UVCulturaUV Logo del portal

Rehogar 5. Solucions per a l'hàbitat a partir de residus.

 

 

 

 

 

 

Rehogar és la quinta edició de l’exposició que organitza anualment el col•lectiu Makea Tu Vida, que vol posar de relleu el potencial del disseny per a aprofitar els residus com a matèria primera de nous productes demostrant que un altre disseny és possible.

 

 

  

Mesa + Silla Palets, a partir de madera de palet recuperado / Petula Plas (Zaragoza)

 

 

 

 

Ens trobem en un moment de la història en el qual la població mundial produeix una quantitat incontrolada de residus. La tan actual obsolescència induïda dels productes en general, i dels objectes de l’hàbitat en particular està produint un desaprofitament dels recursos dels quals disposem al nostre planeta. Cada dia centenars d’usuaris decideixen que la vida útil d’un objecte ha acabat i ho tiren sense plantejar-se què ocorre després amb els seus residus.

 

Aquesta realitat evidencia la necessitat de plantejar els projectes no només des d’una perspectiva econòmica sinó també des d’una consciència social i ecològica. El paper dels dissenyadors en aquest procés és aportar la seva creativitat i saber fer tècnic.

 

Repensar la nostra llar i els nostres estils de vida, proposar solucions pràctiques que ens parlen del quotidià, accessibles a qualsevol persona, reproduïbles i sobretot respectuoses amb el medi ambient.

 

 

 

 

Despiece Materiales Lámpara Aled / Mímesis Design (Madrid)

 

 

 

L’exposició proposa un recorregut per un hàbitat contemporani en el qual tots els objectes parteixen dels residus per a la seua construcció: des de la reutilització de materials, l’ús de materials reciclats i reciclables, fins a objectes que ens animen a reutilitzar i reciclar. La diferència substancial, no sempre perceptible a primera vista, és que tots els mobles i accessoris estan confeccionats amb residus rescatats després de la seua primera vida útil per a donar-los una nova funció. Més de cinquanta objectes construïts i concebuts per col•lectius de dissenyadors, artistes i arquitectes que recreen una llar peculiar però possible.

 

Una exposició pensada per a difondre una cultura de la reutilització, mostrant una manera de fer mobles i de veure el residu com a matèria primera per a cercar una nova forma de crear els nostres propis dissenys d’una forma constructiva. Un disseny unit a la consciència ecològica, que planteja solucions a problemes quotidians, recalcant que la sostenibilitat i el comfort no tenen perquè estar dissociats.

 

Una exposició que a més de ser lúdica i sorprenent, proposa una transformació. Un joc de personificació dels objectes, que fa que se senten com a propis, al mateix temps que es revaloritzen i es converteixen en una cosa única.


Una invitació perquè el visitant prenga nota per a repensar el disseny de la seua llar i el de la seua forma de vida a través d’exemples, atrevint-se a experimentar amb allò que troba.


Aquest 2013, l’exposició Rehogar es trasllada a les instal•lacions del Jardí Botànic de València. Seguint la seua filosofia de reutilitzar, i duguent-la més enllà de les pòpies obres exhibides, en aquesta edició Rehogar es proposa el repte de convertir l’antic edifici d’investigació del Botànic en la casa Rehogar.