Investigació mitjançant l'ocupació prioritària d'eines de corpus d'una diversitat de gèneres i discursos, a fi d'avaluar l'efectivitat d'eines de corpus.
Avaluació de la lingüística de corpus en la compilació i elaboració de lexicografia monolingüe, multilingüe, incloent aspectes fraseològics, la redacció de gramàtiques basades en l'ús real de llengua i la traducció.
Transformacions socials i identitàries lligades a les migracions i les seues representacions artístiques contemporànies.
Didàctica de la llengua escrita (castellà-català-francés-anglés) en contextos multilingües des de la perspectiva dels gèneres discursius (amb atenció a aspectes gramaticals i pragmàtics i a les TIC) mitjançant el disseny i la implementació de seqüències didàctiques com a dispositiu metodològic d'investigació didàctica.
Un dels reptes que té en l'actualitat l'educació en tots els nivells és com hem de tractar la diversitat tant ètnica, cultural, lingüística, afectivo-sexual (...) en les nostres aules i com realitzar-ho amb uns indicis d'èxit. La línia d'investigació tracta de fer-ho des de la formació literària.
Educació per al desenvolupament de la competència intercultural a través de la literatura.
S'explorarà la relació entre el llenguatge literari i els fenòmens violents. Partint de propostes teòriques de resignificació del discurs d'odi, s'analitzarà la capacitat dels textos literaris per a problematitzar i visibilitzar determinades manifestacions violentes.
Ensenyament i aprenentatge de la gramàtica. La configuració de la gramàtica escolar des de plantejaments interlingüïstics i en relació amb el domini de la llengua escrita. La investigació historiogràfica sobre la gramàtica escolar.
Investigació de la interllengua dels estudiants, estudis contrastius mitjançant anàlisis de corpus, i ús de tècniques de corpus en l'ensenyament de les llengües i la lingüística a l'aula (data driven learning).
Estudi del teatre clàssic grecollatí en els seus diferents gèneres i de la seua pervivència en la tradició occidental. Creació d'espais de trobada entre els acadèmics i els professionals de les arts escèniques. Acostament dels resultats a la societat.
L'objectiu és estudiar la recepció dels textos literaris francesos, de qualsevol gènere i època, en altres àmbits lingüístics i culturals, així com el seu paper mediador amb altres llengües o cultures, principalment hispàniques.
La caiguda del mur de Berlín i la reunificació alemanya semblen haver introduït una nova era pacífica. No obstant això, la literatura de migració ha redefinit froneres i uns certs paràmetres de violència, donant lloc a noves formes i interdependències discursives.
Es tracta d'explorar les memòries de violència col·lectives i individuals. S'analitzaran com s'estructura la memòria entre víctima i botxí, o l'experiència entre el col·lectiu i l'individu en relació amb el fenomen de la violència en els textos literaris des de 1945 al present.
Descripció de fenòmens vocàlics i consonàntics del català que presenten variació dialectal, tant des d’un punt de vista teòric com experimental.
Anàlisi crítica de les produccions culturals contemporànies en relació amb la política i la societat dels nostres dies.
Mitjançant l'ús de bibliografia primària i secundària estudiarem la influència entre la literatura nord-americana i britànica de dones des del segle XVII fins a l’actualitat.
Estudi de la penetració de la llengua estàndard al País Valencià i les actituds lingüístiques relacionades.
Estudi de la lingüística de la llengua grega, des del proto-grec fins a l'època actual.
Estudi de les aportacions de la lingüística a l'ensenyament-aprenentatge del català, com a primera o segona llengua o com a llengua estrangera. Aplicacions metodològiques en l'ensenyament-aprenentatge de llengües (i l'adquisició de les habilitats lingüístiques).
Investigació en les àrees de literatura catalana medieval i humanitats digitals.
Estudi de la literatura afroamericana i afrocanadenca des d'un punt de vista narratològic, estilístic, polític i traductològic.
Història crítica i social de les obres literàries d'Amèrica Llatina en els segles XIX i XX.
Transformacions socials i identitàries lligades a les migracions i les seues representacions literàries i cinematogràfiques.
Anàlisi de les pràctiques literàries i audiovisuals d'autors amerindis i indígenes a Nord Amèrica i de la seua representació cultural des d'una perspectiva epistemològica, narratològica, estilística, política, ecocrítica i traductològica.
Desenvolupament d'una pedagogia crítica anticolonial en l'ensenyament de la literatura d'origen ètnic que considere coneixements i metodologies diferents i/o complementàries a les occidentals a l'aula
Estudi de la producció literària escrita per autors de minories ètniques nord-americanes atenent les seues característiques estètiques, narratològiques, simbòliques, històriques, culturals, sociopolítiques, ideològiques i pedagògiques des d'una perspectiva intercultural, ètica i compromesa, en un context global.
Treballar en les principals línies d'investigació i d'innovació que s'estan desenvolupant en didàctica de la literatura i de la llengua.
Descripció i anàlisi de la morfologia i sintaxi catalanes, amb una perspectiva diacrònica. Pretén descriure i explicar els processos de canvi lingüístic que afecten la gramàtica catalana com ara la morfologia verbal, els demostratius, quantificadors, la subordinació, etc.
Transformacions socials i identitàries lligades a les migracions i les seues representacions musicals i teatrals contemporànies.
Estudi de les paraules noves que penetren en la llengua catalana, tant pels mecanismes de formació de paraules, com pel canvi semàntic i pel manlleu d'altres llengües.
El patrimoni cultural, la formació lectora, literària, digital i mediàtica i la seua investigació com una manera d'entendre el món i formar ciutadans crítics, reflexius i capaços d'enfrontar-se a qualsevol mena de text siga escrit o digital.
Estudi de la recepció de les literatures clàssiques a les literatures nacionals.
S'intentarà identificar, descodificar i analitzar aquells elements i mecanismes que revelen els diversos discursos sobre la violència de gènere que mostren, i amb freqüència reinscriuen, la violència de gènere en la literatura al llarg de la història i, per extensió, en la societat.
Estudi de la retòrica i l'estilística gregues, tant a nivell formal com pel que fa als estudis al voltant de totes dues.
Estudi del canvi semàntic del lèxic català, com s'estructuren els diversos significats, com sorgeixen i canvien. També s'interessa pel canvi semàntic en construccions, com ara les perífrasis verbals o unitats fraseològiques. Aplicació de teories lingüístiques (cognitivisme, construccionisme...).
Estudi i investigació sobre textos literaris francesos amb l'objectiu de traduir-los al castellà. Traducció d'aqueixos textos i estudis de les traduccions realitzades, des del punt de vista traductològic i de la seua recepció i mediació amb l'àmbit castellanoparlant.
Variació diatòpica i diafàsica i canvi lingüístic sincrònic en la llengua catalana. Elaboració d'un corpus lingüístic oral dialectal i col·loquial del català i estudi de la llengua oral en textos conversacionals i monològics.
Investigar en l'àlbum il·lustrat, còmic, novel·la gràfica, el discurs audiovisual i fílmic com unes eines fonamentals per a la formació lectora, literària, lingüística i mediàtica de les noves generacions.