
Els passats dies 13 i 14 de desembre es va celebrar a la Casa de la Ciència de València la reunió d'inici del projecte CONCISE (Communication role on perception and beliefs of EU Citizens about Science), coordinat pel grup d'investigació ScienceFlows de la Universitat de València.
Aquest projecte, dotat amb un finançament de quasi 1,2 milions d'euros per la Comissió Europea dins del programa Horizon 2020, pretén analitzar el paper que exerceix la comunicació de la ciència sobre la percepció i les creences de la ciutadania de la Unió Europea. En la reunió de llançament del projecte, van participar representants de les nou entitats nacionals i europees que participen i es van definir la planificació, metodologia i objectius de CONCISE.
La importància d'aquest projecte europeu radica en la cerca d'un estàndard d'indicadors per a millorar la comunicació científica. Per a això, investigadors de les diferents entitats participants duran a terme consultes públiques ciutadanes en cinc països europeus (Espanya, Portugal, Itàlia, Polònia i Eslovàquia), on es registraran les opinions de 500 persones voluntàries, representatives de la població de cada país. Les consultes es transcriuran i s'analitzaran amb un programari lingüístic de corpus per a identificar diferents marcadors que ajudaran al personal investigador en comunicació científica, a la classe política i científica, als periodistes especialistes en ciència i, al públic en general, a comunicar-se de manera més directa i eficaç, i evitar així els discursos erronis que generen desconfiança i malentesos. Encara que el projecte CONCISE se centra en quatre temes científics d'actualitat: les vacunes, l'ús de medicines complementàries i alternatives, el canvi climàtic i els organismes genèticament modificats; els seus resultats seran escalables i la seua metodologia es podrà aplicar a altres temes científics diferents, així com a altres països europeus no participants per a promoure, tant qualitativament com quantitativament, la comunicació científica en tota Europa.
Les investigadores de ScienceFlows Carolina Moreno, Isabel Mendoza, Empar Vengut i Lorena Cano són les encarregades de la coordinació del consorci CONCISE format a més de per la Universitat de València (UV), per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Trnava (Eslovàquia), l'Institut de Ciências Sociais dóna Universidade de Lisboa (Portugal), la Universitat de Łódź (Polònia), Observa Science in Society (Itàlia), l'Associació Espanyola de Comunicació Científica (AECC) i les empreses FyG Consultors (Espanya) i Danmar Computers (Polònia).
La gran diversitat d'aquest consorci permetrà debatre i investigar a escala europea el paper que exerceix la comunicació de la ciència en la societat, tenint en compte en el debat als mitjans de comunicació, responsables polítics, personal científic, divulgadors o entitats socials. Per a això, s'analitzarà a través de quins mecanismes (mitjans, xarxes socials, experiències vitals, creences, ideologies, el sistema educatiu…) la ciutadania de la UE adquireix els seus coneixements científics i com aquests influeixen en les creences, percepcions i opinions.
El projecte CONCISE, amb una duració prevista de dos anys, ha sigut avaluat reeixidament per la Comissió Europea i li ha sigut proposada un finançament d'1.198.337,50 euros. La reunió kick-off celebrada el desembre passat posa en marxa aquest projecte presentat com a Acció d'Investigació i Innovació (Research and innovation actions-RIA) del programa europeu Horitzó 2020.
Més informació:
- UV noticias: La Universitat lidera un proyecto europeo sobre la comunicación en la percepción de la ciencia a través de consultas ciudadanas
- Elperiodic.com: La Universitat lidera un proyecto europeo sobre la comunicación en la percepción de la ciencia
- UPF: CONCISE, debate a nivel europeo sobre el papel de la comunicación científica en la sociedad
- CSIC: El proyecto europeo CONCISE se reúne en la Casa de la Ciencia del CSIC en Valencia