Logo de la Universitat de València Logo Laboratori de Ciències Socials (Social·Lab) Logo del portal

L'Observatori sobre la pobresa i la renda de la població  naix amb la necessitat de proporcionar per part de la Universitat de València una base de dades sobre la pobresa i / o exclusió social, ja siga a nivell monetari, material o laboral. Per a aquest estudi, s'ha tingut en compte Espanya i les seues Comunitats Autònomes posant l'accent en el País Valencià. Així mateix, els països pertanyents a la Unió Europea també han estat objecte de comparació amb Espanya i el País Valencià, a l'igual que els països que engloben els diferents Estats del Benestar.

L'Observatori es recopila gràcies a les dades proporcionades per l'Enquesta de condicions de vida (ECV) que realitza l'Institut Nacional d'Estadística (INE) des de l'any 2004. L'ECV es basa en criteris homogenis que utilitzen tots els països de la Unió Europea, amb l'objectiu de disposar d'una font de dades sobre distribució d'ingressos i exclusió dins el marc europeu. La ECV recull dades d'aproximadament una mostra de 13000 llars i es realitza de forma anual. No obstant això, la mostra utilitzada per recopilar dades sobre el País Valencià des de l'any 2013 fins a l'any 2018 es va reduir substancialment, cosa que es pot veure en algunes de les variables estudiades.

De la mateixa manera, per recollir les dades a nivell europeu s'ha fet ús de l'Eurostat, la base de dades de la qual, es fonamenta en les estadístiques nacionals proporcionades per cada país col·laborador amb l'Eurostat, sent Croàcia l'últim país a entrar a la Unió Europea i el Regne Unit realitzant la seva marxa en 2020.

Per mesurar el risc de pobresa i exclusió social s'utilitza l'indicador AROPE (At Risk Of Poverty and / or Exclusion) i els seus subindicadors: llindar de pobresa, mancances materials greus i baixa intensitat laboral.