
Es recomana l'entrenament de força per a les persones amb hemofília; no obstant això, les dades publicades són anecdòtics i tenen limitacions metodològiques.
L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar la seguretat i l'eficàcia de l'entrenament de resistència elàstica progressiu d'intensitat moderada a vigorosa sobre la funció física i el dolor en aquesta població de pacients.
Mètodes: Es va realitzar un assaig controlat aleatoritzat en un entorn de laboratori universitari en el qual 20 pacients (17 amb hemofília greu, 1 amb hemofília moderada i 2 amb hemofília lleu) d'entre 21 i 53 anys van rebre avaluacions a l'inici i a les 8 setmanes de seguiment. Els participants van ser assignats als grups d'intervenció (entrenament progressiu de força) o control (activitats quotidianes habituals). El grup d'intervenció va entrenar 2 dies per setmana durant 8 setmanes amb resistència elàstica. La intensitat durant les 2 primeres setmanes va ser de 20 repeticions màximes i va augmentar progressivament cap a 15, 12 i, finalment, 10 repeticions màximes. El resultat primari va ser la força muscular. Els resultats secundaris van ser la puntuació de la prova cronometrada "Alça't i camina", la capacitat d'asseure's i alçar-se, l'amplitud de moviment, la puntuació de salut articular en hemofília, la puntuació de kinesiofobia, la impressió global del canvi en el dolor, l'estat de salut general autoavaluat i el desig de fer exercici.
Resultats: El grup d'intervenció va mostrar majors millores de força que el grup de control en quasi totes les articulacions, amb grandàries d'efecte de moderats a alts. El grup d'intervenció també va mostrar millors puntuacions en els exercicis cronometrats "Alça't i camina" i "Asseu-te i posa't dempeus" que el grup de control (grandària de l'efecte moderat), major amplitud de moviment en la flexió del genoll amb la cama dreta (grandària de l'efecte trivial) i millor puntuació de la salut articular de l'hemofília en el genoll esquerre (grandària de l'efecte xicotet). El grup d'intervenció va mostrar una major reducció global del dolor, de l'estat general autoavaluat i del desig de fer exercici que el grup de control.
Conclusions: L'entrenament de força progressiva amb resistència elàstica realitzat dues vegades per setmana durant 8 setmanes és segur i eficaç en persones amb hemofília per a millorar la força muscular i la capacitat funcional, reduir el dolor general i millorar l'estat de salut autovalorat i el desig de fer exercici.