UVemprénUniversitat de València Logo del portal

Candidatures premiades en la 4a edició del programa UVemprén Rural de la Universitat de València i la Diputació de València

  • November 6th, 2023
Premiades a la 4ª edició de la convocatòria UVemprén Rural

Les instal·lacions de la incubadora universitària UVemprénStartup han acollit les presentacions finals de les idees de negoci adaptades al medi rural desenvolupades per l'estudiantat del Campus d'Emprenedoria Rural, Actiu i Sostenible UVemprén Rural.

El programa UVemprén Rural, organitzat per la Universitat de València i la Diputació de València, té com a objectiu seleccionar les millors idees de negoci aplicables a l'àmbit rural i alineades amb els objectius i metes de desenvolupament sostenible (ODS 2030) per a participar en un programa intensiu de formació en emprenedoria rural i uns premis per a posar en pràctica aquestes idees emprenedores en municipis en risc de despoblació de la província de València.

En l'edició de 2023 s'ha fet una selecció de 17 estudiants dels graus de Geografia i Medi Ambient, Fisioteràpia, Psicologia, Turisme, Finances i Comptabilitat, Economia, Administració i Direcció d'Empreses, Història de l'Art, Logopèdia, Negocis Internacionals, Química així com dels Màsters en Patrimoni Cultural, Economia Social, Història Contemporània, Desenvolupament Local i Cooperació Internacional, a més d'una estudiant de Doctorat en Ciències de l'Alimentació.

L'estudiantat va participar en la Jornada d'Innovació Rural organitzada per UVemprén amb el patrocini de la Diputació de València que va tenir lloc el 4 de maig en la Facultat de Geografia i Història i el programa va continuar amb el Campus d'Emprenedoria Rural, 4 sessions de formació en línia per a impulsar els projectes, que va possibilitar participar en el mentoring.

Els projectes participants han presentat solucions innovadores als tres reptes proposats per grups d'investigació vinculats a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL-UV) i a la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians de la Universitat de València. Aquests reptes, avalats pels professors Dolores Pitarch, Javier Esparcia juntament amb Jaime Escribano i Emilio Iranzo van versar sobre:

  • El paisatge rural com a recurs per al desenvolupament d'idees de negoci experiencials.
  • Serveis innovadors per a un medi rural en transformació.
  • Cultura i patrimoni rural, un valor per a tota la societat.

Les candidatures presentades en la convocatòria han sigut avaluades per una Comissió formada per Francisco Pelegrí de la Peña en representació de SECOT (València), Fidel García Meseguer cap de secció de Desenvolupament Rural i Despoblació de la Diputació de València, el professor de la Facultat d'Economia de la Universitat de València Pau Sendra Pons i el director de la unitat d'emprenedoria de la Universitat de València (UVemprén) Rafa García Martínez.

Les dues startups orientades a impulsar l'activitat econòmica del Racó d'Ademús «MiRincón» proposta per Carla Rivera Butiñá i «ColmenArtes» proposta per Jagoda Lodzińska, les dues emprenedores estudiants de la Facultat d'Economia de la Universitat de València, han sigut les guanyadores dels premis UVemprénRural que impulsa el Vicerectorat d'Innovació i Transferència de la Universitat de València i que estan dotats amb 5.000€ cadascun gràcies al patrocini de la Diputació de València.

«MiRincón» és una App que facilita itineraris que el turista pot consultar i que inclouen rutes, restaurants, allotjaments o activitats entre altres. A part, es personalitzen rutes sota demanda, i s'ofereix un portal a través del qual poden reservar els serveis que desitgen.

«ColmenARTes» és una empresa especialitzada en la creació d'espais artístics en entorns rurals, caracteritzats per la presència de ruscos artístics, on s'obtindran productes apícoles artesans d'alta qualitat per a la seua venda. Aquests espais seran destinacions turístiques que oferiran visites guiades i esdeveniments culturals, brindant una experiència única d'apicultura, art i cultura en un entorn rural encantador.

Dos projectes finalistes per als premis accéssit de 2.500€ cadascun han sigut per a les startups «València Pelegrina» proposat per Pablo Rábano Alcova de la Facultat de Geografia i Història i «La Logoneta» de Patricia Alcantarilla de la Facultat de Psicologia i Logopèdia.

«València Pelegrina» està orientada en la Ruta dels Monestirs com una alternativa local, de qualitat, al congestionat Camí de Santiago. En un futur prevee desenvolupar una app específica de la ruta, que incloga diferents elements com a mapes, aspectes de reconeixement, cerca i catalogació botànics, geològics, artístics, gastronòmics, històric, així com el rescat i virtualització del projecte de credencials fracassat per diversos dels ajuntaments dels municipis que componen la ruta. També es planteja crear una associació de la ruta, que medie entre els diferents ajuntaments, unifique polítiques d'actuació i manteniment, vertebrant el territori.

«La Logoneta» és una furgoneta adaptada amb els instruments bàsics logopèdics per a poder identificar, abordar i tractar els problemes de la parla, la comunicació, el llenguatge, la veu i la deglució. Està pensada per a facilitar l'atenció logopèdica en pobles de la CV a persones que necessiten aquest servei prop del seu domicili.

Finalment, el lliurament oficial de premis tindrà lloc en les pròximes setmanes en un acte que es celebrarà a la Diputació de València.