Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Microbioassaig ultraràpid de toxicitat aquàtica mitjançant l'ús de ficobionts de líquens

Bioassaig ultraràpid mitjançant ficobionts
Tipus: Patent. Codi referència: 201944R-Barreno, E
Entitats titulars
  • Universitat de València
  • Universidad Rey Juan Carlos I
Personal inventor UV
  • Barreno Rodriguez, M Eva
  • PDI-Emerit/a Universitat
Ver ficha
Personal inventor no UV
  • Myriam Catalá Rodríguez
  • Mª Rosa De las Heras González
  • Paula Herrero Garretas
Antecedents

Els bioassajos permeten avaluar de manera qualitativa i quantitativa les substàncies tòxiques causants de la contaminació ambiental, i presenten avantatges com el seu baix cost o la possibilitat d'avaluar els efectes dels contaminants durant períodes més prolongats que les anàlisis químiques tradicionals. No obstant això, l'avaluació sistemàtica de l'impacte de la contaminació sobre el medi ambient o sobre la salut humana o animal requereix bioassajos amb procediments de miniaturització, coneguts com microbioassajos. En els estudis de toxicitat aquàtica d'aquesta mena d'assajos es poden utilitzar microorganismes, com a bacteris, protozous, invertebrats i microalgues, sent aquestes últimes les més empleades. No obstant això, els microbioassajos amb microalgues no són representatius del mitjà terrestre, i requereixen temps d'exposició al tòxic d'entre 24 i 72 hores, per la qual cosa no es consideren mètodes ultraràpids. Existeix per tant la necessitat d'un microbioassaig que permeta obtindre una avaluació de la toxicitat d'una mostra aquosa, en un temps breu i de manera reproduïble i eficaç, sent els resultats obtinguts, al mateix temps, representatius i extrapolables als ecosistemes terrestres.

Invenció

Investigadores de la Universidad Rey Juan Carlos i la Universitat de València han dissenyat un microbioassaig i un kit ultraràpid capaç d'estimar la toxicitat ambiental de mostres d'aigua mitjançant l'ús de ficobionts aïllats de líquens. Els ficobionts són dels pocs organismes tolerants a la dessecació total amb capacitat de rehidratar-se i recuperar les seues funcions ràpidament. En rehidratar el ficobiont es produeix un esclat intracel·lular de radicals lliures, el patró dels quals es modifica en presència de contaminants ambientals. Els canvis en la producció de radicals lliures es determinen mitjançant l'ús d'una sonda de fluorescència específica i d'un fluorímetre. Aquest mètode permet detectar toxicitat abans que es produïsca la mort cel·lular, detectant canvis en el metabolisme deguts a la interacció del ficobiont amb la matriu tòxica.

Aplicacions

La tecnologia és aplicable en els camps de la biotecnologia, el medi ambient, la indústria ambiental i dins del sector ecotoxiecològic. Pot ser d'interés per a empreses de gestió ambiental, empreses de control i reducció de la contaminació de l'aire, empreses de gestió de recursos hídrics, i entitats dedicades a l'avaluació de qualitat ambiental, recerca i desenvolupament.

Avantatges competitius

Els principals avantatges de la tecnologia són:

  • Resultats de toxicitat ultraràpids, obtinguts en pocs minuts.
  • Bioassaig fàcilment automatitzable, que permet l'anàlisi d'un elevat nombre de mostres i de poc volum per mostra.
  • Organismes tolerants a la dessecació. Facilitat d'emmagatzematge i de transport.
  • Facilitat en la implementació del mètode, que permet l'ús de fluorímetres portables per a l'anàlisi de mostres in situ.
  • Gran rellevància ecològica dels ficobionts, que els fa útils com a eina de vigilància i seguiment ambiental de diferents hàbitats.
  • Baix cost econòmic del bioassaig.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent sol·licitada
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es