Logo de la Universitat de València Logo Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i zoonòtics (PAFZP) Logo del portal

Assistència al X Congrés de la FEMS 2023

  • Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i Zoonòtics (PAFZP)
  • Hector Carmona Salido
  • 19 de juliol de 2023
Portada de la FEMS 2023 a Hamburg

El passat 9 de juliol es va celebrar, en la pintoresca ciutat alemanya d'Hamburg, el X Congrés organitzat per la FEMS, on hi van assistir tres dels nostres estudiants de doctorat (Héctor Carmona, Arnau Pérez i Javier Barriga). Van presentar tant dos pósters com una comunicació oral per part d'Héctor, la qual va ser seleccionada per a un resum amb allò més remarcable del congrés publicat en la prestigiosa revista The Lancet Microbe.

El passat 9 de juliol es va celebrar, en la pintoresca ciutat alemanya d'Hamburg, el desé congrés organitzat per la FEMS.

La Federació de Societats Microbiològiques Europees (FEMS, per les seues sigles en anglés) és una organització que busca coordinar 56 societats microbiològiques de 40 països diferents. Entre elles, es troba la Societat Espanyola de Microbiologia, o SEM, a la qual pertanyen la majoria dels membres del nostre laboratori. Entre altres coses, la FEMS fomenta la investigació de científics europeus en microbiologia mitjançant cursos, beques i esdeveniments com el congrés bianual.

Concretament, la reunió a Hamburg estava planificada per a l'any 2020, però va haver de ser retardada a causa de la pandèmia de la COVID-19. Per això, el lema d'enguany era “reconnectar”. Reconnectar els diferents aspectes de la microbiologia. Reconnectar als científics europeus amb grups de microbiologia més enllà de la FEMS que també van acudir. Més important encara: reconnectar amb les persones que ens dediquem a això en una apassionant i enriquidora experiència multicultural.

En primer lloc, va haver-hi una obertura a càrrec de la presidenta, Hilary Lappin-Scott, qui va donar un discurs molt motivador especialment dirigit a una gran part dels assistents que, com nosaltres, acudíem per primera vegada a un congrés d'aquesta envergadura. Després, la Dra. Rita Colwell, autora de més de 700 articles científics i amb més de 40 guardons d'honor, va donar una xarrada plenària magistral sobre els perills que té el canvi climàtic en malalties com el còlera i la importància d'establir sistemes de vigilància de patògens com ja ha ocorregut amb el virus del SARS-CoV-2. Finalment, va haver-hi un divertit espectacle de música per part d'un trio de música local i un berenar que va servir per a reconnectar a la gent.

Foto de la Dra. Rita Colwell durant la seua xarrada
Foto de la Dra. Rita Colwell durant la seua xarrada. Descarregada de l'àlbum de la FEMS.

 

Els següents dies van ser fins i tot més interessants. A primera hora, cada dia hi havia plenàries de científics rellevants dins de la FEMS que convidaven a voler saber més dels seus respectius temes. A les plenàries els seguien diverses xarrades simultànies de diferents temes que anaven des de la clínica, la biologia sintètica, la caracterització d'ecosistemes, la seguretat alimentària o la biorremediació (disciplina que busca contrarestar la contaminació amb organismes). També hi havia, entre les pauses per a establir nous contactes, reunions organitzades per la FEMS per a tractar temes socials actuals importantíssims: política, divulgació, primers passos en la carrera científica… I com no, també hi havia un espai dedicat a la presentació de nombrosos posters durant sessions pensades per a interactuar i intercanviar idees. Les empreses patrocinadores també van jugar un important paper en el congrés, perquè van comptar amb diferents llocs per a donar a conéixer els seus productes entre els assistents.

Atenció! Els nostres xics no van anar simplement a sentir parlar a altres científics. Arnau, qui va ser guardonat amb una beca d'assistència, va exposar el seu pòster el dilluns sobre la nova tècnica que s'està desenvolupant en el nostre grup basada en un sensor capaç de detectar Vibrio vulnificus d'una forma ràpida i eficient. Javier també va tindre l'oportunitat de presentar el seu pòster sobre un mètode de detecció, en aquest cas basat en una PCR per a detectar soques de Vibrio harveyi perilloses per a peixos. I Héctor va donar una xicoteta xarrada sobre Vibrio metoecus, un bacteri recentment descrit que va causar la mort d'un pacient a la Comunitat Valenciana. Aquesta última va ser seleccionada per a un resum amb el més remarcable del congrés publicat en la prestigiosa revista The Lancet Microbe.

Foto d'Héctor Carmona durant la seua xarrada
Foto d'Héctor Carmona durant la seua xarrada de Vibrio metoecus.

 

Sens dubte, va ser una experiència enriquidora que va servir no sols per a donar a conéixer el nostre treball sinó per a captar noves idees i establir nous vincles que donaran lloc a col·laboracions en un futur. Per tot això, recomanem encaridament a tota la gent que investiga en microbiologia o que simplement estiga interessada en el tema a acudir als congressos de la FEMS. Podeu consultar un vídeo molt resumit ací.

Per a més informació sobre esdeveniments com aquest, podeu consultar la pròpia web de la FEMS.

Foto dels assistents al congrés del nostre grup
Foto d'Héctor Carmona, Arnau Pérez i Javier Barriga al X Congrés de la FEMS 2023.