Logo de la Universitat de València Logo Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i zoonòtics (PAFZP) Logo del portal

Mostreig a l’Albufera a la recerca de Vibrio vulnificus

  • Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i Zoonòtics (PAFZP)
  • Ruben Salvador Clavell
  • 15 de novembre de 2022
Personal del laboratori dins d'una barca en el llac de l'Albufera
Personal del laboratori dins d'una barca en el llac de l'Albufera

Un mostreig a l'Albufera este novembre demostra la presència de Vibrio vulnificus, un patogen típic de zones càlides. El canvi climàtic és real i està present en el nostre dia a dia.

Encara que el temps no acompanyava, el passat 9 de novembre de 2022 el nostre grup va anar a l’Albufera de València per a mostrejar, amb l’objectiu de trobar el nostre patogen d’estudi: Vibrio vulnificus (d’ara endavant, V. vulnificus).

V. vulnificus és un bacteri patogen aquàtic, que habita en zones salobres de clima càlid, però que degut al canvi climàtic, s’està estenent a zones més templades com és el nostre mar Mediterrani. Este bacteri infecta normalment peixos, però pot arribar a ser zoonòtic, això és, que afecte a l’ésser humà. Per tot això, l’estudi d’este patogen resulta de vital importància per a la protecció dels animals autòctons del nostre voltant, com també per previndre casos clínics.

Ja s’hi havien trobat soques d’este bacteri pel Delta de l’Ebre, així que vam decidir visitar el nostre paratje principal, l’Albufera, per fer una recerca. I quina sorpresa ens vam endur! No només el vam trobar al llac, sinó també a una de les goles d’esta, en concret a la gola del Perellonet.

Però bé, què vam fer? Simplement, agafar aigua tant del llac de l’Albufera com de la gola del Perellonet. A continuació, vam tornar al laboratori i vam filtrar l’aigua (en condicions d’asèpsia), per concentrar al màxim tot allò que hi poguera haver.

Tot seguit, vam incubar els filtres en un medi de cultiu anomenat APA (Aigua de Peptona Alcalina) a l’1,5 % de clorur sòdic; estemedi afavoreix el creixement de V. vulnificus. La incubació va durar unes 6 hores, i a continuació es va sembrar en plaques de VVM i TCBS (el primer medi es específic de V. Vulnificus, mentre que el segon és de V. cholerae).

A l’endemà, s’hi va veure creixement en les dos plaques. En el cas de VVM (panell A de la figura), les colònies del nostre patogen d’estudi s’hi observen de color groc; pel que fa al cultiu en TCBS (panell B de la figura), les colònies es veuen verdes.

Panell A: cultiu en VVM, panell B: cultiu en TCBS, panell C: identificació per tira API-20E

 

Una vegada aïllada una colònia bacteriana dels medis de VVM de l’Albufera com de la part del Perellonet, es va realitzar una identificació (i corroboració) de la presència de V. vulnificus mitjançant la tira API 20e (panell C de la figura); esta tècnica permet identificar bacteris entèrics. I quina va ser la nostra sorpresa quan, efectivament, vam trobar el nostre patogen a la nostra Terreta!

Per fer honor al lloc on les vam aïllar, les hem anomenat Alb1 (per l’Albufera) i Per2tr (pel Perellonet).

Bones notícies per al grup! Tenim noves soques per a estudiar, i a més, de la Terreta! No obstant, si ens fiquem seriosos i serioses, òbviament no són bones notícies. El canvi climàtic, el calfament global del que tant es parla, és real. I tant real! Microorganismes que habiten zones càlides s’estan desplaçant, arribant a zones on, com dèiem abans, eren més templades. I “eren” i no “són” per l’increment de la temperatura al globus terraqui.

Necessitem conscienciació global de la realitat del canvi climàtic, i que entre totes i tots, lluitem per protegir i salvar el nostre planeta.

Imatges: