UVemprénUniversitat de València Logo del portal

Entrega de premis i cloenda del programa UVemprén Rural de la Universitat de València i la Diputació de València

  • December 22nd, 2021
Entrega de premis i cloenda del programa UVemprén Rural de la Universitat de València i la Diputació de València

Hui 22 de desembre l’edifici de Rectorat de la Universitat de València ha acollit les presentacions finals de les idees de negoci adaptades al medi rural desenvolupades per l’estudiantat del II Campus d’Emprenedoria Rural, Activa i Sostenible UVemprén Rural. Després de la deliberació del jurat compost per representants de la Diputació i personal tècnic de la Universitat, la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius ha atorgat els premis als millors projectes i ha lliurat els certificats de participació.

El programa UVemprén Rural, organitzat per la Universitat de València i la Diputació de València, té com a objectiu seleccionar les millors idees de negoci la finalitat de les quals siga millorar la qualitat de vida de les localitats de la província de València en risc de despoblament. En l’edició de 2021 s’ha fet una selecció d’11 estudiants dels graus de Ciències Ambientals, Educació Social, Ciència de Dades, Finances i Comptabilitat, Biologia i Negocis Internacionals, així com dels Màsters en Creació i Gestió d’Empreses Innovadores i el de Política Econòmica i Economia Pública, a més d’un estudiant de Doctorat en Màrqueting.

L’estudiantat es va incorporar a les seues destinacions als mesos de juny i setembre per a desenvolupar una pràctica extracurricular en una entitat de la seua elecció d’un municipi de menys de 3.000 habitants de la província de València, per a posar en marxa la seua idea de negoci. L’estudiantat va rebre una ajuda de mobilitat de 1.000 € al mes per a desenvolupar una pràctica als ajuntaments de Salem, Quatretonda, Cotes, Losa del Obispo, Alcublas, Vallada, Millares, L’Énova i la Mancomunitat de l’Alt Túria al llarg de dos o tres mesos.

Per a desenvolupar adequadament les idees de negoci, l’estudiantat ha sigut mentoritzat en diferents aspectes d’emprenedoria a través del Certificat de Tècniques en Emprenedoria Rural, de 28 hores de duració, on s’han tractat temes com tècniques d’emprenedoria actuals, màrqueting, comptabilitat, anàlisi de productes i serveis, etc.

La cloenda del programa ha comptat amb la presència de M. Adela Valero Aleixandre, vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València; Fidel García Meseguer, cap de secció de Desenvolupament Rural i Despoblació de la Diputació de València; i Enrique Viñas, cap de negociat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València. Després de l’avaluació de les idees presentades per l’estudiantat, l’acte ha finalitzat amb el lliurament de certificats de participació i dels premis en les següents categories: Millor Projecte, Millor Projecte d’Innovació Social, Millor Projecte de Triple Impacte i Millor Projecte Innovador.

El premi de la II edició d’UVemprén Rural al Millor Projecte ha sigut per a «La Llavor», desenvolupat per Mario Llobet Colomina, del grau de Ciències Ambientals. La Llavor és un negoci de producció de productes hortícoles ecològics basada en el model d'horta comercial a petita escala, amb l'objectiu final de potenciar el consum de productes de proximitat. Mario Llobet va desenvolupar les seues pràctiques en el municipi de Vallada, una localitat de gran tradició agrícola.

El premi al Millor Projecte d'Innovació Social ha recaigut en «Expedició Cavanilles», de l'estudiant del grau en Negocis Internacionals Miguel Ángel Requena Mora, que va desenvolupar les seues pràctiques en el municipi de Cotes. Aquest projecte consisteix en un programa social i cultural que busca que les persones joves —entre 16 i 17 anys— de la Comunitat Valenciana puguen recórrer el seu entorn rural durant diversos dies amb l'objectiu de donar a conèixer la seua realitat cultural, social, econòmica i històrica.

El guardó a Millor Projecte de Triple Impacte ha sigut per a «Innova», una assessoria ambiental el principal servei de la qual és l'elaboració de projectes de tallafocs verds en municipis d'entorn forestal. Ha sigut desenvolupat per Clara Gracia Mas, del grau en Biologia de la Universitat de València, que va realitzar les seues pràctiques en la localitat de Vallada.

Finalment, en la categoria de Millor Projecte Innovador ha sigut reconegut com a guanyador el projecte «Pardo Analytics», proposat per Joel Pardo Ferrera, del grau en Ciència de Dades, que va desenvolupar el seu període de pràctiques en el municipi de Millars. Pardo Analytics té com a principal objectiu millorar la qualitat de vida de les persones a partir d'Intel·ligència Artificial (IA), oferint un ChatBot especialitzat en optometria destinat a pal·liar la falta d'atenció quant als problemes funcionals en la visió de les persones en l'àmbit rural.