UVemprénUniversitat de València Logo del portal

Lliurament de premis i clausura del programa UVemprén Rural de la Universitat de València i la Diputació de València

  • November 13rd, 2023
Premis de la 4ª edició de la convocatòria UVemprén Rural

Les dos startups orientades a impulsar l'activitat econòmica del Racó d'Ademús «MiRincón» i «ColmenArtes», proposades per dos emprenedores estudiants de la Facultat d'Economia de la Universitat de València, han sigut les guanyadores dels premis UVemprénRural que impulsa el Vicerectorat d'Innovació i Transferència de la Universitat de València i que estan dotats amb 5.000€ cadascun gràcies al patrocini de la Diputació de València.

El programa UVemprén Rural té com a objectiu seleccionar les millors idees de negoci aplicables a l'àmbit rural i alineades amb els objectius i metes de desenvolupament sostenible (ODS 2030) per a participar en un programa intensiu de formació en emprenedoria rural i dos premis i dos accéssits per a posar en pràctica aquestes idees emprenedores en municipis en risc de despoblació de la província de València.

En l'edició de 2023 s'ha fet una selecció de 17 estudiants dels graus de Geografia i Medi Ambient, Fisioteràpia, Psicologia, Turisme, Finances i Comptabilitat, Economia, Administració i Direcció d'Empreses, Història de l'Art, Logopèdia, Negocis Internacionals, Química així com dels Màsters en Patrimoni Cultural, Economia Social, Història Contemporània, Desenvolupament Local i Cooperació Internacional, a més d'una estudiant de Doctorat en Ciències de l'Alimentació.

L'estudiantat va participar en la Jornada d'Innovació Rural organitzada per UVemprén amb el patrocini de la Diputació de València que va tenir lloc el 4 de maig en la Facultat de Geografia i Història i el programa va continuar amb el Campus d'Emprenedoria Rural, 4 sessions de formació en línia per a impulsar els projectes, que va possibilitar participar en el mentoring.

El dia 3 de novembre van tindre lloc a les instal·lacions de la incubadora universitària UVemprénStartup les presentacions finals de les idees de negoci adaptades al medi rural desenvolupades per l'estudiantat on s’avaluaren les candidatures en la quarta edició del Campus UVemprén Rural.

El dia 10 de novembre el diputat de Desenvolupament Rural de la corporació provincial, Avelino Mascarell, ha sigut l'encarregat de lliurar els premis de la mà de la Vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa María Donat.

Els dos projectes premiats amb 5.000€ per a posar en marxa la iniciativa han sigut:

«MiRincón» proposat per Carla Rivera Butiñá del grau en Turisme, és una App que facilita itineraris que el turista pot consultar, i que inclouen rutes, restaurants, allotjaments o activitats entre altres. A part, es personalitzen rutes sota demanda, i s'ofereix un portal a través del qual poden reservar els serveis que desitgen.

«ColmenArtes» proposat per Jagoda Lodzińska de la Facultat d’Economia, que és una empresa especialitzada en la creació d'espais artístics en entorns rurals, caracteritzats per la presència de ruscos artístics, on s'obtindran productes apícoles artesans d'alta qualitat per a la seua venda. Aquests espais seran destinacions turístiques que oferiran visites guiades i esdeveniments culturals, brindant una experiència única d'apicultura, art i cultura en un entorn rural encantador.

Així mateix, s’ha fet entrega de dos accéssits de 2.500 € per als projectes:

«València Pelegrina» de Pablo Rábano Alcoba estudiant de la Facultat de Geografia i Història. Es tracta d’una proposta orientada en la Ruta dels Monestirs com una alternativa local, de qualitat, al congestionat Camí de Santiago. En un futur preveu desenvolupar una app específica de la ruta, que incloga diferents elements com a mapes, aspectes de reconeixement, cerca i catalogació botànics, geològics, artístics, gastronòmics, històric, així com el rescat i virtualització del projecte de credencials fracassat per diversos dels ajuntaments dels municipis que componen la ruta. També es planteja crear una associació de la ruta, que siga intermediària entre els diferents Ajuntaments i unifique polítiques d'actuació i manteniment, vertebrant el territori.

«La Logoneta» de Patricia Alcantarilla estudiant de la Facultat de Psicologia i Logopèdia. És una furgoneta adaptada amb els instruments bàsics logopèdics per a poder identificar, abordar i tractar els problemes de la parla, la comunicació, el llenguatge, la veu i la deglució. Està pensada per a facilitar l'atenció logopèdica en pobles de la Comunitat Valenciana a persones que necessiten aquest servei a prop del seu domicili.

El diputat de Desenvolupament Rural de la corporació provincial, Avelino Mascarell, s'ha dirigit als guardonats per a destacar que amb la seua participació i els projectes presentats "donen esperança a aquestes zones en risc de despoblació, i per això ens feu sentir orgullosos de la joventut valenciana".

La Vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa María Donat, ha subratllat la importància del programa: "No són només uns premis d'un concurs universitari, sinó que són solucions davant autèntics reptes que afronten els pobles de la nostra província".