaluació). Tots els recursos docents inclosos en aquest apartat han sigut prèviament utilitzats, i s'aporta també l'experiència del seu ús i l'avaluació dels resultats obtinguts. 
  • Recursos per a l'avaluació, inclouen bases de preguntes d'opció múltiple, que poden ser utilitzades per a l'avaluació, o rúbriques dirigides a avaluar activitats personals o grupals amb un caràcter transversal.