El Grup d'Investigació en Integració Econòmica, INTECO, naix oficialment després de la concessió d'una ajuda per a grups d'investigació atorgada per l'Oficina de Ciència i Tecnologia de la Generalitat Valenciana (GR01-167) l'any 2001; dos anys després, INTECO rep la consideració de Grup d'Excel·lència en la convocatòria de 2003. Aquesta consideració va ser renovada en la convocatòria de 2009 (PROMETEU 2009/098). No obstant això, el grup d'investigació ja es trobava registrat en les Oficines de Transferència de Tecnologia de les Universitats a les quals pertanyen majoritàriament els seus membres. Així, el grup d'investigadors de Castelló té el codi 115ECON en la OCIT de la Universitat Jaume I sota el títol de "Integració Econòmica" i el grup de València té el codi UV-0736 en la OTRI de la Universitat de València en la línia d'investigació de "Integració Econòmica".
- Línia d'investigació 1: Conseqüències comercials dels processos de globalització i integració regional.
L'objectiu d'aquesta línia d'investigació és determinar l'efecte sobre el comerç dels acords d'integració continentals i intercontinentals. L'anàlisi s'efectua tant de manera global com per a cada continent en particular, amb la finalitat de detectar trets específics per raons econòmiques i per raons geogràfiques que puguen condicionar els efectes dels acords en el comerç. En concret, un objectiu d'aquesta línia és identificar l'impacte que aspectes institucionals, culturals i polítics poden exercir sobre el comerç internacional. Aspectes com ara els conflictes bèl·lics, les diferències ètniques, el grau de democràcia, la religió, les llibertats civils, els drets polítics, l'ajuda al desenvolupament, entre altres, són objecte de tractament detallat.
- Línia d'investigació 2: Conseqüències dels processos de globalització i integració regional sobre la política *econòmica
La recent ona de globalització financera ha conduït a un increment en les tinences d'actius i passius estrangers en els diferents països i, per tant, les seues carteres d'actius poden veure's seriosament afectades per variacions en els preus d'aquests, obrint la possibilitat a àmplies transferències de riquesa entre països que alteren la dinàmica dels saldos d'actius estrangers. Malgrat això, aquests efectes de valoració no han sigut considerats ni per la teoria ni per les estadístiques oficials fins a dates molt recents. En aquesta línia d'investigació es planteja examinar la sostenibilitat a llarg termini dels dèficit per compte corrent d'un conjunt de països de l'OCDE utilitzant dues vies: una representativa dels models intertemporals clàssics (canal d'ajust comercial) i una altra, central en l'enfocament unificat de *Gourinchas i Rei (2007) "International financial adjustment", Journal of Political Economy 115, que afig al canal anterior un altre complementari, a través de les variacions en la valoració dels actius (canal d'ajust financer). Des d'un punt de vista economètric, es proposa combinar diverses metodologies noves que solucionen problemes de canvis de règim i de dependència cross-section que apareixien en treballs anteriors, a més d'afegir millores en la base de dades i en la pròpia naturalesa contingent o delimitada de les variables.
- Línia d'investigació 3: Relacions entre integració econòmica i Medi Ambient
En aquesta línia d'investigació, que s'incorpora al grup INTECO en 2008, es tracta d'analitzar la interrelació entre medi ambient i integració econòmica responent a diverses qüestions. En primer lloc, si la relocalització espacial de l'activitat econòmica derivada d'un major grau d'integració, liberalització comercial i inversió estrangera directa, suposa una amenaça per a la qualitat mediambiental. En segon lloc, si el creixement econòmic derivat de la integració econòmica condueix a una senda més sostenible en l'ús dels recursos mediambientals.
Integració Econòmica, Governança Europea, Política Comercial, Macroeconometria, Microeconometria.
- Integració económica i medi ambient
En aquesta línia d'investigació, que s'incorpora al grup INTECO en 2008, es tracta d'analitzar la interrelació entre medi ambient i integració econòmica responent a diverses qüestions.
- Conseqüències comercials dels processos de globalització i integració regional
L'objectiu d'aquesta línia d'investigació és determinar l'efecte sobre el comerç dels acords d'integració continentals i intercontinentals.
- Conseqüències dels processos de globalització i integració regional sobre la política econòmica
En aquesta línia d'investigació es planteja examinar la sostenibilitat a llarg termini dels dèficit per compte corrent d'un conjunt de països de l'OCDE.
- TAMARIT ESCALONA, CECILIO RICARDO
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Director/a Centre Documentacio Europea
- ESTEVE GARCIA, VICENTE
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- ESTEVE PEREZ, SILVIANO
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Responsables de Gestio Academica
- Coordinador/a Titulacio de Grau
- GIL PAREJA, SALVADOR
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Coordinador/a Curs
- LLORCA VIVERO, RAFAEL ARTURO
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- MARTINEZ SERRANO, JOSE ANTONIO
- PDI-Emerit/a Universitat
- PICAZO TADEO, ANDRES JOSE
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Director/a de Departament
- REQUENA SILVENTE, FRANCISCO
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
Col·laboradors/es
- Aurelia Bengochea Morancho - Universitat Jaume I de Castelló
- Laura Márquez Ramos - Universitat Jaume I de Castelló
- Javier Ordóñez Monfort - Universitat Jaume I de Castelló
- Emili Tortosa Ausina - Universitat Jaume I de Castelló
Campus de Tarongers
Av. dels Tarongers, s/n
46022 València (València)
- TAMARIT ESCALONA, CECILIO RICARDO
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Director/a Centre Documentacio Europea