Universitat de ValènciaDepartament d'Astronomia i Astrofísica Logo del portal

Observació del trànsit de Mercuri, dilluns 11 novembre, a partir de les 13:35

  • 7 de novembre de 2019
Imatge novetat trànsit Mercuri 11 nov 2019

El departament d’Astronomia i Astrofísica ha organitzat una observació popular de l’esdeveniment a l’Aula d’Astronomia situada a l’edifici Jeroni Muñoz, al campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València. Aquesta observació es realitzarà des de l’inici de l’aliniació Terra-Mercuri-Sol (13:35h) fins a la posta de Sol (17:50h aproximadament).

 

El trànsit de Mercuri

Si l'òrbita de Mercuri no estiguera inclinada respecte de l'òrbita de la Terra, Mercuri transitaria pel davant del Sol una vegada cada 116 dies, que és el temps que tarda en repetir-se la mateixa posició relativa Sol-Mercuri vist des de la Terra, també anomenat període sinòdic.
Però la inclinació de l'òrbita (7 graus) provoca que la major part de les vegades Mercuri pase "per sobre" o "per sota" del disc solar, sense que es produeixca el trànsit.
Les dues condicions necessàries per a que es produixca un trànsit de Mercuri són: que la posició relativa Terra-Mercuri-Sol sigua l'adequada (3 voltes a l'any) i que la Terra passe prop dels dos punts d'intersecció de la seua òrbita amb la de Mercuri (en maig i novembre).
Tot junt fa que en mitjana tan sols hi ha 13 trànsits per segle, separats per intervals que van dels 3.5 als 13 anys i que sempre ocorren durant els mesos de maig i novembre.

 

Pòster

 

Fullet