Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Cultura Científica (SCIENCEFLOWS) Logo del portal

3.500 assistents commemoren el XX aniversari de la Fira Experimenta

  • Nuria Falco Moreno
  • 5 de maig de 2025
Público asistente a la feria

La fira-concurs Experimenta, convocada per la Facultat de Física de la Universitat de València, va celebrar la seua XX edició el diumenge 13 d'abril en el Museu de les Ciències de València. Els 66 projectes proposats per l'alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius, del qual 50% eren dones, van rebre la visita de 3.500 persones.

Esta iniciativa té com a objectiu preparar un projecte experimental d'àmbit STEM, mostrar-ho i explicar-ho. Les propostes poden pertànyer a qualsevol tema, encara que han de posar de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica i, especialment, la seua interrelació. 

Més de 50 estudiants voluntaris de la Facultat de Física van preparar l'espai per a, com cada any, acollir en la data assenyalada als 300 alumnes i alumnes acompanyats dels seus professors que van participar en la jornada. A l'inici del dia, les i els estudiants van instal·lar les seues experiències i van fer una última posada a punt abans de rebre, a partir de les 10 hores, als primers assistents, que no van tardar a multiplicar-se conforme va avançar el matí.

Va ser en esta primera part del diumenge quan el jurat va visitar cada lloc i va avaluar les seues iniciatives de cara al lliurament de premis amb la qual es clausuraria la fira-concurse.

Al mateix temps, xiquetes i xiquets van tindre a la seua disposició quatre taules temàtiques diferenciades per edats en el taller infantil Fisicalandia, en la qual se'ls van presentar demostracions senzilles basades en fenòmens naturals a través de jocs i experiències. Esta vegada, les activitats van consistir en les figures equilibristes, el diàbolo volador, el bus cartesià i els circuits de plastilina.

El so de diverses sirenes emprades pels voluntaris va indicar que l'hora del final de l'exposició, la 1 de la vesprada, havia arribat. Un aplaudiment, espontani i sonor, va retrunyir per tot el recinte. Després d'arreplegar, els grups participants es van desplaçar a l'Auditori Grisolía del museu per a assistir a l'acte de lliurament de premis.

Les professores Chantal Ferrer i Ana Cros, de la Facultat de Física de la universitat, van presentar l'espectacle “Teoria de cordes… de guitarra” acompanyades per Andrea Bombi a l'instrument. A través del moviment de molls gegants van explicar la física que hi ha darrere de la música emesa per les cordes de la guitarra.

Durant la intervenció de les autoritats institucionals, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, va felicitar els participants pel seu interés, entusiasme i esforç. 

A continuació, es van entregar els premis Ampère-Blas Cabrera-Experimenta, un per cada categoria del concurs, atorgats pel Museu Ampère/Societat d'amics de Ampère de Lió, en coincidència amb el 250 aniversari de André Marie Ampère. Els projectes que van rebre esta distinció van ser «Quina energia ens portarà la marea?», del col·legi bilingüe Sierra Blanca de Màlaga (categoria Física-ESO), «Vaja “lího” de fils!», del centre privat Sagrat Cor Germans Maristes de València (categoria Física-Batxillerat), «Vigila les teues monedes!», del centre privat San José de la Muntanya de Cheste (categoria Tecnologia-ESO) i «Energia elèctrica pas a pas», de l'IES Beatriu Civera d'Aldaia (categoria Tecnologia-Batxillerat). Més avant es determinarà quin d'ells rebrà el premi general, dotat amb una ajuda de viatge per a acudir al juny al festival Ampère a Lió (França). 

Va ser impossible contindre els crits d'alegria cada vegada que s'anunciava un projecte classificat. Les propostes premiades en les diferents categories de la fira van ser «Un brindis per la primera llei de la termodinàmica» de l'IES La Torreta d'Elda (categoria Física-ESO), «Música en clau d’ohm», de l'IES Joan Fuster de Sueca (Física-Batxillerat), «Projecte CTEM: Vehicle propulsat per motor iònic» de l'IES Josep de Ribera de Xàtiva (Tecnologia-ESO) i «Energia elèctrica pas» de l'IES Beatriu Civera d'Aldaia (Tecnologia- Batxillerat). El centre privat marià Serra d'Aldaia es va emportar el premi del públic amb «Viper-clean». Altres 9 grups van obtindre diferents mencions d'honor.

Així mateix, els i les estudiants dels 14 projectes classificats, els mostraran de nou en Experimenta TOP durant la jornada Expociència, organitzada el 10 de maig pel Parc Científic de la Universitat de València. Les seues explicacions es gravaran i publicaran en obert.

La Fira-Concurs Experimenta és organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València i compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia- Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a més d'altres entitats i institucions, entre les quals es troba ScienceFlows.