Aquest grup integra investigadors i investigadores procedents de diferents universitats i disciplines que comparteixen un objectiu comú: desenvolupar investigacions dirigides, en primer lloc, a proporcionar una educació integral que contribuïsca a la formació personal, intercultural i social de l'alumnat del segle XXI i, en segon lloc, a desenvolupar les seues competències i capacitats lectores, lingüístiques, crítiques i creatives.
Amb aquesta finalitat, cohesionem la investigació educativa amb la innovació didàctica per a estudiar el valor pedagògic de l'ús i impacte de la multiliteracidad i els recursos multimodals a l'aula, a través de l'enfocament de diverses disciplines transversals relacionades prioritàriament amb les humanitats, l'educació artística, l'ensenyament de les llengües estrangeres i les noves tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement (TAC). La pretensió de Lit(T)erart és aprofundir en l'aportació d'aquestes àrees, fonamentalment en la formació del professorat i en l'elaboració de propostes curriculars que fomenten les dimensions cognitiva, conceptual, sociocultural i estètica, per a després centrar-se en el disseny d'un sistema d'avaluació basat en la creació de rúbriques que mostren el progrés de l'alumnat i la validesa de la metodologia proposada.
En línia amb les directrius de l'EEES, plantegem construir una bastimentada didàctica basada en la pedagogia de les multiliteracitats que no sols considera el llenguatge com a forma exclusiva per a la construcció de significats, sinó que incorpora la multimodalitat com a manera de representació per a crear i expressar idees.
- Actuar com a grup d'investigació catalitzador d'idees i problemes en l'ensenyament i aprenentatge de diferents àrees de coneixement i universitats.
- Desenvolupar una investigació que contribuïsca a fomentar la multimodalitat i la implementació de la pedagogia de les multiliteracitats en Ed. Primària.
- Desenvolupar metodologies d'investigació interdisciplinàries que bastisquen ponts entre les humanitats, l'educació artística i l'ensenyament de llengües.
- Fomentar les TAC a l'aula.
- Investigar i intervindre en el disseny, el desenvolupament i l'avaluació del currículum en tots els nivells educatius.
- Desenvolupament i innovació de propostes curriculars i tasques específiques en Educació Primària, Secundària i Universitària
Partint dels quatre components que estableix la Pedagogia de les multiliteracitats per al desenvolupament del coneixement (experimentar, conceptualitzar, analitzar i aplicar), dissenyar i avaluar propostes en relació amb la literatura, l'art i les llengües estrangeres.
- Estudiar i promoure el potencial didàctic de les TAC
Proposar i valorar tasques col·laboratives que permeten que els/as futurs/as mestres/as progressen gradualment des del mer ús instrumental de les TAC (Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement) fins al desenvolupament d'una consciència més crítica sobre elles.
- Aula creativa, il·lustració i multiliteracitat
Educar en i a través de les arts mitjançant el Arts in Education Approach/AiE. Explorar els beneficis de l'art i de la literatura il·lustrada (ilustración / narrativa multimodal).
- Noves formes de narrar (narracions) al segle XXI
Analitzar les característiques de la ment multimodal en el S.XXI i la necessitat d'establir noves coordenades de cohesió i desenvolupar noves formes del discurs i relat.
- Educació en els museus a través de l'ús de la literatura il·lustrada i l'aproximació a l'art
Explorar el potencial de l'ús de la narració multimodal (visual-lèxica-sonora...) a través de l'àlbum il·lustrat com a recurs pedagògic innovador en l'àmbit dels museus d'art i en diversos espais educatius reglats i no reglats (escoles, galeries d'art, fundacions, organismes...).
- Infància, Art i Pedagogia a la societat del segle XXI
Investigar sobre el valor de l'ensenyament-aprenentatge de la literacitat i alfabetització visual i estètica (educar la mirada) i el desenvolupament del pensament crític i creatiu en la infància contemporània.
- Avaluació del progrés de l'alumnat
Anàlisi de resultats i avaluació mitjançant el disseny i l'aplicació de rúbriques en relació amb els objectius i les destreses que s'esperen desenvolupar.
- Formació en literatura i art per al professorat de llengües estrangeres
Establir una relació de continguts literaris i artístics essencials per a millorar la competència del personal docent a l'hora de treballar amb recursos multimodals. Crear un marc de conceptes teòrics bàsics que puguen treballar en Educació Primària, Secundària i Universitària.
- CASTELLANO SANZ, MARGARIDA
- Alumn.-Servei de Formacio Permanent
- DIAZ BARAHONA, JOSE
- PDI-Titular d'Universitat
- PORTALES RAGA, MATILDE
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- ESPAÑA PALOP, EDUARDO
- Alumn.-Servei de Formacio Permanent
- HERNANDEZ GASSO, HECTOR
- Alumn.-Servei de Formacio Permanent
- VILLACAÑAS DE CASTRO, LUIS SEBASTIAN
- PDI-Titular d'Universitat
Col·laboradors/es
- Esther Alabau Rivas - Universitat de València.
- Marta Ardite Ovejero - Universitat de Barcelona.
- Amanda Rose Bird - American School of Valencia.
- Maria Brisk - Boston College (USA).
- Marina Ferri Reig - Universitat de València.
- Kyleanne Danielle Kiraly - American School of Valencia.
- Manel Lacorte Peña - University of Maryland (EEUU).
- Dolores Lima - University of Pittsburgh (USA).
- Nausica Marcos Miguel - Denison University (USA).
- Lucía Osa Melero - Duquesne University (USA).
- ExpandirCASTELLANO SANZ, MARGARIDAAlumn.-Servei de Formacio Permanent
- DIAZ BARAHONA, JOSEPDI-Titular d'Universitat
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 21
46010 València (València)