University of Valencia logo Logo Department of Chemical Engineering Logo del portal

Lectura de la Tesi Doctoral “Estudio del proceso simultáneo de sacarificación y fermentación aceto-butírica-etílica a partir de paja de arroz” d’ Alejo Valles Sáez

  • July 28th, 2022
Image de la noticia

Alejo Valles Sáez, estudiant del Programa de Doctorat en Enginyeria Química, Ambiental i de Processos, va defendre la seua tesi doctoral el 26 de juliol.

La tesi doctoral titulada “Estudio del proceso simultáneo de sacarificación y fermentación aceto-butírica-etílica a partir de paja de arroz” ha sigut dirigida pels professors Carmen Gabaldón García i Javier Álvarez Hornos, i realitzada en el grup d'investigació GI2AM, adscrit al Departament d'Enginyeria Química.

En la present tesi, Alejo Valles ha estudiat el procés SSF com una configuració alternativa al procés convencional de sacarificació i fermentació separada (SHF) en la producció de biobutanol a partir de palla d'arròs. En aquesta tesi doctoral, es va seleccionar Clostridium beijerinckii DSM 6422 com a soca bacterià a emprar en la fermentació i es va utilitzar palla d'arròs del Parc Natural de l'Albufera (València, Espanya), icònic aiguamoll del mediterrani occidental en el qual es requereix mètodes de gestió de la palla que reduïsquen l'impacte de la producció d'arròs sobre el medi ambient.

En el desenvolupament de la tesi s'ha desenvolupat una configuració nova en la producció de biobutanol a partir de residus lignocel·lulòsics que combinava el procés SSF amb la recuperació in situ de producte (SSFR) operada en manera d'alimentació semicontinua emprant palla d'arròs sotmesa a un pretractament alcalí optimitzat durant la tesi doctoral. L'aplicació del procés SSFR en manera semicontinu va permetre duplicar la productivitat de butanol (0.344 g/L h) en comparació amb el procés SSF en manera. Addicionalment, es va avaluar la possibilitat de reduir la càrrega enzimàtica i la concentració dels components del mitjà en aquesta configuració avançada.

Així mateix, s'han comparat els processos SSF i SHF, utilitzant palla d'arròs pretractada mitjançant hidrotermòlisis assistida per microones. Els resultats van mostrar que la configuració simultània va incrementar en un 173% la productivitat total de butanol en comparació amb la configuració separada. Addicionalment, es va incloure l'anàlisi de l'efecte del pH inicial, de la concentració d'extracte de llevat, de la concentració de ferro i de la càrrega enzimàtica sobre la producció de biobutanol en el procés SSF, finalitzant amb una etapa posterior d'optimització. Els resultats van posar de manifest la necessitat de millorar l'accessibilitat de la cel·lulosa i la hemicel·lulosa de la palla d'arròs als enzims hidrolítics.

Images: