University of València COVID Scientific and Technological Offer COVID Scientific and Technological Offer Logo del portal

Un grup de la Universitat, premiat internacionalment per aplicar la supercomputació en l’estudi d’un fàrmac anti Covid-19

  • Press Office
  • November 17th, 2022
Integrants del grup guardonat.
Integrants del grup guardonat.

El grup d’investigació d’efectes del medi (www.uv.es/efme) del Departament de Química Física de la Universitat de València ha rebut un dels premis atorgats anualment per HPCwire, el mitjà de comunicació més important en el camp de la supercomputació a nivell mundial. El grup de la Universitat de València ha sigut distingit amb el premi HPCwire 2022 per elecció dels lectors a la millor resposta en el camp de supercomputació a la urgència creada per la COVID-19.

Tal com consta en el text de la concessió (https://www.hpcwire.com/2022-readers-editors-choice-societal-plight/), quan l’antiviral Paxlovid desenvolupat per Pfizer encara estava sent investigat, un equip d’investigadors de la Universitat de València va aplicar les capacitats de la supercomputació per a determinar com, exactament, el fàrmac inhibeix el SARS-CoV-2.

El principi actiu del Paxlovid funciona unint-se a la proteasa 3CL (3CLpro) del SARS-CoV-2, un enzim que serveix com una peça crucial del procés de replicació del virus. Els investigadors van utilitzar una metodologia híbrida computacional que combina la dinàmica molecular clàssica amb la mecànica quàntica. Van executar les simulacions en el supercomputador MareNostrum 4 (construïda per Lenovo aprofitant les tecnologies d’Intel) al Centre de Supercomputació de Barcelona. Les simulacions van aclarir exactament per què Paxlovid és tan efectiu per a afeblir el SARS-CoV-2, i els investigadors van poder produir una visualització de Paxlovid inhibint el virus.

El grup d’investigació d’efectes del medi manté des de principis de 2020 una línia d’investigació computacional sobre l’anàlisi d'antivirals dirigits contra la proteasa del virus SARS-CoV-2. En aquestes investigacions es fa ús del supercomputador MareNostrum 4 del Centre de Supercomputació de Barcelona i de Tirant, el node de la Xarxa Espanyola Supercomputació allotjat al Servei d’Informàtica de la Universitat de València.

Sobre els premis HPCwire

Els premis anuals HPCwire Readers i Editors Choice Awards es determinen a través d’un procés de nominació i votació amb la comunitat global de HPCwire i constitueixen un prestigiós reconeixement de la comunitat HPC (High Perfomance Computing). HPCwire és el recurs #1 de notícies i informació sobre els ordinadors més ràpids del món i les persones que treballen amb ells. Amb un llegat que es remunta a 1986, HPCwire disposa d'un llegat editorial i periodístic de classe mundial, la qual cosa la converteix en la font de notícies triada per professionals de la ciència, la tecnologia i els negocis interessats en la informàtica d’alt rendiment i l’ús intensiu de dades (www.hpcwire.com).

Links: