Logo de la Universitat de València Logo La Universitat de València amb Ucraïna Logo del portal

La guerra d’Ucraïna, objectiu principal de les XIV Jornades de Seguretat i Defensa

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 13 d’octubre de 2022
Un soldat observa a uns paracaiduguistes

La guerra d’Ucraïna i les seues conseqüències per a Europa centraran les anàlisis de les XIV Jornades de Seguretat i Defensa, que, organitzades per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), se celebraran els pròxims dies 17 i 18 d’octubre en la Facultat de Ciències Socials (Campus dels Tarongers).

Les XIV Jornades de Seguretat i Defensa abordaran “les estratègies de defensa enfront de les amenaces a la seguretat europea i la necessitat de compartir prioritats amb socis i aliats”, segons expliquen els organitzadors. La seua inauguració tindrà lloc el dilluns 17 a les 10.15 hores en la sala d’actes de la Facultat de Ciències Socials i serà a càrrec de Javier Palao, degà de la Facultat de Dret; de Fernando García-Vaquero, tinent general cap de la Caserna General d’Alta Disponibilitat; i de Consuelo Ramón, catedràtica de dret internacional públic i directora de les Jornades.

La conferència inaugural, que porta per títol “L’OTAN en el panorama actual de la seguretat internacional”. serà impartida pel tinent general Fernando García-Vaquero. La de clausura serà a càrrec del coronel Ángel José Adán, delegat de Defensa de la Comunitat Valenciana i versarà sobre l’evolució de l’estratègia de l’OTAN. La reacció de la comunitat internacional davant la guerra d’Ucraïna s’abordarà en una mesa rodona  en la qual intervindran Elena de la Mar García Rico, professora de dret internacional públic de la Universitat de Màlaga; Roberto Pérez Salom professor de dret internacional públic de la Universitat de València; María Torres, professora de dret internacional públic de la Universitat de València; i Estrella del Valle, professora investigadora post doctoral de dret internacional públic de la Universitat de València. La crisi ucraïnesa i els seus efectes a nivell regional i mundial seran també el tema de la conferència que pronunciarà Romualdo Bermejo, catedràtic de dret internacional públic de la universitat suïssa de Friburg.

L’organització de les jornades ha sigut finançada per la convocatòria de subvencions per a promoure la cultura de defensa de la Secretaria General de Política de Defensa (2022) i per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València.

Creat l’any 2005, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València va rebre del Ministeri d’Educació l’Esment d’Excel·lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. L’ IDH forma part del projecte Consolider en el qual participen dotze grups de recerca de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universitat Carlos III de Madrid.

Llista d'enllaços: