Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Cultura Científica (SCIENCEFLOWS) Logo del portal

Sis membres de ScienceFlows van assistir a PCST2018, en Dunedin, Nova Zelanda

  • 17 d’abril de 2018
Capçalera de la joranada

La Xarxa de Comunicació Pública de Ciència i Tecnologia (PSCT) va celebrar del 4-6 abril 2018, el seu XV PCST, en Dunedin, Nova Zelanda. Aquesta conferència és la de major rellevància internacional del sector de la comunicació científica, atés que reuneix professionals de tot el món, incloent els perfils periodístics especialitzats/as en STEM (ciència i tecnologia), als representants d'institucions científiques, com els museus i a tota la comunitat acadèmica i investigadora.

El tema general de PCST2018 va ser La Ciència, les Històries i la Societat – l'Ànima de la Comunicació de la Ciència, a més d'una sèrie de subtemes, el congrés ha estat obert a presentacions en molts formats diferents, incloent taules redones, discussió d'articles, pòsters i workshops temàtics. El programa de la trobada, incloent els ponents convidats, pot consultar-se i també en la pròpia pàgina web del congrés. La gala d'obertura va tindre lloc el dimarts, 3 d'abril, en el Regent Theatre, en el centre de Dunedin, amb la conferència convidada de la Dra. Jennifer Wiseman, científica principal del projecte del Telescopi Espacial Hubble.

Carolina Moreno, Vanessa Roger, Mavi Corell, Lorena Cano, Emilia Lopera i Isabel Mendoza, membres de ScienceFlows es van desplaçar fins a Dunedin per a participar en la conferència amb 8 treballs desenvolupats en el marc del projecte ESTENAS, 6 comunicacions i 2 pòsters.

El 4 d'abril, de 10.45 a 12.00 pm, Carolina Moreno va presentar la comunicació A study about knowledge and attitudes towards complementary and alternative medicine (CAM) among teacher training students: a pilot study based on open ended questionnaires (Estudi sobre coneixements i actituds cap a la medicina complementària i alternativa (CAM) entre els estudiants de magisteri: un estudi pilot basat en qüestionaris oberts). En aquesta sessió es van presentar els resultats obtinguts en un estudi pilot, amb 209 qüestionaris, als quals se li va incorporar una pregunta tancada i tres preguntes obertes al qüestionari estàndard CHBQ. L'estudi pilot es va dur a terme recaptant les preguntes als estudiants de magisteri de dues universitats valencianes (Unviersitat de València i Florida Universitària).

El 5 d'abril, de 10.45 a 12.00 pm, Lorena Cano va presentar la comunicació Coverage comparison of homeopathy and acupuncture stories in Spanish digital media (Comparació de cobertura d'històries sobre homeopatia i acupuntura en mitjans digitals espanyols). En aquesta sessió es van presentar part dels resultats d'un estudi comparatiu de 2.513 notícies de premsa digital sobre homeopatia i acupuntura, entre els anys 2015 i 2016.

El 5 d'abril, de 10.45 a 12.00 pm, Emilia Lopera va presentar la comunicació Evaluation of attitudes toward CAM among budding science storytellers: medicine, nursing, journalism and teaching undergraduate students (Avaluació de les actituds cap a CAM entre narradors de ciència en cerns: medicina, infermeria, periodisme i ensenyament d'estudiants de pregrau). En aquesta sessió es van presentar part dels resultats dels qüestionaris CHBQ recaptats a estudiants de magisteri, periodisme, infermeria i medicina per a comprendre el seu posicionament davant les teràpies complementàries i alternatives (CAM).

El 5 d'abril, de 10.45 a 12:00pm, Isabel Mendoza va presentar la comunicació Stories of complementary therapies in the Spanish digital newspapers (Notícies sobre teràpies complementàries en els periòdics digitals espanyols). En aquesta sessió es van presentar part dels resultats recaptats en una base de dades que conté milers de notícies sobre CAM, seleccionades de 391 mitjans digitals espanyols, entre els anys 2015-2016.

El 6 d'abril, de 3.30 a 4.45 pm, Mavi Corell va presentar la comunicació “It actually works for em": the presence of homeopathy in the Spanish digital press (“A mi em funciona”: la presència de l'homeopatia en la premsa digital espanyola). En aquesta sessió es van presentar part dels resultats de l'anàlisi semàntica de tres mitjans digitals espanyols entre els anys 2015-2016.

El 6 d'abril, de 3.30 a 4.45 pm, Vanessa Roger va presentar la comunicació It won’t hurt you. It’s natural: the treatment of alternative therapies in Spanish women’s magazins (No et farà mal, és natural: el tractament de les teràpies alternatives en les revistes femenines espanyoles). En aquesta sessió es van presentar part dels resultats de l'anàlisi de contingut de les deu principals revistes femenines mensuals, entre els anys 2015-2016.

A més, de les ponències ScienceFlows va presentar dues posters de la investigació en curs del projecte ESTENAS.

El 5 d'abril, de 5.00 a 5.45 pm, Vanessa Roger va presentar el poster Youtube: to be or not to be science (Youtube: ser o no ser ciència). Amb aquest pòster es van mostrar i van compartir part dels resultats de l'anàlisi de contingut dels vídeos de YouTube dedicats a les teràpies alternatives.

El 5 d'abril, de 5.00 a 5:45pm, Mavi Corell va presentar el pòster Attitudes and perceptions of training teaching students about alternative and complementary medicines: a focus group study (Actituds i percepcions dels estudiants de magisteri sobre medicines alternatives i complementàries: un estudi amb grups de discussió). En aquesta sessió es van mostrar i van compartir part dels resultats dels grups de discussió duts a terme durant 2016 amb estudiants de magisteri de diferents universitats valencianes, als quals se'ls preguntava sobre l'ús i coneixement de les CAM.

Addicionalment, Carolina Moreno va presentar el 4 d'abril el pòster Who tells the science stories in Spain? Survey among the members of associations of science communicators (Qui compta les notícies de ciència a Espanya? Enquesta entre els membres de les associacions de comunicadors de la ciència). En aquest pòster es va mostrar i va compartir els resultats obtinguts d'una enquesta que va dur a terme l'Associació Espanyola de Comunicació Científica entre els socis de diferents associacions de comunicadors de la ciència, amb l'objectiu de conéixer els perfils professionals de qui treballem en el sector.

Imatges: