El cirurgià britànic-palestí, rector de la Universitat de Glasgow, va pronunciar a l'Aula Magna de la Universitat de València una conferència que, sota el títol “L'ecologia de la guerra: Gaza com a exemple definitiu”, va abordar la situació actual a Gaza a partir de les seues vivències. Moderat per la professora i periodista Lola Bañón, va comptar amb la participació de la rectora de la UV, Mavi Mestre, i la representant del col·lectiu Ciència i Drets Humans UV, Nadia Yahlali.
En la conferència pronunciada a l'Aula Magna de la Universitat de València en la vesprada del passat divendres 31 de maig, el cirurgià britànic-palestí Ghassan Abu-Sittah va destacar que “l'ecologia de la guerra es guia en 3 dimensions”: la destrucció del biològic, físic i social; la destrucció del passat, present i futur; i en la dimensió social.
En relació amb aquesta última dimensió, va assenyalar que Israel ha destruït 12 universitats, més de 370 edificis educatius i que s'ha assassinat a uns 6.000 estudiants.
Quant als mecanismes de matar de l'exercit israelià, Abu-Sittah va assenyalar tres: els bombardejos; la inanició, que va assenyalar com “una arma colonial molt antiga, evitant l'arribada d'ajuda internacional, i atacant els camps de cultiu”; i la destrucció del futur, amb l'assassinat de xiquets i els efectes de les mutilacions que requereixen d'intervencions quirúrgiques i ortopèdiques seqüencials en el temps fins a aconseguir la vida adulta, una cosa extremadament difícil donada el minvament tant d'infraestructura hospitalària i ambulatòria com de professionals de la salut. A tot això, s'afigen a més els efectes psicològics derivats.
El cirurgià britànic-palestí va quantificar en 75.000 les persones ferides fins al moment. Això, amb la situació anteriorment esmentada, provoca que no es puguen atendre adequadament les ferides, ni les seues comorbiditats associades. La desnutrició impedeix una correcta cicatrització dels teixits i per tant de les lesions patides i la falta d'asèpsia en la qual es tracten ocasionen infeccions que dificulten encara més la recuperació.
Amb la destrucció de 69.000 habitatges, Abu-Sittah va assenyalar que Israel vol “crear una terra inhabitable, fer que la gent no tinga un lloc on viure” com a “part del projecte genocida” israelià.
Després d'assenyalar els elements de destrucció del present i del futur, Abu-Sittah va denunciar la destrucció de “uns 200 llocs històrics, amb una antiguitat de més de 2.000 anys”, així com dels cementeris com a part de l'estratègia de genocidi aplicada per Israel.