- Universitat de València
- Garcia Soriano, Gemma
- PDI-Titular d'Universitat
- Castilla Lopez, Diana Virginia
- PDI-Titular d'Universitat
- Arnaez Sampedro, Sandra
- PDI-Ajudant Doctor/A
- Antonio Chaves García
El trastorn obsessivocompulsiu (TOC) és un trastorn incapacitant que afecta aproximadament el 2-2,3% de la població. És considerat com una de les deu causes principals de discapacitat en el món, sent una patologia que interfereix negativament en la vida quotidiana de l'individu i en la del seu entorn pròxim. No obstant això, existeix una alta demora en la cerca d'ajuda professional, la qual cosa provoca seriosos problemes de salut pública.
Diferents investigacions suggereixen que aquesta demora està relacionada amb un pobre coneixement sobre el trastorn mental del TOC i l'estigma associat. No obstant això, els programes actuals per a la reducció de l'estigma associat a trastorns mentals estan orientats a patologies com a esquizofrènia, depressió o trastorn bipolar.
Existeix per tant la necessitat d'un programa anti-estigma associat al TOC; que acoste aquest trastorn a la societat, contribuïsca a la detecció precoç i millore la qualitat de vida dels pacients que pateixen TOC.
Personal Investigador de la Universitat de València ha desenvolupat esTOCma, una aplicació mòbil de e-salut dissenyada per a augmentar el coneixement de la població adulta sobre el TOC mitjançant la tècnica de jocs o ludificació. EsTOCma es desenvolupa en un format de “joc seriós” en el qual es demana als participants que lluiten contra el monstre de l'estigma i que alliberen així els personatges presos, víctimes de les seues creences estigmatitzants contra el TOC.
L'app s'estructura sobre la base de tres estratègies d'intervenció: psicoeducació, contacte i reestructuració cognitiva. En una primera fase s'ofereix informació general sobre el que és el TOC i el que no, on buscar ajuda, quins tractaments són eficaços, etc. Una segona fase mostra a l'usuari entrevistes de pacients amb diagnòstic de TOC i aquests compten la seua experiència amb el problema i amb el tractament psicològic rebut. En la tercera fase es treballa, a través de la reestructuració cognitiva, una sèrie de creences estigmatiztants i de falsos mites respecte al TOC.
La finalitat d’esTOCma és disminuir les creences estigmatitzants sobre el trastorn TOC i augmentar així la conducta de cerca d'ajuda professional. Pot ser aplicable en qualsevol àmbit, sent d'especial interés en:
- Sector sanitari. El personal sanitari, en contacte amb potencials pacients, necessita eines que faciliten el diagnòstic de TOC.
- Sector educatiu. L'inici del TOC es dona en l'adolescència, una detecció precoç facilitaria una evolució positiva del problema i un tractament adequat.
L'eina esTOCma presenta els següents avantatges enfront d'altres eines convencionals:
- Prevenció i detecció del trastorn més eficaç.
- Reducció de costos en el tractament.
- Millora de la qualitat de vida del pacient
- Facilitat d'accés, en incorporar les noves tecnologies per a la detecció i cerca d'ajuda enfront del TOC.
- Propietat intel·lectual registrada
Campus de Blasco Ibáñez
C/ Amadeu de Savoia, 4
46010 València (València)