Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Grup d'Investigació en Simbiosi, Diversitat i Evolució en Líquens i Plantes: Biotecnologia i Innovació - SYMBIOGENE

Descripció

El grup Simbiosi, Diversitat i Evolució en Liquens i Plantes: Biotecnologia i Innovació, ve desenvolupant la seua activitat investigadora des de 1986. Els 4 eixos centrals de la nostra investigació són els següents:

  1. Líquens i microalgues: Biodiversitat i biogeografia. S'estudien les diverses aplicacions biotecnològiques, la biologia molecular de fongs i algues simbionts. S'apliquen tècniques HTS en seqüenciació d'ADN de cloroplasts, mitocondris i nuclis. Transcriptòmica i Proteòmica. En la investigació sobre microalgues de líquens s'estudia especialment la diversitat ultraestructural, genètica i funcional així com la resposta molecular enfront de condicions adverses i patrons evolutius. Es desenvolupen nous marcadors moleculars per a la identificació de microalgues i per a aplicacions a la seua filogènia i evolució així com el desenvolupament de tècniques de bioproducció massiva de microalgues liquèniques. S'empren tècniques d'anàlisis ultraestructural d'algues, líquens i plantes, com són: MO, TEM, SEM i Confocal. Estudi de la ecofisiologia de líquens, microalgues, plantes i cultius agrícoles amb aplicacions en bioclimatologia (anàlisis de bioindicació de condicions ambientals i de contaminació atmosfèrica), en conservació d'espais naturals i per a la detecció de zones de risc mediambiental. Estudi del fenomen de biodeterioració causat per microorganismes i estudi de possibles remeis pal·liatius. Quant al suro la investigació se centra en la caracterització ultraestructural del creixement radial i la seua densitat amb una patent que permet certificar la seua "qualitat". Desenvolupament de bioindicadors liquènics per a predir la qualitat del suro i els caràcters dels arbres.
  2. Seqüenciació massiva de cloroplasts de plantes vasculars: Genoma del cloroplast d'una planta silvestre mediterrània en Península Ibèrica de l'espècie Arbutus unedo, l'arboç de la família Ericaceae. Estudi de les aplicacions biotecnològiques a l'estrés per deshidratació, radiació i temperatura en cultius.
  3. Biologia evolutiva de plantes: Investigació sobre diverses espècies i amb variats objectius, tant d'investigació bàsica com aplicada. La investigació bàsica integra diferents tipus de caràcters (morfològics, anatòmics, cariològics, palinològics, reproductius i moleculars) per a establir els patrons evolutius de diversos grups de plantes. Els objectius concrets d'aquesta investigació són l'estudi biosistemàtic i filogenètic de diversos grups de plantes. També s'aborda l'anàlisi de la variabilitat genètica de plantes amenaçades i aplicació a la seua conservació i al maneig de les seues poblacions. Estudi del sistema reproductiu de diverses espècies amb la finalitat de conéixer els patrons de variabilitat genètica en els matolls mediterranis i la seua distribució espacial. Conservació d'espècies vegetals endèmiques i/o amenaçades. Estudi de les poblacions i la seua variabilitat genètica. Estudi de la Flora amenaçada. Desenvolupament de marcadors moleculars aplicats a la biologia poblacional i biosistemàtica de plantes. Estudi de la variabilitat genètica, biosistemàtica i filogènia. Finalment en aquest eix s'investiga sobre la filogeografía de plantes mediterrànies, la seua variabilitat genètica i les rutes migratòries.
  4. Microbiomes (bacteris i llevats) en talos de líquens: Estudi de les seues possibles aplicacions biotecnològiques. Aïllament i caracterització taxonòmica i activitats funcionals de bacteris i llevats associats a líquens: Contribució al funcionament de les simbiosis liquèniques. El grup desenvolupa aquesta investigació i manté estreta col·laboració científica amb entitats com el Jardí Botànic; el grup de Fisiologia Vegetal "Respostes de les plantes a condicions d'estrés" de la UAH; el grup de "Ecosistemes agroforestals" de la UPV; el grup de "Conservació i Biodiversitat" de la URJC; Plant Genetics Research Unit de la Missouri University; i l'Institut de Biologia de la UNAM (Mèxic). A més, manté estreta col·laboració científica amb altres investigadors europeus i americans.
Objectius CT
  • Desenvolupar una investigació bàsica en fitodiversidad (morfològica, ultraestructural i genètica) i ecofisiología de qualitat assimilable a les revistes d'alt rang de les nostres especialitats en què publiquem.
  • Investigar els aspectes funcionals, genòmics i evolutius més rellevants de les algues liquenitzades, Trebouxia sp. pl., Asterochloris, Coccomyxa, etc., i en els seus cultius axènics així com les adaptacions a diferents tipus d'estrés ambiental i els mecanismes de simbiosis.
  • Subministrar evidències científiques sòlides per a gestors i administradors en la biomonitorització d'àrees contaminades, respostes de cultius agrícoles, caracterització de materials vegetals amb finalitats industrials o per a la conservació i gestió d'espais naturals.
  • Col·laborar amb entitats públiques i privades en el maneig i ús sostenible dels recursos vegetals.
Línies d'investigació
Direcció
  • BARRENO RODRIGUEZ, M EVA
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • MARCO PICO, FRANCISCO
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
Producció científica investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Cristina Branquinho - Universidade de Lisboa (Portugal)
  • Myriam Catalá Rodríguez - Universidad Rey Juan Carlos (Madrid)
  • Francisco García Breijo - Universitat Politècnica de València
  • Alfonso Garmendia Salvador - Universitat Politècnica de València
  • María De Los Ángeles Herrera Campos - Universidad Nacional Autónoma de México
  • Pavel Skaloud - Charles University (República Txeca)
Estructura asociada
Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Dades de contacte del grup
Simbiosi, Diversitat i Evolució en Líquens i Plantes: Biotecnologia i Innovació (SYMBIOGENE)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Doctor Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 544 376

Geolocalització

www.researchgate.net

eva.barreno@uv.es

Persones de contacte
  • BARRENO RODRIGUEZ, M EVA
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa