Del 27 al 31 de maig, es va celebrar en la seu de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València el seminari de formació dirigit als socis del projecte Erasmus+ Persist_EU, coordinat per ScienceFlows.
Durant cinc dies, representants de cadascun dels països que integren el consorci es van reunir per a definir les característiques i el contingut de l'eina TIC que permetrà l'avaluació dels canvis en el coneixement, la percepció, les creences i la confiança en matèria científica de l'alumnat universitari. Així mateix, es van definir quin tipus d'activitats formatives s'impartiran per a després poder avaluar si aquest ensenyament ha tingut alguna influència en la formació d'opinions o actituds cap a la ciència per part de l'estudiantat universitari.
L'esdeveniment és un punt clau per a l'evolució del projecte perquè el correcte disseny de l'eina #TIC és fonamental per a aconseguir mesurar els canvis desitjats. El seminari es va dividir en tallers perquè els socis pogueren debatre cadascun dels temes a tractar en xicotets grups de treball per a, a continuació, fer una posada en comú de totes les idees sorgides en cadascun dels grups. Aquest sistema de treball, juntament amb l'elevada motivació dels assistents, van propiciar un continu intercanvi d'idees, opinions i suggeriments que van permetre que al final de la setmana s'hagueren aconseguit tots els objectius del seminari: es va definir el contingut del qüestionari que albergarà l'eina #TIC, així com les característiques d'aquesta; es va arribar a un consens de la mena d'activitats i el seu contingut que es realitzaran de manera comuna amb l'alumnat universitari dels cinc països participants (Espanya, Portugal, Eslovàquia, Itàlia i Alemanya), es va concretar el millor sistema de reclutament de l'estudiantat participant i es van marcar els passos a seguir per al correcte desenvolupament del projecte.
L'empresa Danmar Computers (Polònia), sòcia de PERSIST_EU, ja ha començat a dissenyar i crear l'eina seguint les especificacions consensuades durant el seminari. Els altres socis: Universitat de València, Universitat de Trnava (Eslovàquia), Institut de Ciências Sociais da Universidade de Lisboa (Portugal) i Karlsruhe Institute of Technology (Alemanya), així com Observa Science in Society (Itàlia), i l'empresa FyG Consultores (Espanya), organitzadora del seminari de formació, estan treballant en l'organització de les activitats amb l'alumnat universitari que tindran lloc a principis de l'any 2020.
El projecte Erasmus + d'educació superior PERSIST_EU (Knowledge, beliefs, Perceptions about Science of European Students) té per objectiu quantificar i mesurar el valor de la formació i de l'educació dels estudiants universitaris a l'hora de prendre decisions personals relacionades amb ciència, tecnologia, salut i medi ambient. Per a això, els socis de PERSIST_EU desenvoluparan una eina TIC (tecnologies de la informació i comunicació) per a avaluar com les opinions de l'estudiantat sobre l'ús de les vacunes, les medicines complementàries i alternatives, el canvi climàtic i els organismes genèticament modificats (transgènics), podrien modificar-se després de sotmetre's a uns mòduls formatius sobre principis científics bàsics. Una vegada estiga disponible l'eina, se seleccionaran 100 estudiants universitaris voluntaris en cadascun dels cinc països participants, d'acord amb les característiques de l'estudiantat de la seua universitat i/o regió, que contestaran a un qüestionari abans i després de rebre la formació repliques de rellotges. L'eina TIC desenvolupada serà capaç de proporcionar la informació necessària perquè els investigadors puguen analitzar els canvis produïts en l'opinió de l'alumnat universitari respecte als temes científics tractats.
Una vegada finalitzat el projecte, aquesta eina serà de lliure accés i de descàrrega gratuïta per a tots aquells professionals que vulguen utilitzar-la per a l'avaluació de les seues classes, seminaris, MOOCs o altres activitats de caràcter científic. A més, també estarà disponible i accessible el pdf d'un llibre electrònic en el qual s'inclouran la metodologia, els resultats, l'anàlisi i la discussió del projecte, així com una guia amb recomanacions per a la correcta utilització de l'eina TIC. Tant l'eina com el llibre estaran disponibles en 6 idiomes (anglés, castellà, portugués, eslovac, italià i alemany).