Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Obtenció d'extractes liquènics i el seu ús per a millorar la recuperació de microorganismes associats a líquens

Aïllament de microorganismes associats a líquens
Tipus: Patent. Codi referència: 201437R-Gonzalez, E
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Gonzalez Biosca, Elena
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Ver ficha
  • Barreno Rodriguez, M Eva
  • PDI-Emerit/a Universitat
Ver ficha
Antecedents

L'aïllament i identificació de nous microorganismes és de gran interés per a la indústria en general per les seues múltiples aplicacions. Per tant, hi ha una constant necessitat d'explorar noves fonts de microorganismes. Els líquens s'han considerat clàssicament com a simbiosis mutualistes entre fongs filamentosos i microalgues verdes i/o cianobacteris. Recentment, s'han identificat diferents comunitats microbianes associades als líquens, la qual cosa els converteix en una font rellevant de nous microorganismes. No obstant això, en data de hui, aquesta font no ha sigut explotada adequadament per la dificultat que hi ha en l'aïllament i l'obtenció dels microorganismes associats als líquens. Això es deu principalment al fet que s'usen mitjans de cultiu sintètics estàndard que no reprodueixen les complexes condicions nutritives dels líquens, condicions que a més depenen de l'espècie, de la població i de l'hàbitat del liquen usat.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València han obtingut un nou extracte liquènic, així com un procediment per a millorar l'aïllament qualitatiu i quantitatiu dels microorganismes associats a líquens. L'extracte liquènic obtingut de les mostres d'una espècie liquènica concreta s'afig al mitjà de cultiu utilitzat. L'ús del nou extracte liquènic es combina al seu torn amb el nou procediment, el qual comprén una rentada extensiva de les mostres liquèniques, la qual cosa permet eliminar l'etapa de desinfecció de les mostres.

Aplicacions

La tecnologia és aplicable en els camps de:

  • Agricultura, Aqüicultura i Agroalimentació (e.g. identificació de microorganismes promotors del creixement vegetal, en proporcionar nutrients, hormones vegetals, etc.).
  • Medi Ambient i Bioremediació (e.g. identificació de microorganismes degradadors de residus mitjançant la producció de diversos enzims hidrolítics, etc.).
  • Biomedicina i Farmacologia (e.g. identificació de microorganismes capaços de produir nous compostos antimicrobians, anticancerígens, etc.).
  • Indústria Alimentària (e.g. identificació de nous biopolímers).
  • Indústria Cosmètica (e.g. identificació de noves biomolècules).
  • Indústria Tèxtil (e.g. identificació de nous pigments naturals).
Avantatges competitius

El principal avantatge de la tecnologia és facilitar significativament l'aïllament i augmentar la quantitat i diversitat de microorganismes, amb la identificació de nous soques microbians amb molt variades aplicacions tecnològiques per descobrir.

Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es