Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Cultura Científica (SCIENCEFLOWS) Logo del portal

Scienceflows lidera un projecte Erasmus+ que avaluarà la influència de la formació en la presa de decisions en matèria científica dels estudiants universitaris

  • 7 de gener de 2019
Imatge de la reunió d'inici del projecte Erasmus + PERSIST_EU

El passat dia 13 de desembre va tindre lloc a la Casa de la Ciència de València la reunió d'inici del projecte Erasmus + d'Educació Superior PERSIST_EU (Knowledge, beliefs, Perceptions about Science of European Students).

Aquest projecte té per objectiu quantificar i mesurar el valor de la formació i de l'educació dels estudiants universitaris a l'hora de prendre decisions personals relacionades amb ciència, tecnologia, salut i medi ambient. A la reunió, celebrada el mes passat, van assistir representants de les set entitats que participen en aquest projecte i es van establir els principals aspectes a seguir per a dur a terme el projecte a l'uníson.

Els socis de PERSIST_EU desenvoluparan una eina TIC (tecnologies de la informació i comunicació) per a avaluar com les opinions de l'estudiantat sobre l'ús de les vacunes, les medicines complementàries i alternatives, el canvi climàtic i els organismes genèticament modificats (transgènics), podrien modificar-se després de sotmetre's a uns mòduls formatius sobre el mètode científic i l'ús de les dades epidemiològiques. Per a això, se seleccionaran 100 estudiants universitaris voluntaris en cadascun dels cinc països participants (Espanya, Portugal, Eslovàquia, Itàlia i Alemanya), d'acord amb les característiques de l'estudiantat de la seua universitat i/o regió, que contestaran a un qüestionari abans i després de rebre la formació. L'eina TIC desenvolupada serà capaç de proporcionar la informació necessària perquè els investigadors puguen analitzar els canvis produïts en l'opinió dels estudiants universitaris respecte als temes científics tractats.

A més, el projecte també persegueix analitzar les diferències regionals, de gènere i culturals de l'alumnat universitari en relació amb aquests temes, a través de diverses activitats. Tant l'eina TIC com el llibre derivat del projecte, on es descriuran la metodologia i l'anàlisis realitzades, així com els resultats obtinguts i la discussió d'aquests, seran accessibles de manera gratuïta a través de la xarxa i podran usar-se per a reproduir l'experiment amb altres temes científics i amb estudiantat d'altres cicles educatius. L'eina estarà disponible en anglés, espanyol, portugués, italià, alemany, polonés, i eslovac.

Les investigadores de ScienceFlows Carolina Moreno, Isabel Mendoza i Empar Vengut Climent lideren aquest projecte, dotat en 236.255 euros, i en el qual participen la Universitat de València, la Universitat de Trnava (Eslovàquia), l'Institut de Ciências Sociais dóna Universidade de Lisboa (Portugal) i Karlsruhe Institute of Technology (Alemanya), així com Observa Science in Society (Itàlia), i les empreses FyG Consultors (Espanya) i Danmar Computers (Polònia).

Logo Persist

Imatges: